ИЗА ОВЕ СЛИКЕ се крије тужна прича младе и храбре Српкиње!

IZA OVE SLIKE se krije tužna priča mlade i hrabre Srpkinje!

21 maja 2017

Potresna nemačka fotografija uslikana neposredno pre pogubljenja Lepe Radić, mlade devojke rođene 19. decembra 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške. Ovo je podsećanje na jednu od mnogobrojnih hrabrih devojaka i žena koje su dale svoje živote braneći slobodu i svoj narod.

Devojčica Lepa je završila zanatsku školu u Gradišci, gde je i živela do početka 1941. godine kada su je ustaški zlotvori odveli u obližnji zatvor. Iz njega ubrzo beži 23. decembra iste godine i stupa u partizane, želeći borbu protiv krvnika svog naroda. Kao borac Grbavačke čete Kozarskog odreda učestvovala je u proboju obruča na Kozari, jula 1942., a u avgustu 1942. godine je sa borcima Odreda prešla je u Podrgmeč.

U kozarskoj ofanzivi su joj poginuli otac Sveto, Milan, 15-godišnji brat jedinac, i stric Vlado, koga je posebno voljela. U Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi, meseca februara 1943. godine bila je zadužena za prenos srpskih ranjenika i organizaciju zbega u Grmeču. Bez predaha je obilazila zbegove i raštrkane grupe promrzlih ljudi, žena i đece, sklanjala ih je u zavetrine, savetovala kako se ponašati prilikom bombardovanja. U nastojanju da održi moral, uveravala je narod da će „naše brigade zaustaviti fašiste!“.

Snagu svog verovanja uporno je prenosila na ljude oko sebe, a trebalo je mnogo moralne i fizičke snage da se izdrži zima u Grmeču i stalni pritisak neprijatelja koji nije imao milosti ni prema đeci u kolevci. Sve je to Lepa podnosila bez panike, i mnogi su se pitali: odakle tolika snaga i otpor u ovoj krhkoj i tako mladoj srpskoj đevojčici?

Na partizane je tada napala nemačka 7. SS divizija „Princ Eugen“, opkolivši ih. Na Nemce je ispucala sve metke iz svojega oružja i junački se borila do posljednjeg metka hvatajući se u koštac sa nacistima. Nemci su je savladali udarcima kundaka i vezali. Pokušala je, ko zna koliko puta, da zaštiti uhvaćeni narod koga su esesovci zlostavljali na putu prema Bosanskoj Krupi, „Ubijte mene, narod nije kriv!“-vikala je Lepa, posrćući pod udarcima legionara 369. divizije. Posle trodnevnog zlostavljanja, dovedena je pred podignuta vešala, u bagremaru između tunela i željezničke stanice u Bosanskoj Krupi. Ruke su joj bile vezane telefonskim kablom, bez cipela, samo u vunenim čarapama, iscrpljena i iznemogla, ali ponosna i prkosna čekajući presudu.

Pre nego su joj natakli omču na vrat, uzviknula je: »Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti!« Na gubilištu su joj govorili da će joj pokloniti život ako kaže ko su rukovodioci i komunisti među zarobljenim narodom i partizanima. Lepa im je odgovorila: »Ja nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!«
Mučna tišina je prekinula njenu borbenu srčanost 11. februara 1943. godine.

Imala je svega 17 godina kad su je obesili.

U izveštaju o egzekuciji SS-ovci su bili napisali da je: „Banditkinja, obešena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat“.

Nemački vojnik koji joj je namakao omču na vrat pao je u Zagrebu, na Savskoj cesti. U njegovoj torbi nađena je ova fotografija.

20. decembra 1951. godine, proglašena je za narodnog heroja, kao najmlađi narodni heroj iz Potkozarja. U Gradišci ime Lepe Radić nose — Predškolska ustanova, Centralno kulturno-umjetničko društvo i ulica u centru grada.

(Milan Inđić, Djeca heroji. „Dom štampe”, Zenica, 1985. godine.)

(fejsbuk stranica: ISTORIJA SRBA)

KOMENTARI9 komentara

 1. Aleksandar says:

  Broz se oslanjao na tinejdžere koji nisu, nesrećnici, čestito ni znali da se uplaše. Strašna fotografija! Možda je nije trebalo ni objaviti ovako, da svi vide. Nije to za svakoga. Imam dosta godina, ali priznajem da ovu sliku još nisam imao prilike da vidim.

  • Jovan says:

   Ma dokle cete imati izokrenutu svest i gurate glupu zamenu teze, kao ne treba objavljivati slike strasnog genocida nad Srbima u 3 svetska rata u XX veku! Ili drugu izokrenutu zamenuta teza da kriv je Tito ili Milosevic jer je branio narod od ustasa, nemaca, amerikanaca,... i kojima je vec bila odredjena smrt u Jasenovcu ili na kucnom pragu! Ta 100% DEBILISKA TEZA je postala mantra srpske bagre 90-ih i traje i danas 2017. UPAMTITE JEDNOM ZA SVAGDA, VO VJEK VJEKAVA KRIV JE AGRESOR I JEDINO BANDA KOJA NAPADA JEDNU ZEMLJU I NAROD! Zlocinci su Nemci, Englezi, Amerikanci, Hrvati, Shiptari,.. koji su izvrsili najveci genocid u Jevropi, genocid nad Srbima. Da nije bilo zlocina Nemaca, ustasa, Engleza, nikakav Broz, ni partizani, ni cetnici bili nebi!

  • padre says:

   Ako si kreten, ne treba time da se hvališ na internetu!

  • Vizental says:

   To su bili komunisti, koji su ginuli iz uverenja da život daju za neki bolji svet, neznajući da će se ovakvi smradovi izroditi poput tebe!

 2. miki says:

  Ova slika predstavlja primer mladim generacijama,kako se voli svoj narod i otadzbina i kako se treba boriti za slobodu.

 3. Ewroslav says:

  Je suis Lepa

 4. Pastrovic says:

  Ja inace "obozavljem" ovakve slike, a narocito poslije setnje ispred hrvatskih diplo-predstavnistava, kako u Srbiji, tako i u C. Gori. Srpskoj jos ne odoh u pohode, "a ka'cu, ne znam", ali sam ubijedjen da se i tamo sve sareni od "kockica". E bas se lijepo slazu sahovnice i ove i ovakve slike! Na diku i ponos vaskolikog Srbstva.

 5. Ivan says:

  Ne bi me cudilo ako za god.-dve ,najkasnije,svabska pogan,podigne spomenik bas ovom dzelatu na slici i jos mn.slicnim njemu!

  • Dragi says:

   Naravno da će se to i dogoditi, a tom prilikom prigodan govor će održati predsednik Srbije Aleksandar Vučić!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *