Избегли замке политике

Izbegli zamke politike

9 marta 2018

U GRAČANICI je u utorak premijerno na repertoaru bila predstava „Lift: Slobodan šou“ – politički komad s pevanjem (po tekstu Jelene Bogavac i u režiji Nenada Todorovića) inspirisan životom bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Za predstavu je od prvih proba vladalo veliko interesovanje domaćih i stranih medija. U ovom projektu učestvuje ceo glumački ansambl iz Gračanice (Srpska drama Narodnog pozorišta iz Prištine), mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor „Gli Srbija“. Beogradska premijera je 18. marta u Narodnom pozorištu. Uoči prvog izvođenja, reditelj Nenad Todorović kaže za naš list:

– Mogu da kažem da smo veoma napeti, borbeno „naelektrisani“, jer smo sada potpuno sigurni da smo napravili predstavu kakvu smo od početka hteli! To znači da smo uspeli da izbegnemo sve zamke u koje političko pozorište lako upadne. Verujem i da nam je pošlo za rukom da „zloupotrebimo“ politiku u umetničke svrhe i time omogućimo pobedu pozorištu.

Todorović ističe da će oni koji očekuju napade ili odbrane ideologije koju je zastupao Milošević ostati razočarani:

– Uspeli smo da napravimo spektakl (muzika Marko Grubić), koji je u svojoj suštini duboko intimna priča aktera na sceni. Inače, dok smo ovih dana radili zatvoreni u gračaničkoj sali, čuli smo da se veoma uzburkala albanska javnost na Kosovu! Sudeći po novinskim naslovima, očigledno je da ih je „Lift: Slobodan šou“ uznemirio kao nijedna predstava dosad. Takođe, još jednom su pokazali da i dalje žive na krilima „žrtve“, odnosno da ih iritira svaka relativizacija srpske krivice. Pa čak i danas, kada Srbi žive u uslovima poslednjeg evropskog aparthejda…

SLOBA I MIRA

U PREDSTAVI su najintrigantnije zadatke dobili Dejan Cicmilović i Ivana Kovačević – u ulogama Slobodana Miloševića i Mirjane Marković. Zanimljivo je da je Cicmilović gostujući glumac (prvak niškog Narodnog pozorišta, inače profesor glume u Kosovskoj Mitrovici), dok je Ivana stalni član i prvakinja gračaničkog ansambla, sa završenom Akademijom umetnosti u Prištini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *