IZBEGLICE: Hrvatska ne želi da nađe rešenje

IZBEGLICE: Hrvatska ne želi da nađe rešenje

5 januara 2014

Operacija OlujaKoalicija udruženja izbeglica saopštila je danas da Hrvatska nije pokazala stvarnu političku volju da se pronađe pravično i trajno rešenje problema srpskih izbeglica iz te zemlje, dodajući da je to preduslov za razgovore o povlačenju tužbe i kontratužbe između Hrvatske i Srbije.

Koalicija je reagovala na izjavu prve potpredsednice Vlade Hrvatske Vesne Pusić o spremnosti hrvatske strane da razgovara o povlačenju tužbe protiv Srbije, koja je rekla, kako se navodi, da je Hrvatska spremna na te razgovore ukoliko srpska strana obezbedi podatke o nestalim osobama.

„Koalicija smatra da Vlada Hrvatske još nije pokazala stvarnu političku volju da se pronađe pravično i trajno rešenje ključnih problema stotina hiljada proteranih Srba, drugih građana Srbije i Srba povratnika“, navodi se u saopštenju.

Postavlja se pitanje kako je moguće razgovarati o povlačenju tužbe i kontratužbe ako Hrvatska još nije ekshumirala posmrtne ostatke Srba koji se nalaze na poznatim grobnim mestima i nije identifikovala posmrtne ostatke Srba koji se nalaze u Zagrebu.

Dodaje se i da Hrvatska nije procesuirala odgovorne za zločine nad Srbima posle vojnih operacija „Otkos“, „Bljesak“, „Oluja“, nije Srbima vratila oduzeta imovinska i stečena prava, nije omogućila naknadu štete za uništene kuće i poslovne objekte, niti je završila proces njihove obnove, nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji Srbima garantuje pravo na slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u mestima gde ih je više od 33 odsto, niti pravo na zapošljavanje u državnim i javnim službama, pravosuđu i policiji…

Koalicija udruženja izbeglica nije se složila ni sa izjavom Vesne Pusić koja je rekla, kako navode, da je vlada Hrvatske jedina vlada na zapadnom Balkanu koja dosledno i bez rezerve sprovodi pozitivnu manjinsku politiku.

„Činjenice nedvosmisleno pokazuju da su proterani Srbi i Srbi povratnici, u velikoj meri, kao građani Evropske unije oštećeni u svojim pravima. Osnovni problem proteranih Srba i Srba povratnika je diskriminacija u delu hrvatskog zakonodavstva, s jedne strane, i u postupanju dela hrvatskih institucija i službenika koji krše Ustav i zakone, s druge strane“, poručila je Koalicija udruženja izbeglica.

Posebno ističemo činjenicu da je Srbija pravi primer države na zapadnom Balkanu koja je, u zakonodavstvu i praksi, dostigla visoke standarde u poštovanju prava nacionalnih manjina, navedeno je u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica koje je potpisao predsednik Miodrag Linta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *