„Избаците Пољску из Европске уније!“

„Izbacite Poljsku iz Evropske unije!“

19 decembra 2016

_59715240_poland-eu2-ap

„Nobelovac i najpoznatiji predsednik Poljske Leh Valensa ni u 74. godini ne odustaje od borbe i ima još jedan politički cilj – da sruši režim“, piše „Politiko“.

– Na putu sam ka večnosti, ali dokle god imam snage, ne želim da dozvolim uništavanje Poljske – kaže Valensa za briselski portal

Veliki protivnik poljskog lidera Jaroslava Kačinjskog kaže da aktuelna vlast s njim na čelu krši ustavne principe, zakone zemlje i princip podele moći.

– On je opasan i neodgovoran. To neće izaći na dobro – rekao je Valensa.

Iako je dugo boravio na političkoj margini, bez ozbiljnije podrške u svojoj zemlji još od povlačenja 1995. godine, nekadašnji lider želi da stvori novi pokret i na referendumu obori vladu i zatraži nove izbore.

Takođe, traži od Evropske unije da bude još oštrija prema njegovoj zemlji, iako su iz Evropske komisije već stigle kritike zbog ugrožavanja pravne države i sistemskog ograničavanja autonomije Ustavnog suda u toj zemlji.

– Ne volim da govorim protiv Poljske, ali nemam izbora. Mora biti ovako – ako si u nekom klubu, ali se ne uklapaš, onda te izbace. To što bi nam uskratili pravo glasa u Evropskoj uniji nije dovoljno, moraju da nas izbace – kaže Valensa.

Poljske vlasti su odbacile kritike i zahteve EK, a poručili su i da su „završili saradnju“ sa Savetom Evrope.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *