Избеглице и политика

Izbeglice i politika

27 avgusta 2015

jovo-bakic 567Piše: Jovo Bakić

Pre nekoliko sedmica predsednik vlade je kazao da je on „veći MMF od MMF-a”. Radi se o pejorativnoj parafrazi optužbe da je neko „veći katolik od pape”, a zanimljivo je da ju je upotrebio govornik za samoga sebe, napominjući, pri tome, da svesno preuzima ulogu lošeg momka. Doista, od A. A. Vučića se svašta može očekivati, ali ovom izjavom prevazišao je samoga sebe, unevši konačno malo zabave i smeha u mučnu svakodnevicu. Teško je setiti se da je neki predstavnik male, siromašne i zadužene zemlje, u kakve Srbija zacelo spada, slikovitije predstavio globalni kapitalistički sistem. Identifikujući se s agresorom, žrtva postaje grđa od njega, sve zarad hvale od agresora. A narod? Kao i dosad, ako preživi, pričaće. Zaista, najveći deo najnovije generacije, koja obuhvata one koji imaju 25–30 godina, nije upoznao ništa drugo do muku i nevolju.

Zanimljivo je, takođe, da politički analitičari, do juče poznati po svom nacionalizmu i kritici „žutih” vlada, između ostalog, i zbog privrženosti neoliberalizmu, a danas prepoznatljivi po podršci ovoj vladi, ne samo da uopšte ne kritikuju premijera i politiku štednje, koja je prema stanovništvu znatno oštrija od svega što su prethodne vlade radile, već ni ne pominju gornju izjavu. Da li njihov stav prema neoliberalizmu zavisi od toga ko je na vlasti? Kakvo poverenje javnosti mogu uživati ako nemaju isti stav prema istoj pojavi; ako im odnos prema vlasti ne zavisi od stava vlastodržaca prema neoliberalizmu, već od toga ko vlast vrši?

No, još je zanimljiviji njihov odnos prema izbegličkoj krizi, jer podržavaju podizanje zida prema Makedoniji, šireći tako ksenofobiju u javnosti. Istovremeno, uopšte ne kritikuju predsednika vlade zbog toga što je rekao da neće učestvovati „u kampanji protiv migranata” i, štaviše, u neposrednom obraćanju nevoljnicima naglasio: „Uradićemo sve za vas, da budete sigurni kao u svom domu, i uvek ste dobrodošli u našu zemlju.” Zaista, ako veći deoonoga što Vučić radi kao predsednik vlade zaslužuje kritiku, ovde mu se mora odati priznanje. Postupa kao čovečan i odgovoran predsednik vlade jedne zemlje, jer nema veće odgovornosti nego u granicama svojih mogućnosti pomoći nevoljniku. Otuda je i potpisnik ovih redaka ponosan što se Srbija u poređenju s bliskim zemljama, pa i onim udaljenijim i mnogo bogatijim, ponaša humanije prema izbeglima. Zasluga za to pripada kako nekim solidarnim građankama i građanima Srbije, koji već nedeljama samopregorno pomažu izbeglima, tako i vladi, koja nije potpala pod uticaj ksenofobičnih poziva. Prema tome, konvertitski žar A. A. Vučića je iskren i ima, osim ranije pomenutih negativnih, i pozitivne posledice.

Najbolje se to vidi u poređenju sa onim što je izgovorio njegov negdašnji šef Vojislav Šešelj: „(…) Primer treba da nam budu Mađari koji su bili pametni, pa počeli da podižu zid (…) pošto nam je Sirija prijateljska zemlja, trebalo (bi) da naše vlasti pohapse sve za rat sposobne muškarce koji su došli iz te države, jer oni su vojni begunci.”

Uopšte, imigrantsko pitanje već decenijama u zapadnoj Evropi koriste krajnji desničari u pokušajima da raspale ksenofobični i autoritarni nacionalizam među građanima i tako dospeju na vlast. Poslednji priliv izbeglica, azilanata i imigranata, najvećma muslimana i Arapa, prema kojima već duže vreme besni islamofobično neprijateljstvo, koje krajnji evropski desničari namerno potpiruju, bez presedana je u bližoj istoriji i sasvim je izvesno da će podstaći jačanje radikalnodesnih stranaka, pa i nasilnih ekstremističkih grupa koje, na primer, u Nemačkoj već podmeću desetine požara u izbegličkim centrima.

U Srbiji se, takođe, radikalni desničari, ali i neki koji se nalaze naivici između konzervatizma i radikalne desnice, poput Orbanovih sledbenika i ruskih miljenika Nenada Popovića i Boška Obradovića, prepoznaju po tome što zloupotrebljavaju ovo pitanje u nadi da će pojačati podršku u biračkom telu. Stari autoritarni nacionalista i ksenofob Vojislav Šešelj ima tako nove drugove po ksenofobiji, uz terciranje pomenutih političkih analitičara. Tako, dok predsednik vlade pokazuje čovečno lice zvanične Srbije prema izbeglicama, moreći istovremeno štednjom građane, a partijskom kontrolom sredstva masovnog opštenja, i uhlebljujući „napredne”borce, koji neretko ni ne dolaze na posao, na budžetskim jaslama, dotle politički analitičari u službi vođine borbe protiv nejake skupštinske opozicijene kritikuju ogrešenja vlade o sopstvene građane i pravdu, ali podržavaju predloge vanparlamentarne desničarske opozicije u vezi s izbeglim nevoljnicima. Da li najavljeni izbori imaju neke veze s tim?

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. saša says:

    Stari Perovićkin i Đinđićev pionir i partijski potrčko,šatro analitičar drug Jovo,se i više nego opravdano boji za svoje dupe.....jer prošli su dani kad je društvo iz CIA, plaćalo i organizovalo "obuke" u Segedinu,pa se sad malo raskukako,jer nema para za mjegovu žutu gamad i za sns-ove žderače sendviča u isto vreme,,da se predano radi protiv svoje zemlje kao što su to oni predano radili od 1995 do 1913,a čiji je duhovni i politički naslednik u izdaji i prodaji današnji premjer Alojz Vučić.I više je nego izvesno,da će vrlo uskoro, svi dobiti po zasluzi.....pa se stoga i treba bojati naroda (ne onog lažnog,sa nameštenih mintinga i partijskih sletova zadnjih godina,kao i lažnih plaćenih komnetara ovde na netu......nego onog milionskog pravog naroda kolonije Srbije,gladnog,golog,bosog,izdanog,prodanog,obespravljenog....njega se treba plašiti,s debelim razlogom)

  2. VIZANTION says:

    Može se to prevesti i ovako :" Ja kao poturica sam veći Turčin od Turčina-ruke su mi krvave do ramena iako su od mene tražili da budu do lakata !" Aleksandar Vučić je sublimirao u sebi svu patologiju Vojislava Šešelja,Čedonira Jovanovića,Vuka Draškovića i ranog Zorana Đinđića ! Ipak narode seti se one stare -ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju !

  3. Bivši Radikal says:

    Vojislav Šešelj je najobičnija podvala od samog početka,mi srpski rodoljubi nekada nismo imali izbora ,između kokainskog zavisnika i psihopate Vuka Draškovića,Polupismenog Mirka Jovića i kakvog takvog Šešelja smo izabrali njega-Šešelja ali ko bi mogao verovati da će svoj kraj vezati za odbranu lika i dela barona Aleka Vučića. Šešelj je psihopata i to što mu je Parlameent nedostupan je znak da ovaj narod dolazi pameti i da će uskoro dati po zasluzi svima ali baš svima koji su uništavali Srbiju ! I Tadiću,Pajtiću,Vuku Manitom,Šešelju psihopati,Čedomiru Jivanoviću,autonomaškom krmku Nenadu Čanku ,Tomislavu Nikoliću ... Dolaze dani kada će poželeti da se nikada nisu bavili politikom izdaje državnih i nacionalnih interesa ! Srbi na okup -Vernost bratskoj Rusiji i pokrovitelju naše izmučene zemlje Vladimiru Putinu ! Živela Rusija -Živela Srbija !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *