Iz Republike Srpske s ljubavlju

Iz Republike Srpske s ljubavlju

2 априла 2014

Boris KnezevicPiše: Boris Knežević

Ko bi rekao da se izbori u Turskoj, posebno oni lokalni, sa velikom pažnjom prate u delu BiH koji baštini „hiljadugodišnju“ tradiciju „dobrih Bošnjana“? (Ne)očekivana izborna pobeda stranke aktuelnog turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja je na ulice gradova u Federaciji BiH isterala armiju oduševljenih ljudi, okićenih turskim zastavama, zaslužila je poseban „selam“ i sa ove strane entitetske granice.

Pa da krenemo redom:

Veliki selam i hvala ti, Redžepe Tajipe Erdoganu, što si zabranjujući u svojoj zemlji Fejsbuk, Jutjub i Tviter pokazao kako se uteruje islamska demokratija u nedemokratske sekularne režime. Zašto da te građanska i studentska bagra blati i pljuje po društvenim mrežama kada si pred narodom i Alahom neukaljan i svež kao rosa u podne? Nije tvoj sin nagulio iz voljene zemlje u Gruziju zato što je maznuo koje milionče, već zato što dete voli da se zabavlja i putuje svetom.

Selam ti i slava, omiljeni turski državniče, što koristiš svaku priliku da raji u Bosni pokažeš koliko ti je do nje stalo, makar svojim blesavim i nepromišljenim izjavama kojima svako malo napraviš još veću krizu u zemlji zbog koje ti, kako sam veliš, nemirno srce često zatreperi.

Aferim ti, potomče ponosnih otomanskih osvajača, što čak ni danas, kada si ostvario pobedu koja ti neće doneti samo vlast, već i slobodu i zaštitu od krivičnog gonjenja zbog marifetluka u kojima si učestvovao, nisi zaboravio svoje fanove u „tamnom vilajetu“ koji sa strepnjom i obožavanjem prate svaki tvoj korak.

Klanjam ti se do zemlje, dokazani humanisto i altruisto, što ćeš sada, neopterećen unutrašnjim problemima u zemlji kojom vladaš, moći da na miru rešavaš kurdsko pitanje i da bez velike pompe šalješ kaznene ekspedicije i disciplinuješ nesrećnike koji imaju sreću da žive u Turskoj, koju baš ti, o odabrani, vodiš u svetlu budućnost.

Obavezno da nam poselamiš i borce za demokratiju u Siriji, posebno one sa ovih prostora, koji postaju šehidi ratujući protiv tvog zakletog neprijatelja i diktatora Bašara al Asada.

Za kraj, dobri čoveče i veliki državniče, molimo te da opet, što je moguće pre, posetiš Sarajevo i ponoviš priču kako su „Bosna i Turska jedno“ i kako ti je rahmetli Alija ostavio ovaj komad zemlje u amanet. Nemaš pojma koliko takve izjave gode ušima Srba i Hrvata kojih, gle čuda, u priličnom broju još ima na prostorima kojima su tvoji preci skoro punih pet vekova civilizovano gospodarili.

Još samo da te zamolim da ne preteruješ sa slavljem, pre svega zbog brige o zdravlju Alijinog „malog“ koji sve ozbiljno prima srcu.

(Pressrr.ba)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u