ИЗ НЕМАЧКЕ СТИГЛА ПОРУКА: Нове границе на Балкану су опасан пројекат

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: Nove granice na Balkanu su opasan projekat

16 aprila 2021

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” reagujući na predlog slovenačkog premijera Janeza Janše.

On je ujedno poručio i da je budućnost zemalja na Zapadnom Balkanu jedino u multikulturalnim i multireligijskim društvima.“Zemlje na Zapadnom Balkanu imaju budućnost samo kao multietnička i multireligijska društva. Regionalno pomirenje i saradnja su ključevi mira, demokratije i prosperiteta. Crtanje novih granica je opasan put”, naveo je Rot.

Nemački državni sekretar se tako pridružio zvaničnom stavu EU da na Zapadnom Balkanu treba raditi na regionalnim pomirenju i saradnji, a ne na promeni granica.

Nemački ministar za evropske poslove reagovao je na, ovih dana u medijima, pominjan “non pejper” predlog slovenačkog premijera Janeza Janše o promeni granica na Balkanu, u kome se pominje ujedinjenje Kosova i Albanije, kao i odvajanje Republike Srpske od BiH.

(b92)

KOMENTARI5 komentara

 1. Pingback: IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: Nove granice na Balkanu su opasan projekat – Prava istina o svemu

 2. Za Srbiju says:

  Opasno je bilo kada se rušio berlinski zid. Ujedinili ste se, iako ste napravili dva svetska rata. Vreme je da Srbi žive u jednoj državi, a multi-kulti ostavi u svojoj kući.

 3. M says:

  Nitko nemre složiti granice na ovom dijelu Balkana da svi budu zadovoljni,pogotovo za dugo vrijeme!Ni mirno,ni ratom!Sve te granice vrijede samo do slijedećega oštrog zavoja!

 4. Miraš says:

  Ćetvrto nemačko carstvo je u usponu. Nemačka jedino sme da crta granice na Balkanu, a za to se ne pitaju "suverene" balkanske države. Nemačka ovih dana naredjuje Rusiji da ne drži svoje vojne snage na svojoj teritoriji blizu ukrajinske granice, čak ni kad sumnja da će doći do pogoršanja situacije, a pritom Nemačka konstatuje da je Krim nezakonito anektiran. Drugim rečima sklonite se Rusi jer idemo mi Nemci udruženi sa natovcima.

 5. Miraš says:

  „Možda bi trebalo još da im oslobodimo naše aerodrome kod Moskve da im bude zgodnije? Drskost te gospode je izgubila razumne granice – te daj im Krim, te oslobodi moreuz (kod Kerča da bi ušli u Azovsko more). Možda da se sutra razoružamo kako bi ugodili generalnom sekretaru NATO-a? Snaći će se i bez Azovskog mora, neka uplovljavaju u druge luke, a nema potrebe da tuđe moreuze uzimaju u usta“, rekao je Ruslan Balbek poslanik ruske Dume povodom negodovanja NATO-a zbog planova Rusije da ograniči pristup pojedinim regionima Azovskog i Crnog mora. ... Napomena: Azovsko more je zatvoreno more, dele ga Ukrajina i Rusija. Ali ako bi NATO snage uplovile kroz Kerčski prolaz u Azovsko more odatle mogu sa brodova da tuku Donbas. Ne treba biti naivan tobožnja vežba Ukrajine sa NATO snagama vrlo lako može da se pretvori u krvavu ratnu deokupaciju Donbasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *