ИЗА КУЛИСА ДОЛАСКА ШОЈГУА: Србија ће данас од Русије тражити ново наоружање!

IZA KULISA DOLASKA ŠOJGUA: Srbija će danas od Rusije tražiti novo naoružanje!

20 oktobra 2017

NABAVKA sistema protivvazdušne odbrane „Buk m2“ ili „pancir“ za Vojsku Srbije biće jedna od glavnih tema sastanka ruskog vicepremijera Dimitrija Rogozina i ministra odbrane Sergeja Šojgua sa našim državnim vrhom. Osim formalne primopredaje nedavno isporučenih aviona „mig-29“ očekuje se i da u Beogradu bude načelno dogovoreno i koji će PVO sistem u budućnosti braniti naše nebo.

Rogozin i Šojgu biće počasni gosti prikaza mogućnosti naše vojske koji će u čast Dana oslobođenja prestonice danas biti održan na vojnom aerodromu u Batajnici, a imaće i niz sastanaka sa srpskim zvaničnicima. Tokom ovih razgovora, pored nastavka vojnotehničke saradnje, kako se očekuje, naći će se i ekonomske teme, kao i mogućnosti za jače partnerstvo odbrambene industrije Srbije i Rusije.

Prema saznanjima „Novosti“, PVO raketni sistemi ruske proizvodnje prva su želja srpske strane. Srbija je u Moskvu i zvanično uputila pismo čija je glavna stavka bila zainteresovanost za nabavku sistema S-300. Ova vrsta raketne zaštite, međutim, ne isključuje mogućnost kupovine i nekog od sistema srednjeg i kraćeg dometa, koji su, takođe, potrebni našim oružanim snagama.

– PVO zaštitu na malim visinama Srbija će obezbediti sredstvima iz sopstvenog razvoja, ali našim potrebama bi odgovarao i sistem kakav je „Pancir“ – navode u našem vojnom vrhu. – On bi imao glavnu ulogu u odbrani aerodroma i vitalnih tačaka, a služio bi i za zaštitu raketnih sistema „Buk“ ili S-300 od ciljeva koji lete na manjim visinama.

Ruska tehnika Srbiji bi bila dobrodošla i za srednje i najviše slojeve vazdušnog prostora. Uz modernizovane rakete „neva“ brigu o bezbednosti državnog neba mogli bi da preuzmu pouzdani „buk M2“ ili „pancir“. Rakete S-300 bile bi najbolji izbor za letelice i rakete na najvišim dometima.

 

Sistem „Buk“, koji bi nezvanično Rusija mogla da isporuči Srbiji, trebalo bi da popuni praznine koje postoje u odbrani srpskog neba. Najveći problem odbrane vazdušnog prostora je ograničenost prostornih i vatrenih mogućnosti dejstva postojećih raketnih sistema malog i srednjeg dometa – „Strele“, „Šila“, ali i sistema „Kub“.

„Buk M2“ ubraja se među najefikasnija sredstva za borbu protiv aviona i helikoptera. Zavisno od verzije koja bi mogla da se nađe u VS, ove rakete mogu efikasno da unište cilj na visini od 25 kilometara, ali i s horizontalne udaljenosti koja je najmanje dva puta veća. „Buk“ košta najmanje 60 miliona dolara po jednom divizionu.

AVIONI DOBIJAJU RADARE

SASTANAK Rogozina i Šojgua sa državnim vrhom Srbije označiće i početak treće faze procesa isporuke „migova 29“. Dve strane će početi pregovore o detaljima modernizacije ukupno deset letelica i nabavci paketa savremenog naoružanja. Očekuje se da deset „migova“ u sastavu srpskog Ratnog vazduhoplovstva dobije najmodernije radare, sisteme za upravljanje vatrom i rakete dugog dometa.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rep.Srpska says:

    Ne bojte se hrvati,musli i siptari, vi nastavite da kopate kontejnere,ovo je samo za povratak teritorija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *