Из Тиране се боље види Вашингтон

Iz Tirane se bolje vidi Vašington

2 juna 2015

antonije-kovacevic-1355339770-240709Piše: Antonije Kovačević

Voleo bih da Srbija nije ucenjena, već slobodna zemlja, i da je Vučićeva odluka da prihvati ponudu „američkih prijatelja“ i prešalta Srbiju sa ruske na azerbejdžansku pipu inicirana isključivo nacionalnim interesom da se obezbedi alternativni izvor snabdevanja gasom.

Ali ne kontam čemu onda u intervjuu američkom Asošijeted presu (gle čuda, datom za vreme boravka u Tirani) premijerov citat kako će tim našim potezom biti zadovoljni i naši „američki prijatelji“?! Ovako, taj splet naših interesa i zadovoljstva naših „prijatelja“ mi, u najmanju ruku, zvuči malo sumnjivo. Voleo bih i da je naprasna Vučićeva poseta „zemlji orlova“ nadasve diplomatska misija kojom se nastoji povratiti mir regionu, ali se nekako plašim da su i u ovu avanturu umešani prsti naših „američkih prijatelja“.

Na to mi smrdi i detalj da su glavne teme razgovora dvaju premijera bile ekonomske, a ne bezbednosne (dok u susednoj Makedoniji vri), ili pak pitanja albanske manjine u Srbiji, srpske u Albaniji… O Kosovu da i ne govorim. Umesto toga, kao u najbolja vremena, Vučić i Rama su besedili o tome kako da tuđim parama (evropskim, američkim) grade autoputeve, pruge i fabrike.

Kao da je lova već tu, i samo čeka da je kauri i Arbanasi lopatama pokupe. A možda i jeste, ko zna?! Izgleda da je neko na Zapadu (pametno) procenio da će dva najveća balkanska naroda koja se još nalaze u otvorenom konfliktu, sa oružjem nagotovs i nerešenim teritorijalnim pitanjima, pomiriti jedino dolari i evri, ili barem obećanje istih. Kamioni, avioni, autoputevi… Zauzvrat, tako pomireni i blaženi u raskoši, Srbi i Albanci bi trebalo da udare rampu „Turskom toku“, i tako osujete pokušaj da se Rusi cevkama, preko Makedonije (ups, gle, i oni su jutros promenili mišljenje), ipak dokopaju Evrope. Nama pomirenje sa Šiptarima, Makedoncima rat i demonstracije. Jbg, tako nas je zapalo u ovoj podeli karata.

Kako bilo da bilo, umesto sankcija Rusiji, koje ne zvuče tako popularno, Rusima smo zavrnuli pipu. Šta ćemo zauzvrat dobiti, osim Raminog zmijskog zagrljaja, ostaje da vidimo. Nadam se da je Vučić ovaj put proračunao bolje od svojih prethodnika. Slučajno ili ne, a mislim da takve slučajnosti više ne piju vodu, Vučićev intervju AP-u prethodio je njegovom putu u Vašington i susretu sa Bajdenom, posle kojeg ćemo možda saznati šta to uključuje američki „prijateljski paket“ za Srbe, Albance i njihove krvlju natopljene međe.

Šta je za nas bolje, đavo će ga znati, kad uskoro dođe po svoje. S ove zapadne strane, kojoj smo poslednjim „gasnim korakom“ počeli ozbiljno da naginjemo, karte su odavno podeljene. Mnogi mali narodi kojima smo okruženi još pre 25 godina su stali u red za čaj i „donuts“ u Stejt departmentu, i slutim da će njihove želje i potrebe zbog boljeg tajminga uvek biti ispred naših, da ćemo cenu te neodlučnosti dugo i bolno plaćati.

(Press RS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *