ИЗА НОВОГ „НОН-ПЕЈПЕРА“ СТОЈИ РУСИЈА!?

ИЗА НОВОГ „НОН-ПЕЈПЕРА“ СТОЈИ РУСИЈА!?

18 маја 2021

У суботу је порталу немачког месечника Цуерст изашао нови, непотписан не-папир, који су убрзо пренели и поједини руски медији, што наводи на закључак да и Русија има свој „нон-пејпер“. Магазин Цуерст неретко подржава немачке десне популисте, који су антизападно оријентисани. Документ је објављен на порталу без заглавља и других ознака и садржи 16 тачака, повољних по Београд, али и Москву, јер воде смањењу утицаја и војног присуства САД на Косову.У њему се сугерише да „сви грађани Косова“ – изричито се помиње 873.000 косовских Албанаца – „треба да добију држављанство Републике Србије“.

Такође се предлаже да се заједнички избори на Косову и у Србији одрже у априлу следеће године – „на свим нивоима“. Изабрани гувернер Косова такође треба да обавља функцију заменика портпарола српског парламента. Београд би такође гарантовао посебан статус покрајине на 99 година. Кретање робе између Косова и Србије требало би да крене поново, граничну безбедност споља преузели би службеници из Србије и Косова заједно. Српски амбасадор УН-а у будућности би такође требало да има представника косовске владе уз себе.

Косово би имало своје симболе, самоуправу, спортско представљање, слободу у регионалним економским, културним и образовним интеграцијама. Документ такође предвиђа повратак 999 припадника српских безбедносних служби, у складу са Резолуцијом 1244 и последично мирно повлачење КФОР-а и Еуропола у року од пет година.

Млађан Ђорђевић, председник Ослобођења, за Данас није могао да прецизира да ли иза објаве немачког листа заиста стоји руска иницијатива.

„Нови нон-пејпер свакако нуди много више од претходних, а нуди и више од онога што је тренутна званична политика актуелног режима у Србији“, каже он.

Ђорђевић наводи да „Вучић и његова влада континуирано позивају на компромисно решење, притом негирајући и занемарујући постојање Резолуције 1244, што према његовим речима имплицира да су спремни да пристану на уступке“. Вучићев режим је од 2012. потписао 48 различитих споразума и сваким од њих је Приштини „уступљен део суверенитета Србије, а ништа није добијено заузврат“, тврди лидер Ослобођења.

„Вучићево решење је признање Косова и он тражи модел како то да изведе. Ана Брнабић је у Грчкој пре неколико дана истакла да је Преспански споразум (између Грчке и Северне Македоније, прим. аут.) модел за решавање косовског проблема“, наводи наш саговорник подсећајући да је Преспански споразум потписан између две суверене државе, а да је исход споразума била измена устава Македоније.

Ђорђевић указује и да је занимљив тајминг пласирања новог документа: пред сам почетак регионалног самита Брдо-Бриони, на коме се очекује да се под словеначким лидерством (а Словенци су, подсетимо, и лансирали први нон-пејпер у претходном низу), поново покрене дијалог Београда и Приштине, који би требало да резултира правно обавезујућим споразумом у блиској будућности. Русији такав исход не одговара, јер у потпуности препушта Балкан америчкој сфери интереса.

Ђорђевић се, као познавалац прилика у Русији, слаже да је Москва „главни осумњичени“ за ауторство над новим нон-пејпером:

„То показује и чињеница да се по први пут не ради о класичној примени силе над Србијом и да се инсистира на елементима Резолуције 1244, чији је Русија главни промотер“, наводи Ђорђевић.

Интересантно, Вучић или било ко од његових „кербера“ се о овом нон-пејперу не изјашњава, али воли да прича о оним предлозима који подразумевају стварање Велике Албаније.

(Srbin.info)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u