Izbori na KiM: Brzinu forsira Ešton

Izbori na KiM: Brzinu forsira Ešton

13 avgusta 2013

Ketrin EštonDiplomatski krugovi negiraju, a srpski političari na Kosovu i Metohiji ne isključuju mogućnost odlaganja lokalnih izbora u pokrajini, piše “Danas“.

Teško je reći da li će jučerašnja izjava predsednice Centralne izborne komisije samoproklamovanog Kosova Valjdete Daka da do sada nije pregovarano o dizajnu glasačkih listića za predstojeće lokalne kosovske izbore staviti tačku na medijsku agoniju koju na ovu temu već nekoliko dana forsiraju ona sama i pojedini srpski zvaničnici. Prema Operativnom planu CIK samoproklamovanog Kosova, rok za otvaranje tendera za izradu glasačkih listića ističe 24. avgusta, a njihov dizajn trebalo bi da bude usvojen do 25. septembra.

Daka tvrdi da se, u skladu sa Briselskim sporazumom, opštinsko glasanje najavljeno za 3. novembra na celom KiM sprovodi po zakonima „kosovske države“, a zvanični Beograd insistira na statusnoj neutralnosti glasačkih listića i OEBS. U sedištu EU “Danas“ juče nije uspeo da dobije zvaničan stav Brisela u ovom sporu i da li, makar i teoretski postoji mogućnost da se lokalni kosovski izbori odlože za april 2014, kako je ranije najavljivano u pojedinim međunarodnim krugovima.

Dobro obavešteni briselski izbori tvrde da nema šanse da se izbori odlože, jer su na zahtev zvaničnog Beograda već jednom pomereni od 9. oktobra na 3. novembar. Isti krugovi kažu da se neće tolerisati ni eventualna obrazloženja beogradske strane, ako se glasanje ne sprovede na celom severu KiM.

Kako je “Danasu“ nezvanično rečeno, izborni materijali bili su tema briselskih pregovora pre nego što je predsednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila da će lokalni izbori na KiM održati 3. novembra, a pitanje glasačkih listića trebalo bi da se razjasne u narednih desetak dana. Drama zbog „glasačkih listića sa simbolima samoproglašena kosovke države“ u pojedinim briselskim krugovima tumači se kao „zalet“ obe strane za bolju pregovaračku poziciju.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, ipak, ne isključuje mogućnost odlaganja izbora i to zbog „novih zahteva Prištine koji nisu deo dogovora i krše princip statusne neutralnosti sa kojim je Beograd ušao u pregovaračku priču i zbog kog je angažovan OEBS“.  „Iz iskustva sa ranijim dogovorima Edite Tahiri i Borislava Stefanovića poznato je da sve što se ne dogovori dovoljno precizno i detaljno ostavlja drugoj strani mogućnost da to tumači kako joj odgovara. Treba imati u vidu i da Valjdeta Daka nije veliki politički igrač da bi sve sama radila“, kaže za “Danas“ Oliver Ivanović.

Prema rečima poslanice Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rade Trajković, pojedine međunarodne krugove zabrinjava brzina organizovanja lokalnih izbora koju forsira kabinet visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Ona deli mišljenje da je april 2014. optimalniji rok, jer bi se tada istovremeno održali i lokalni i parlamentarni kosovski izbori, a i detalji u vezi sa zajednicom srpskih opština bili jasniji.

„Izborni proces za sever KiM zahteva temeljnu pripremu, za šta sada nema vremena. Još ništa se ne zna o organizaciji zajednice opština, niti da li će biti predstavljena u međunarodnim organizacijama poput EU. Čak ni granica buduće opštine severna Kosovska Mitrovica nije definisana. Retorika ne može da motiviše narod da glasa, on mora da zna činjenice. Nije jasno da li i naša država žuri ili će ipak pokazati odgovornost prema kosovskim Srbima“, izjavila je za beogradski list Rada Trajković.

Odgovor na njenu poslednju dilemu moglo bi da bude nedavno obraćanje poslanika SNS i predsednika Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovana Drecuna, koji ističe da je „formiranje zajednice opština na KiM u središtu politike Srbije i da se zato moraju izbeći zamke koje postavlja Priština pokušavajući da navede Beograd da odustane od izbora ili traži njihovo odlaganje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *