ИЗБОРИ У ЦГ: Мило победио, већину кроје мањине

IZBORI U CG: Milo pobedio, većinu kroje manjine

17 oktobra 2016

milo-djukanovic-7_620x0

Nijedna stranka ili koalicija na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nije osvojila apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vladu. Prema istraživanjima Centra za demokratsku tranziciju DPS je osvojio pojedinačno najviše glasova i mandata – 41 odsto glasova (35 mandata), DF 20,8 (18), velika koalicija Ključ 10,8 (9 mandata), Demokrate 10,1 odsto (8 mandta), SDP 5,3 ili četiri mandtaa, Bošnjačka stranka 3,6 (tri mandata), SD 3,1 (2 mandata), Hrvatska građanska inicijativa 0,5 (1 mandat) Zbirna lista albanskih partija 1,9 (1 mandat).

Kupovina ličnih karata, pritisci na glasače, krađa glasačke kutije u Nikšiću, dolazak oko dvesta Roma iz Italije koji su trebali da glasaju za DPS uz plaćeni avionski prevoz i pride 250 evra za glas, neznanje u rukovanju sa elektronskim identifikatorom, tuče u blizini biračkih mesta, dodatno su podizali ionako napetu situaciju u Crnoj Gori.

Pristalice socijalista Mila Đukanovića uveliko slave po crnogorskim gradovima iako DPS sam neće moći da formira novu vladu. Neizvesno je da li će pored starih saveznika Socijaldemokrata i albanskih partija, starom jatu prići Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića i Bošnjačka stranka Rafeta Husovića.

Nosilac liste koalicije Ključ, Miodrag Lekić, izjavio je da je DPS poražen, a da će manjinske stranke odlučiti parlamentarnu većinu.

– Izbori su protekli u negativnoj tradiciji, a novi skandal je bio državni udar. Tražićemo da nam objasne je li bio državni udar ili nije. Kampanja je pokazala da moć novca utiče. Očekivali smo više. Opozicija ima 39 mandata, a DPS 35, ili 36.

Njegov koalicioni partner iz SNP, Srđan Milić, priznao je da nije zadovoljan rezultatom.

– Pokušali smo da pokažemo da je jedna iskrena priča o pomirenju zaživela, rekao je Milić.

– Idemo dalje, dodao je Žarko Rakčević iz Građanskog pokreta URA. – Pozvaćemo manjinske partije i pokušati da formiramo Vladu.

U DPS slavlje. Funkcioner Predrag Sekulić kazao je da je njegova partija pokazala svu svoju snagu i superiornost.

– DPS će i ubuduće biti najjača stranka u Crnoj Gori. Izlaznost od preko 70 odsto govori da građani imaju poverenja u izborni proces i pokazuju svoje opredeljenje ka demokratiji, ocenio je Sekulić.

– Izbori su “rodili” i prvu ostavku. Predsednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović nije više lider te partije koja je osvojila jedva 1,3 odsto glasova što je ispod cenzusa.

– Uspeli smo 27. januara da odbranimo Crnu Goru, ali ne i Pozitivnu, kazao je Pajović.

ĐUKANOVIĆ: BRZO DO NOVE VLADE

Milo Đukanović, predsednik DPS saopštio je da će njegovapartija sa tradicionalnim parterima u vlasti imati najmanje 42 mandata u novom sazivu državne skupštine.

– Odmah ćemo nakon zvaničnog proglašenja izbornih rezultata pristupiti razgovorima s partnerimai za kratko vreme će biti formirana nova vlada. Podsećam da će Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imati po dva mandata, dok će albanske stranke i HGI imati po jedan mandat. Odbranili smo Crnu Goru i pravo da sami upravljamo budućnošću. Nije bilo jednostavno, celika se sila upregla protiv malene Crne Gore. Ali smo uspeli. Crna Gora će u narednih nekoliko meseci ratifikovati odluku o članstvu u NATO i doneti odluku za ulazak u Alijansu, a biće inrtenzivirani pregovori sa Evropskom unijom, kazao je Đukanović.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *