ИЗ СКРИВЕНИХ АРХИВА: Још 1993. била спремна кампања бомбардовања Србије па копнена инвазија

IZ SKRIVENIH ARHIVA: Još 1993. bila spremna kampanja bombardovanja Srbije pa kopnena invazija

29 septembra 2018

CIA je 1993. godine predlagala američkom predsedniku Džordžu Bušu starijem da zgazi Srbiju, odnosno tadašnju Jugoslaviju, na isti način kao što je nekoliko godina pre toga poražen Irak u akciji “Pustinjska oluja”.



Čak su korišćeni i isti argumenti koji su dve godine pre toga upotrebljeni protiv Sadama Huseina: navodna proizvodnja hemijskog oružja i namera da se napadnu okolne zemlje.

Ova šokantna saznanja nalaze se tajnim dokumentima CIA koji su nakon više od dve decenije ugledali svetlost dana jer je sa njih skinuta oznaka tajnosti (doduše ne potpuno, pošto su pojedini delovi i dalje zatamljeni).

Da je Buš poslušao ovakav suludi savet, teritorija Srbije, Crne Gore, ali delimično i BiH i Hrvatske našla bi se na udaru stravične vazdušne kampanje, a zatim i kopnene intervencije, sve po uzoru na proterivanje iračkih snaga iz Kuvajta.

Scenario je, kako se vidi iz dokumenata, bio do kraja razrađen, uz razmatranje svih mogućih aspekata, od morala naših snaga do meteoroloških uslova. Izveštaj, na primer, sadrži detaljnu analizu prirodnih karakteristika i brdsko-planinskog terena širom zemlje, ali i na svim pravcima kuda bi američke ili NATO trupe nadirale, uključujući čak i Dalmaciju, bosanske planine i krajnji jug Srbije.

CIA u izveštaju, montirajući povod za napad, navodi da Jugoslavija ima najveće pogone za proizvodnju hemijskog oružja u istočnoj Evropi, navodeći posebno Kruševac i područje Mostara, koji tada čak nije ni bio pod kontrolom Srba. Ističe se da Srbi mogu da proizvode razne nervne i bojne otrove, a naročito se apostrofira sarin i potencira da on može da posluži za masovno ubijanje.

Podsetimo, slični izgovori korišćeni su za napad na Irak, ali se na kraju ispostavilo da Sadam Husein nije imao nijedan pogon za proizvodnju takve vrste oružja.

General u penziji Vladimir Lazarević potvrđuje da je veliki broj pripadnika sistema bezbednosti i vojske mogao da nasluti namere Amerike.

Bivši predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović ističe da Amerikanci uvek urade ono što je u njihovom interesu:

– Ima logike u tome da su SAD planirale da nas bombarduju još 1993. Nisam lično imao takva saznanja, ali je veoma moguće da su tajne službe imale takve planove. Amerikanci uvek urade ono što je u njihovom interesu, pre ili kasnije, pa su nas na kraju ipak bombardovali 1999. godine.

– Poznata je njihova strategija stvaranja i upravljanja krizama. Možda su oni u svojoj javnosti krili pravu istinu i svoje ciljeve, ali mi smo ovde sve to znali. Znali smo da u svakom delu sveta primenjuju sličan scenario. Tako je bilo u Iraku, isti plan je verovatno postojao za Srbiju – kaže naš sagovornik i konstatuje da su ono od čega su odustali te 1993. godine uradili 1999.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. rajko says:

    Čuj njega, Jovića! On nije imao saznanja! A ja znao samo na osnovu javljanja domaćih i manjim delom stranih javnih sredstava informisanja (TV, štampa) i čak u krugu svoje porodice organizovao vežbe "mirnog odlaska u sklonište" sa šerpama na glavi i flašama vode u rukama. Kako je njemu tako nešto moglo promaći? Gde je on bio tih ranih '90.ih? Na Novom Zelandu? E, jesu nam bili...!!! A i sad su nam!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *