ИЗА НАС ЈЕ 365 ДАНА који су променили свет – ОСТАЈЕ ДА ВИДИМО ШТА ЋЕ ОД СВЕТА ПРЕОСТАТИ

IZA NAS JE 365 DANA koji su promenili svet – OSTAJE DA VIDIMO ŠTA ĆE OD SVETA PREOSTATI

26 februara 2023

Piše: Nikola Vrzić

Ekipa Bi-Bi-Sija došla je pre izvesnog vremena u Beograd da pokaže da su Srbi drugačiji od svih drugih, uostalom, po matrici kakvu je definisao još Piter Justinov, Zapovednik Reda Britanske imperije i vitez te imperije.

„Srbi su“, govorio je Justinov, taj vitez te njihove imperije, „dvodimenzionalni ljudi… Životinje koriste svoje resurse znatno podesnije od tih naopakih stvorenja, čija je pripadnost ljudskoj rasi u velikom zaostatku“.Još ih ima, doduše, koji se sećaju kako su u januaru ’72. Roberta De Nira, Miloša Formana, Vitorija de Siku i Sergeja Bondarčuka, i Pitera Justinova s njima, vodali po beogradskim kafanama. Kažu i da se budući vitez tad opijao poput izvesne životinje, pritom, izrazio bahato; u vinu je istina pa tako i u pijanstvu svačiji karakter neminovno ispliva na videlo.

Tek, posle takvog provoda u Beogradu primetio je Justinov i da „nikada ni jedno moralno pitanje nije bilo jasnije“ te da bi stoga „bilo kakav pokušaj postizanja sporazuma s tim otpadnicima“ – sa Srbima, dakle – „bio protivan osećajima časti, pristojnosti i samopoštovanja“.

U skladu s tim i Bi-Bi-Sijev dokumentarni prilog o „zemlji koja podržava rusku invaziju Ukrajine“ nije mogao da počne drugačije nego zloslutnim zvucima violine i tipovima s kapuljačom na glavi u sumraku pored grafita s precrtanim simbolima NATO-a i Evropske unije.

„Nešto se čudno dešava u Srbiji, senka se nadvila nad njom“, konspirativno primećuje narator, i tako dalje u tom tonu iako su autori priloga čak i kudikamo pošteniji nego mnogi drugi što su bili pre njih, ali tu je naravno, jer mora da je bude, i „ruska propaganda koja se širi“ – uz bilbord sa reklamom za RT Balkan, baš im smetamo – i simboli, kaže narator: rata, dok kamera prikazuje majicu s likom Vladimira Putina.

Ne mogu oni da razumeju da je u Srbiji znak NATO-a – znak rata. Dok Putin, shodno tome, samo može da bude nešto sasvim suprotno. Simbol pobune, i pobede koja će da proistekne iz te njegove pobune koja je neizostavno i naša jer i mi moramo da se pobunimo umesto da im se pokorimo, i mira koji će posle naše pobede da usledi. Inače nas neće biti.

Ne mogu oni to da razumeju; tipičan slučaj njihovog tradicionalnog, britanskog, arogantnog manjka inteligencije.

Ne samo zato, ali i zato, što su uopšte u stanju da pomisle da treba da se postavimo ikako drugačije – oni, koji su nas u prošlom veku bombardovali skoro koliko i Nemci a potom i zajedno s njima, i otimaju nam zemlju pride, i uz to hoće i da nas proglase za genocidan narod, hvala Vitaliju Čurkinu što je to sprečio, kako uopšte i mogu da se začude što nismo zajedno sa njima, i to protiv onih koji nam nikada ništa od nabrojanog nisu učinili, naprotiv, i za to naprotiv, još jednom, hvala pokojnom Vitaliju Čurkinu i Vladimiru Putinu; nećemo im zaboraviti visoko podignutu ruku u Savetu bezbednosti i veto na britansku rezoluciju o Srebrenici i genocidnim Srbima koje zato treba ukinuti.

Sedam puta su Britanci podnosili različite nacrte sa istom suštinom, navodno su i pred Ruse iznosili ponude u zamenu za njihov pristanak, Rusi nisu pristali.

Ali o njihovom, spomenutom, britanskom, pomanjkanju inteligencije i propratnoj aroganciji govorimo i stoga što nikako ne uspevaju da prepoznaju ni mnogo važniju činjenicu da Srbi više nisu izuzetak zbog svog odnosa prema Rusiji. Naime, i svi drugi su sada, takoreći, Srbi, a mi ostajemo ono što smo oduvek i bili. Dok oni – Britanci i ostali, na primer, Letonci, Litvanci i svi drugi Bugari koji se tako osećaju – jednostavno, više nisu merilo svih stvari.

Taj proces njihovog postajanja mnogo manje relevantnim nego što su navikli da budu pre godinu dana, 24. februara 2022, naročito je ubrzan.

Do te mere da je ono što svi već znamo morao da prizna i „Vašington post“; uostalom, kad ako ne sad, ne može propaganda da bude ubedljiva ako ne sadrži i nešto istine. Kažu: „Produbljuje se globalna podela zbog ukrajinskog rata“.

Naravno, još je dublje od toga. Piše „Vašington post“: „Konflikt je iskazao (…) granice američkog uticaja na svetski poredak koji se menja zapanjujućom brzinom. Sve je više dokaza da su propali pokušaji da se Putin izoluje, i to ne samo među ruskim saveznicima od kojih se i očekuje da podrže Moskvu, kao što su Kina i Iran.“

Mogu da gunđaju koliko god hoće svi što su nezadovoljni, ali nije ovo ruska propaganda nego „Vašington post“ koji ovu svoju ocenu i kvantifikuje neporecivim brojkama: „Samo 33 države uvele su sankcije Rusiji.“ Od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija. Takozvano Kosovo naravno da nije među njima, ali su ga zato ubrojali u one 33. Kao i Tajvan.

Zanimljiva je ta mapa antiruskih sankcija koju objavljuje „Vašington post“. Od Meksika naniže, niko im se nije pridružio u Latinskoj i Južnoj Americi. Baš niko ni u Africi. Ni čitava Azija, izuzimajući spomenuti Tajvan i dve države na čijem su tlu i dalje američke okupacione trupe, Japan i Južna Koreja.

S njima i Australija i Novi Zeland, i čitava Evropa osim Belorusije (i naravno Rusije), i Srbije kojoj oduzimaju Kosovo i Bosne i Hercegovine kojoj bi da unište Republiku Srpsku da bi je okrenuli na suprotnu, to jest, njihovu stranu.

„Zapad protiv svih ostalih“, sumira tu mapu u „Vašington postu“ jedan Egipćanin, dok Kanval Sibal iz Indije, njen bivši ministar spoljnih poslova, spominje i naš slučaj da bi dokazao da „ozbiljni ljudi ne mogu da prihvate argument“ da je odjednom reč o „”moralnom imperativu“ suprotstavljanja Rusiji.

No ključno je ovde drugo pitanje: zašto se privlačna moć Rusije, a Rusija se nikad nije naročito trudila da bude privlačna, samo je bivala ono što jeste, pokazala moćnijom od svih pretnji, pritisaka i nesumnjive moći njenih protivnika?

S jedne strane, zato što čitav svet razume, osim Zapada kome nije dozvoljeno da bilo šta razume već samo da sluša što mu se kaže, zato što dakle čitav ostali svet razume da nije Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju zato što želi imperiju, nego stoga što želi da preživi. Nije htela nego je morala.

I zato je ostatak sveta, u meri svoje samostalnosti i hrabrosti, i podržava. Jer razume: Ako Rusija preživi, preživeće i ostali. Suprotno, naravno, nije opcija.

Ovo već i otuda što – a svet i to jako dobro poima – nije ovde samo, ili je čak i ponajmanje, reč o onome što se događa na bojnom polju. To bojno polje je tek jedan deo fronta u ratu u kome su linije razdvajanja sasvim jasne.

Ukazao je na to i predsednik Rusije Vladimir Putin tako da ga čitav svet dobro razume.

„Oni shvataju“, kazao je, „”da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju i zato sprovode sve agresivniju informativnu kampanju protiv nas, ciljajući prevashodno mlađu generaciju… Gledajte šta rade sa sopstvenim narodom. Sve se svodi na uništenje porodice, kulturnog i nacionalnog identiteta, o perverziji i zloupotrebi dece, uključujući pedofiliju. Sve se to proglašava normalnim.“Putin preteruje? Očigledno da ne. Članica vladajuće koalicije u Holandiji, partija D66, u zvaničnom programu svoje omladinske organizacije ima i zahtev da se pedofilija prihvati kao još jedna među seksualnim orijentacijama.

Partija D66 nije samo deo vladajuće holandske koalicije, nego i poslaničke grupe „Obnovimo Evropu“ u Evropskom parlamentu u kojoj su i vladajuće partije Nemačke i Francuske, liberali i Renesansa Emanuela Makrona. Niko od njih ni rečju se nije pobunio zbog toga što su među njima i ovi zastupnici pedofilije.

D66 ponosno ističe i svoju podršku evropskim vrednostima i NATO-u. I traži da se na Rusiju sa Zapada pošalju borbeni avioni.

Uostalom, možda je to – da pedofili i njihovi parlamentarni zastupnici sad ratuju protiv Rusije – i sve što treba da znamo o ruskoj, specijalnoj, vojnoj i ne samo vojnoj operaciji.

Vladimir Putin je obećao: „Zaštitićemo svoju decu“.

Ništa drugo nijedna normalna osoba i ne može da pomisli.

Možda i jesmo dvodimenzionalni i gori od životinja, ali, ser Piter Justinov zaista je bio u pravu, doduše, ne i na način koji bi ga obradovao. „Nikada ni jedno moralno pitanje nije bilo jasnije.“ I svaki drugi izbor, kada su ovakvi izbori u pitanju, uistinu mora da bude protivan osećajima časti, pristojnosti i samopoštovanja.

A 365 dana Specijalne vojne operacije koji su za nama samo znače da smo za toliko bliži konačnom trijumfu izbora koji smo načinili.

(RT Balkan)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad5 says:

  Ovo je teko početak,trebaće još neko vreme da OSTATAK SVETA,shvati da im je skinuta šapa sa ledja,a onda će u vašingtonu da vide STVARNE domete svoje moći.Cela njihova kontrola se zasnivala na strahu i pretnji,podržana divljačkim napadima na daleko slabije radi podrške tim pretnjama i zastrašivanju.To je kao kada bi samoproglašeni siledžija u društvu krenuo da bije bakice u invalidskim kolicima kako bi pokazao ostalima svoju snagu.U prvom momentu bi verovatno izazvao neku reakciju ali posle svake sledeće bakice bi se autoritet lažnog vodje sve više srozavao,i kad naleti na baju koji ga dobro zvekne preko p.i krene u fajt ostali bi stajali sa strane.Društvo koje je amerika oko sebe okupila je nekoherentan "savez" oportunista i zaplašenih.Oportunisti sad vide drugu priliku a zaplašeni se zapravo pitaju,ČEGA SU SE PLAŠILI a SVI ZAJEDNO SU MORALI DEO SVOG RUČKA U ZATVORU DA DAJU KABADAHIJI,JER TO JE BILO "PRAVILO SVETSKOG PORETKA":)Oportunisti će sad svoj ručak ODMAH da pojedu ceo a zaplašeni će da se pitaju .."zašto su toliko SMRŠALI":)i mislim da će da prebiju KUVARA u kantini zbog zakidanja na porcijama.Realno cela priča se zasnivala na LAŽIMA,lažna sila,lažni novac,lažna moć i poštenje:)----koje crno poštenje.Amerika i NATO su kao bračni par koji glumi ultra-bogate bahate goste u vrlo skupom hotelu..divljaju i izvoljevaju i gledaju kako da pobegnu i ne plate račun..Ali predugo su "gosti" a njihov novčanik nije video niko,već počinje da bude sumnjivo.Ovo su banalne digresije prevedene na ulične priče ali upravo tako se oni i ponašaju u svetskim razmerama...KAO NAJOBIČNIJI KLOŠARI I ULIČARI.Šta drugo i očekivati od njih...kulturu,razum,dostojanstvo,čast ili poštenje.Pa pokazali su dosada i to ne jednom da ništa od tih moralnih kvaliteta NE POSDEDUJU kao kolektiv,čak ni u tragovima.Samo beskrajna,lažljiva,gramziva pohlepa i surova sadistička priroda je dosada ono što smo od njih videli.Taj moralni pad je NJIHOV PAD,ne NAŠ i ne treba da bude NAŠ.

 2. Zeka says:

  Nikolu Vrzića cenim kao iskrenog rodoljuba. Ali, ponekada i on ide protiv činjenica, samo zato što su rodoljubive želje jače od stvarnosti. Povodom činjenice da je svega tridesetak od 193 države sveta zavelo sankcije Rusiji, Vrzić automatski i brzopleto izvodi zaključak da "ostatak sveta podržava Rusiju" i da je "Zapad protiv svih ostalih"! A pre nekoliko dana opet se glasalo u Generalnoj Skupštini UN. Generalna skupština UN usvojila je ANTIRUSKU rezoluciju koju su pripremile zapadne zemlje o „principima koji leže u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira u Ukrajini“. Protiv te rezolucije glasalo je svega 7 država (uključujući Rusiju i Belorusiju), uzdržano je bilo 32 države. Medjutim, ovu rezoluciju pripremljenu na Zapadu i njihovoj kuhinji podržalo je čak 141 država sveta!!! I sada mi treba da verujemo Vrziću i još nekima da "ostatak sveta podržava Rusiju". Amerikanci su naši politički neprijatelji. Ali, loše je, pa i opasno, podcenjivati ih. Još uvek pokazuju snagu svog uticaja u svetu koja je ogromna. Nadamo se njihovoj propasti, samo pre toga moramo shvatiti koliko je dug i težak put do te pravde.

  • milorad5 says:

   Glasanje je OPET na insitiranje NATO-a bilo JAVNO...Normalno je da zbog jednog glasanja koje nema nikakvu fromalnu težinu ne želi da ga nasilnici svrstaju u NEPRIJATELJE i da sebi nanese probleme koje trenuto NE MORA DA IMA..Ovo je vreme LAŽI,NIHILIZMA,NEMORALA i POTPUNO MAKIJAVELISTIČOG PRISTUPA POLITICI I MEDEJUNARODNIM ODNOSIMA.LAŽNI DOGOVORI,LAŽNI UGOVORI LAŽNA SAVEZNIŠTVA,LAŽAN NOVAC TO JE ZAPADNI BLOK UVEO KAO SVOJ SVETSKI POREDAK.Većina igra po tim pravilima:)ali motka ima da kraja a sad je svima jasno da im se sprema ista sudbina kao i rusiji,samo KADA DODJE RED NA NJIH.OSIM TOGA JA SE ZAISTA NE BIH ZAMARAO SA UN.TA ORGANIZACIJA JE MRTVA JOŠ OD 1999.BESNI OZBILJAN RAT U EVROPI I NIGDE IH NEMA,LAŽNE OPTUŽBE RAZNIH "SVETSKIH AGENCIJA" UN,KATASTROFALNE"MIROVNE OPERACIJE" ZADNJIH 50 GOD.GDE SU DEFAKTO ČESTO PUTA "MIROVNJACI" UMEŠANA STRANA U RATOVIMA KOJE SU DOŠLI DA SMIRE(setite se UNPROFOR operacija ,alooo),opasne špijunske i terorističke operacije pod "šlemom UN",ta ajte molim vas.Globalni antiamerički pokret ili alijansa JOŠ ne postoje,ali ima mnogo onih koji samo čekaju mogućnost da ih skinu sa ledja a kada vide da je to moguće i da mogu da zavrnu šiju lokalnim kontrolorima USA u obliku raznih agencija,delegacija privrednih faktora,religijskih "pokreta" ili NVO ima da ih opeglaju u sekundi i tamo i vamo.Neće stići da shvate šta se dešava u mnogim državama.POBUNE U ZATVORU SU UVEK NASILNE I MOMENAT DA SE SREDE STARI RAČUNI ZA NEKE,A AMERIKA I NATO SU OD SVETA NAPRAVILI KAZNIONICU U KOJOJ ONI GLUME ČUVARE.A SAD JE POČELA POBUNA U ZATVORU JER NEKO NEĆE DA GA SMESTE NA ROBIJU NI KRIVOG NI DUŽNOG.TO JE PROBLEM SADA U NATO KAZNIONICI..Ja ne znam dali oni znaju kome su sve uveli sankcije i kome su sve pretili ili ih napali ali takvijh je mnogo.Nisu samo države u pitanju ima tu mnogo pojedinaca raznih nacionalnosti kojima su otimali pare ili uništvali poslove ili ih čak i na robiju slali.Amerikanci su uveli bezakonje kao svoj instrument moći ali mislim da je svima prekipelo,svet je velik i NATO je samo jedna kuglica u čaši.Ovo je pobuna sveta i revolucija kakva još nije vidjena i ona je definitivno počela,sa svakomm ruskom granatom NATO je sve MANJI I MANJI i zato oni skviče da rusija NE SME DA POBEDI,baš me zanima dali će imati muda da stvarno pokušaju ruse da spreče u pobedi.Mislim da se neće usuditi,i putin zna šta radi i zato ne žure rusi pogotovo što se pokazalo koliko su VEĆ zakasnili sa ukrajinom.Alo "nenaoružana,miroljubiva,demokratska"Ukrajina je izvela dobro naoružanu armiju fanatika od preko milion ljudi na teren,koga bre oni misle da zaludjuju kada je vidljivo da se ta VOJNA HUNTA DOBRO spremila za rat protiv rusije i da su rusi sasvim legitimno udarili.Ne gledajte u UN to je carstvo obmane i laži do srži,nema uopšte veze šta se tamo dešava sa onim što se STVARNO dešava a reealno,ajde neka se neko SETI BILO KOJE REZOLUCIJE TE ORGANIZACIJE KOJA JE SPROVEDENA DO KRAJA I KAKO JE IZGLASANO,BILO GDE DA SU DONELI BILO ŠTA DOBRO IZ TE AMERIČKE POLITIČKE FILIJALE.I OVAJ GUTEREŠ OBLAPPORNA LAŽOVČIN ,KOJA SAMO GLEDA KAKO DA POKOPA UN I AMA BAŠ NIŠTA NE RADI ČEKAJUĆI DA AMERIKANCI NAPSTE UN I NAPRAVE SVOJU U"SVETSKU ORGANIZACIJU":)SVOJU "KOMINTERNU" ILI TAKO NEŠTO.OVO JE KOMIČAN MOMENAT U SVETSKOJ ISTORIJI ALI USKORO MOŽE DA BUDE IGRAČKA-PLAČKA.DO KRAJA OVE GODINE ĆE MOĆI JOŠ MOŽDA DA SE NEŠTO REŠI NEKIM PREGOVORIMA A NJKASNIJE DO KRJA SLEDEĆE GOD.ĆE BITI MOGUĆE SPREČITI NUK.RAT, A 2025 ĆE BITI NUK.RAT AKO SE NASTAVI OVAKO,ALI KO ZNA TO MOŽE DA BUDE I SUTRA,MNOGO STVARI JE VEĆ OTIŠLO U ZONU SUMRAKA.

   • Zeka says:

    Kojem god ste objašnjenju skloni, nemoguće je ignorisati rezultat glasanja. A on, kao što sam naveo, pokazuje daleko veći uticaj SAD tj. kolektivnog Zapada u UN od Rusije i njima naklonjenih država. Da li se to čini na moralan ili nemoralan način, u ovakvim slučajevima je manje važno, jer se, makijavelizam podrazumeva u njihovoj političkoj doktrini, a donosi njima željene rezultate. Za sada je tako, a šta će biti u bližoj ili daljom budućnosti, to će se tek videti. Ovde govorim kao veliki protivnik zapadnjačkog imperijalizma i militarizma i upravo zato smatram da neprijatelja nikako ne smemo potcenjivati ako nam je cilj da ga na kraju pobedimo.

  • Paštrik & Košare says:

   Protiv Rusije nisu glasale države u kojima živi više od 80 % ljudi na planeti koja se zove Zemlja.Ne može istu težinu imati glas države u kojoj živi 100 miliona ljudi i države u kojoj živi 10 hiljada ljudi,sviđalo se to nekome ili ne.AMIN.

   • Zeka says:

    Vaš komentar sadrži 2 tvrdnje u 2 rečenice. Prva tvrdnja je netačna, druga je relativna. 1. Protiv rezolucije o kojoj govorimo glasalo je 7 država čije ukupno stanovništvo (prema podacima popisa ili procene u periodu tokom druge decenije 21. veka, dakle najnoviji podaci) broji 238,784,600 ljudi. Uzdržano od glasanja bilo je 32 države čije ukupno stanovništvo broji 3,786,574,615 ljudi. Dakle, protiv Rusije nije glasalo 39 država koje su glasale, a ukupno broje 4,025,359,215 (četiri milijarde itd) ljudi. Trebalo bi dodatno imati u vidu i to da je, osim 180 država koje su glasale na ovaj ili onaj način, bilo i 13 država koje uopšte nisu glasale ni na koji način, a to su: Azerbejdžan, Burkina Faso, Kamerun, Dominika, Ekvatorijalna Gvineja, Esvatini (bivši Svazilend), Grenada, Gvineja Bisao, Liban, Senegal, Turkmenistan, Tanzanija i Venecuela. Ukupan broj stanovnika ovih država je 185,144,745. Iako ne možemo znati kakvo bi njihovo glasanje u tom trenutku bilo, činjenica je da ovom prilikom ni ove države nisu glasale protiv Rusije, pa prostim sabiranjem dobijamo okvirno procenjen broj stanovnika država koje nisu glasale protiv Rusije, a taj broj glasi: 4,210,503,960 (4 milijarde dvesta deset miliona itd) ljudi. Za neke države postoje različiti podaci o njihovoj populaciji. Ja sam u obzir uzimao podatke sa većim ciframa. Pre nekoliko meseci objavljeno je da je planeta Zemlja prešla cifru od 8 milijardi stanovnika ukupno. Nakon svega, možemo doći do odredjenih zaključaka. Broj stanovnika država koje nisu glasale protiv Rusije iznosi oko 52,63% svetske populacije! A ovo nije ni blizu onom lažnom procentu koji ste vi naveli. 2. Tačno je da nikako ne mogu biti iste ili jednake dve države u kojima je razlika u broju stanovnika u odnosu 100 miliona prema 10 hiljada. Medjutim, kada su rezolucije Generalne Skupštine UN u pitanju, tu se glas svake države broji kao jedan glas, a odluka se donosi većinom glasova. U glasanju je, dakle, irelevantno kolika je i koliko brojna neka država, pa glas svake od njih ima istu "težinu". Ovo je i osnova zamišljene ravnopravnosti glasova koja je definisana Poveljom UN pri njenom osnivanju. Sve su ovo sušte činjenice koje su lako proverljive. Sve ostalo je dovijanje, domišljanje, maštanje, doskočice koje su samozavaravanje. Prema tome, da se ne lažemo više.

 3. Gagi says:

  A, sta su to danas UN. Da nije to mozda politicki buvljak i pijaca gde se prodaje sve i svasta. Ta institucija je i stvorena da bude to sto jeste. Danas je to "uticajna" organizacija za disciplinovanje "manje vaznih" naroda i nacija na svetu. UN su Al Kapone civilnog drustva.

  • Zeka says:

   Kakva god bila, za sada je OUN jedina medjunarodna organizacija koja okuplja praktično sve države sveta. Do sada ni jedna od tu organizaciju nije napustila, što govori da (još uvek) prihvataju njen model i način rada tj. postojeći mehanizam medjunarodnog odlučivanja. Medjusobna neslaganja su bila u prošlosti i danas su i biće i dalje, ali sve dok ta organizacija traje ona u (sumornoj) stvarnosti postoji i jedino je mesto na Zemlji gde se susreću sve države sveta. Drugim rečima, koje god mišljenje imamo o OUN danas, razuman čovek ne može ignorisati njegovo postojanje i funkcionisanje, a pogotovo se ne može ignorisati uticaj koji ima na opšti politički ambijent.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *