ИЗАБРАН СУДИЈА за злочине ОВК!

IZABRAN SUDIJA za zločine OVK!

14 decembra 2016

ovk-uck-kosovo-455

Sud će voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima

Bugarska pravnica Ekaterina Trendafilova imenovana je danas za prvog predsednika Specijalnog suda za Kosovo, sa sedištem u Hagu, koji će suditi za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). U saopštenju koji je sud dostavio Beti, navodi se da je Trendafilova (63) doktor prava i da je od 2006. do 2015. bila sudija Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Prethodno je bila profesor krivičnog prava i javni tužilac u Sofiji.

Trendafilova je izjavila da je “iskreno počastvovana” današnjim imenovanjem.

Prihvatam ogromnu odgovornost za obezbeđivanje da Specijalni sud primeni najbolju pravosudnu praksu i pravično i nepristrasno donese pravdu onima koji su pozvani na odgovornost, kao i žrtvama zločina – naglasila je Trendafilova.

Ona je rekla da “namerava da taj zadatak ispuni nezavisno, odlučno, čvrsto i najbolje što može”.

Od ključne je važnosti da mandat sprovedemo na efikasan, profesionalan i bezbedan način – rekla je Trendafilova.

Sud će, kako je tada zvanično najavljeno, “voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope… od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”.

U izveštaju, specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vadjeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Sud u Hagu nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Vilijamsona je nasledio Dejvid Švendiman, takođe Amerikanac.

U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi novi sud prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.

(Beta/Telegraf.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marinko says:

    Srbija treba suditi teroristima kosovo a ne zapad ko hrvatska sto radi srbima alo bre

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *