ИЗ УKРАЈИНЕ НЕОЧЕKИВАНО ПРИЗНАЊЕ

IZ UKRAJINE NEOČEKIVANO PRIZNANJE

19 decembra 2020

Ukrajinska aktivistkinja za ljudska prava Elena Berežnaja rekla je da je Krim pod apsolutnom pravnom osnovom došao pod jurisdikciju Rusije.

Mišljenje, nepopularno u Ukrajini, objavljeno je u eteru Kanala 4. Berežnaja je skrenula pažnju na to da ponovno ujedinjenje poluostrva sa Ruskom Federacijom nije presedan, a međunarodnoj zajednici su dobro poznati raniji primeri raspada ili ujedinjenja država koji su se zasnivali na istim principima.Inače, za primere ne morate ići daleko: Raspad Jugoslavije s naknadnim priznavanjem nezavisnosti Kosova od nekih zapadnih zemalja, sa čime se Beograd ne slaže, ujedinjenje Nemačke, pojava odvojenih država Češke i Slovačke.

Sve se to dogodilo nakon što su predstavnici 35 svetskih sila 1975. godine potpisali Helsinški sporazum.

Što se tiče Krima, Berežnaja je apsolutno sigurna da su lokalni stanovnici, u okviru ukrajinskog i međunarodnog zakonodavstva, imali puno pravo da donesu odluku o povratku u svoju „kućnu luku“ gde su bili vekovima.

Vredi napomenuti da je poluostrvo postalo deo Rusije nakon popularnog referenduma održanog na Krimu.

U mnogim procenama na izbor lokalnih stanovnika uticao je dolazak na vlast u Ukrajini pristalica zapadnog kursa i nacionalista koji su želeli da prekinu sve odnose sa Moskvom.

Ne čekajući rat i zaoštravanje situacije na svojoj zemlji, Krimljani su doneli jedinu ispravnu odluku.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. I Love persida says:

    Nema tu popularno - ne popularno, baćuška roka mandoljini. A jed je jed, a red je red.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *