ИЗАЗИВАЈУ РАТ: Америка послала три носача авиона ка Кини и Северној Кореји

IZAZIVAJU RAT: Amerika poslala tri nosača aviona ka Kini i Severnoj Koreji

25 oktobra 2017

Sjedinjene Američke Države poslale su čak tri nuklearna nosača aviona klase Nimic u zonu Azija-Pacifik, nakon znatnog porasta napetosti na Korejskom poluostrvu usled zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Nosač aviona USS Ronald Regan i njegova borbena grupa protekle nedelje su učestvovali u seriji vojnih vežbi zajedno s južnokorejskim snagama.

Pre nekoliko dana je u šire područje ušla i borbena grupa nosača USS Teodor Ruzvelt, a danas je saopšteno da je pod komandom Sedme flote stavljen i USS Nimic.

Sedište Sedme flote nalazi se u Jokosuki u Japanu, a neki njeni elementi su izdvojeni u Južnoj Koreji.

U njoj se redovno nalazi 60 do 70 brodova, 300 aviona i 40.000 mornara i marinaca. Inače, kontroliše ih jedan nosač aviona, trenutno Ronald Regan, čija je matična luka takođe u Japanu, ali je sada proširena s dodatne dve borbene grupe nosača.

Iako su nedavne informacije smeštale i nosač USS Karl Vinson u Sedmu flotu, pre pet dana je objavljeno da taj nosač sprovodi testiranje mornaričke verzije vazduhoplova F-35C, koji je prošle nedelje po prvi put sleteo na nosač aviona na otvorenom moru.

S tri nuklearna supernosača, sva tri klase Nimic, Sedma flota trenutno raspolaže s više od sto dodatnih aviona, a radi se o jednoj od najvećih koncentracija pomorske i vazdušne snage na svetu.

Inače je izuzetno retko da se i dve borbene grupe nosača aviona nađu zajedno u istom području – poslednji put to se dogodilo u junu ove godine, kada su Karl Vinson i Regan nekoliko dana zajedno sprovodili vojnu vežbu blizu Korejskog poluostrva, ali i taj slučaj je bio prvi u gotovo 30 godina. Poslednji put kada su tri ili više nosača aviona bila na istom području delovanja učestvovali su u prvom zalivskom ratu.

Nimic, Regan i Ruzvelt verovatno će sprovoditi nove vojne vežbe u saradnji s Japanom i Južnom Korejom, a njihovo okupljanje izgleda kao odgovor na sve češće testiranje severnokorejskih balističkih raketa iznad teritorije Japana.

– Ta država je uporno poboljšavala svoje nuklearne i balističke mogućnosti. Pretnja koju sada predstavlja Severna Koreja dostigla je kritičan nivo bez presedana – rekao je japanski ministar odbrane Icunori Onodera.

Šta kažu analitičari?!

Vojni analitičari smatraju da će prisustvo tri nuklearna nosača aviona u regiji poslati jak signal Kini i Severnoj Koreji.

– To je znatno projektovanje sile, kad god jedan nosač uđe u neku regiju“ – rekao je odbrambeni analitičar Adam Maunt za CNN.

– Kretanje nosača i njihovih pratećih brodova poslaće poruku Kini da je SAD i dalje dominantna sila na Pacifiku – rekao je penzionisani admiral Džon Kirbi.

Okupljanje tri nosača u regiji preklapa se s planiranom azijskom turnejom američkog predsednika Donalda Trampa, koji bi početkom sledećeg meseca trebalo da započne svoju dvanaestodnevnu posetu Kini, Japanu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

– Iako su kretanja brodova prethodno planirana, radi se o zgodnom preklapanju. Mornarica iskorišćava to preklapanje da bi demonstrirala svoje sposobnosti potencijalnim suparnicima – rekao je Kirbi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zorica_Ts says:

    Uf koliko je scenaria moguće u ovom slučaju... SAD pokazuju da su dominantna sila ali kome!? Kini, Rusiji, Severnoj koreji? Dovoljno je da se desi jedan incident, minoran, provokacija u vidu varnice, pa da počne sukob takvih razmera, da unazadi celu planetu decenijama unazad... I ostale razvijene zemlje to odobravaju!? Šta traže SAD nosači aviona? Jasno je da "pokazivanjem mišića" provociraju sukob, i sutra kada raketa na nekoj probi udari pored nosača, svi će se kajati...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *