ИЗАЗИВАЈУ ТЕШКЕ БОЛЕСТИ: Ове намирнице немојте јести!

IZAZIVAJU TEŠKE BOLESTI: Ove namirnice nemojte jesti!

29 juna 2015

54657657Retko se dešava da razmišljamo o negativnim efektima hrane koju jedemo. Međutim, sledeći put kada budete jeli, setite se da postoje namirnice koje mogu povećati šanse da obolite od raka. Mnoge prirodne namirnice su sasvim zdrave, ali postoje prerađene namirnice sa hemikalijama i aditivima koji čine hranu karcinogenom.

Pročitajte još:

Ove namirnice štite od raka

NAUČNO DOKAZANO: Evo zašto je zdravo jesti slaninu!

Ove namirnice NI SLUČAJNO ne jedite za doručak

Ukoliko želite da smanjite šanse da obolite od raka ili drugih ozbiljnih bolesti, trudite se da izbegavate ovih 10 namirnica.

1. Kokice iz mikrotalasne pećnice

Ove kokice je lako napraviti i veoma su ukusne, ali sadrže perfluorooktansku kiselinu, štetan toksin koji je čest sastojak teflona. Ovaj toksin je direktno povezan sa plodnošću. Pored toga, ova kiselina povećava šanse za nastanak raka bubrega, bešike, testisa, pankreasa i jetre. Ove kokice takođe sadrže razne hemikalije, ulje od GMO soje i druge GMO proizvode.

2. Paradajz iz konzerve

Sloj koji prekriva ovu hranu je pun BPA (bisfenol A), sintetičke hemikalije za koju se ispostavilo da je prilično štetna. Ona se nalazi u skoro svim konzervisanim proizvodima. Postoje zapisi da je BPA povezan sa rakom.

BPA je najopasniji po decu, naročito u periodu ranog puberteta.

3. Prerađeno meso

Viršle, slanina, razne vrste mesa i kobasice u prodavnicama su prerađeni i u sebi sadrže natrijum nitrat, koji treba izbegavati. Prema jednoj studiji, konzumiranje 160 g prerađenog mesa u kratkom periodu vremena povećava šanse za smrt pre vremena za oko 40%.

4. Visoko obrađeno belo brašno

Prerađene žitarice gube svoje prirodne nutrijente, a treba da znate da mlinovi takođe koriste i hlor da bi dodatno izbelili brašno. Obrađeno brašno može da poveća nivo šećera u krvi i nivo insulina, a na kraju i do dijabetesa. Naučnici su ubeđeni da je konzumiranje obrađenog brašna povezano sa pojavom ćelija raka.

5. Hidrogenovana ulja

Ova ulja su zapravo povrćna ulja koja su hemijski obrađena i koja su izgubila dobre, a dobila loše sastojke.

Na primer, ova ulja imaju velike količine nestabilnih omega-6 masnih kiselina koje lako prelaze u trans masti kada su izložene toploti, zbog čega dolazi do nastanka raka kože i srčanih bolesti. Stoga vodite računa kada kupujete proizvode sa hidrogenovanim uljima, naročito pekarske proizvode i kolače.

6. Čips

Čips je pun trans masti, uz velike količine natrijuma i puno kalorija. Pored toga, u njemu se obično nalaze kancerogeni aditivi u vidu veštačkih boja, aroma i konzervanasa. Kada se čips isprži, takođe se aktivira akrilamid, toksin prisutan u cigaretama.

Mnogo je zdravije jesti sušeno voće koje se može napraviti pomoću dehidratora.

7. Gazirani sokovi

Ukoliko volite gazirane sokove, trebalo bi da znate da konzumiranje jednog gaziranog soka dnevno može da poveća šansu da dobijete šlog nekoliko puta.

Mnogi gazirani sokovi sadrže velike količine kukuruznog sirupa i šećera, zbog čega može doći do gojenja, zapaljenja i povećane otpornosti na insulin. U njima se takođe nalaze različite veštačke boje i hemikalije poput 4-metilimidazola, koji se povezuje sa rakom. Jedan od najgorih sastojaka je natrijum benzoat koji može da smanji prenos kiseonika u našim ćelijama i izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

8. Losos

Morate jako da pazite kada kupujete lososa i drugu ribu koja se redovno uzgaja. Uvek gledajte da kupite ribu koja je uhvaćena u divljini.

Ribe koje se uzgajaju su pune pesticida, hemikalija, antibiotika i nekih supstanci koje se navode kao karcinogene. Rozikasto-crvena boja lososa je rezultat hemijskih reakcija u telu uzgojenog lososa. Pored toga, u lososu se mogu naći količine žive koje su veće od dozvoljene.

9. Prerađeni šećer

Prerađeni šećer je već povezan sa povećanim nivoom insulina, ali mnogi ljudi ne znaju da doprinosi i razvoju raka. Ćelije raka koriste šećer na brojne načine, a najviše ga koriste da rastu i da se razmnožavaju. Prerađeni šećer sadrže namirnice poput ovsenih pahuljica, keksa, kolača, pita, gaziranih sokova itd.

10. Alkohol

Nedavna studija koju su sproveli američki naučnici, a koja se fokusirala na način života i ishranu 200.000 žena u periodu od 15 godina, potvrdila je da žene u postmenopauzi koje piju više od jednog alkoholnog pića dnevno imaju 30% veće šanse da dobiju rak dojke nego žene koje ne konzumiraju alkohol.

Prema statistici, alkohol je jedan od vodećih uzročnika raka. Naravno, umereno unošenje alkohola može da bude veoma zdravo, ali preteran unos alkohola može izazvati šlog, srčani udar, probleme s jetrom i iznenadnu smrt.

Dakle, možete popiti po koju čašu vina s vremena na vreme, ali ne preterujte s pićem.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *