Иза пролећног умора често се крије анемија

Iza prolećnog umora često se krije anemija

1 aprila 2018

UMOR, malaksalost i ubrzan rad srca nisu samo simptomi koji nastaju zbog naglih promena vremena i prilagođavanja organizma na prolećnu temperaturu. Često mogu da budu i znak anemije, zbog čega je neophodno proveriti krvnu sliku ukoliko ove tegobe potraju duže od dva ili tri dana.

Na osnovu brojnih pokazatelja i rezulatata analiza, lekar će utvrditi da li je reč o anemiji ili o prolećnom umoru. Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumeva suplementaciju, najčešće preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa.

– Ukoliko se potvrdi anemija, neophodno je uzimati terapiju najmanje tri meseca – kaže za „Novosti“ doktor Darko Antić, hematolog Kliničkog centra Srbije. – Osim toga, značajno je ishranu prilagoditi zdravstvenom stanju. To znači povećati unos namirnica koje su bogate gvožđem, poput mesa, zelenog povrća, ribe, mahunarki i sušenog voća.

Ukoliko ovakva vrsta terapije nije dala rezultate, neohodni su dodatni pregledi. U retkim slučajevima, malokrvnost se javlja usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovakvo stanje jesu pre svega trnjenje ekstremiteta i problemi sa želucem. Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta.

– U pojedinim slučajevima, neophodno je detaljno specijalističko ispitivanje i lečenje oboljenja koje je dovelo do pojave anemije – kaže hematolog Antić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *