Иза Дарка Шарића стоји лекар из САД!?

Иза Дарка Шарића стоји лекар из САД!?

6 јуна 2015

Šaric uspio "nešto" da sakrijeИза Дарка Шарића стоје најмање два “крупнија играча“, а на Балкану се исплати улазак у криминалне воде јер криминалци осећају да су слободни.

То су ставови које су у Теми дана вести Б92 изнели криминолог Добривоје Радовановић и новинар Стеван Дојчиновић.

У последњих неколико недеља заплењене су велике количине кокаина, а у готово свакој акцији ухапшен је бар један држављанин Србије.

“Када падне велика група која се бави нарко-криминалом, увек се појави нека друга која преузима посао. Зашто ту углавном увек има Срба? Зато што на овом простору доминирају Срби и Албанци, Срби са различитим држављанствима и зато што су везе у Јужној Америци углавном српске, долазе од староседелаца који су нашег порекла“, наводи Радовановић.

Према Дојчиновићевим речима, недавно ухапшени представљају најнижи слој у нарко-ланцу.

“Ови који су недавно ухапшени су курири, дакле најнижи слој у нарко ланцу. Након случаја Балкански ратник нисмо имали хапшење неког великог нарко-боса. Ове операције је радила иста екипа која је преживела акције из 2010. године, али више не ради удружено и сложно, сада ради свако за себе и могући су међусобни сукоби“, каже Дојчиновић.

Радовановић је истакао и да посао са наркотицима не могу да организују Срби са Балкана.

“Шарић није био главни, испред или иза њега су стајала макар двојица која су била важнија у том послу. Та прича није тако згодна јер Шарићу и даље траје суђење, али јасно је да је то водио неко ко је много боље организован, неко са много бољим међународним везама. Постоји сумња да се ради о човеку који је дуго година у САД, који је лекар… Тај посао не могу да организују Срби одавде, могу само Срби из Јужне и Северне Америке. Ови што раде овде су дилери или превозници“, каже Радовановић.

Дојчиновић сматра да се на Балкану исплати бавити се криминалом.

“Све групе о којима причамо су локалног карактера и углавном се баве шверцом хероина и мање су озбиљне од оних које транспортују кокаин. Колико ту има везе менталитет, пре бих рекао да су околности на Балкану такве да се исплати ући у криминалне воде, на нашој територији је много то опуштеније због корупције и лошег система него у другим земљама“, истиче Дојчиновић.

Према Радовановићевим речима, наша Државна безбедност је пионир организованог криминала.

“Ми смо део система нарко-криминала који транспортује дрогу ка Западној Европи, а код нас се задржава око 20 посто дроге. Нема у менталитету Срба никакве специјалне способности, ради се о томе да смо ми први почели, Државна безбедност је створила почетке организованог криминала и нарко криминала, а важни политичари су то подржавали па се систем запатио. И у непосредној прошлости су постојале политичке партије које су стајале иза нарко кланова, а постојале су и мини балканске државе које су помагале нарко криминал“, додаје Радовановић.

Ни недавне смене у полицији нису успеле да стану на траг криминалу, а Дојчиновић сматра да није до краја познато зашто је до смена дошло.

“Најдраматичније је то што се на улице враћају мафијашка убиства, то говори о томе да криминалци осећају ширину да се тиме баве. Они најбоље знају шта могу, а шта не могу да раде и сматрају да је полиција лоша, нефукнционална и да неће расветлити злочине. Недавне смене у полицији нису биле са циљем да се уведе професионализација, не знамо ни тачно зашто су се десиле и чини ми се да су више због политичких разлога“, истиче Дојчиновић.

Радовановић истиче да српска полиција мора да се повеже са страним службама.

“Имате улична смакнућа у последње време која се вероватно дешавају због расподеле територија Србије, Београда или превласти између група. Чим има таквих битака значи да има више криминалних група него раније. Да ли је полиција способна? Па, треба да буде опремљенија, бројнија и са већим међународним контактима. Сва већа открића су дело страних служби“, закључује Радовановић.

(Б92)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u