ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Макрон испод цензуса, Марин ле Пен јача

IZBORI U FRANCUSKOJ: Makron ispod cenzusa, Marin le Pen jača

21 juna 2021

PATRIOTSKA francuska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen vodi u prvom krugu regionalnih izbora u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala oko Marseja, pokazuju izlazne ankete posle izbora na koje je izašao rekordno mali broj Francuza

Tjeri Marijani iz Nacionalnog okupljanja osvojio je 33 odsto glasova, pokazala je izlazna anketa, tri odsto više od Renoa Muselijea iz stranke Republikanci, koja je sklopila savez sa partijom francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu.Prema podacima dve izlazne ankete, partija desnog centra Republikanci nalazi se na prvom mestu u prvom krugu regionalnih izbora u severnom regionu Ot-de-Frans, gde vode ispred Nacionalnog okupljanja.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu nije uspela da pređe cenzus od 10 procenata da bi se kvalifikovala za drugi izborni krug.

Prema podacima anketne agencije Elabo, izlaznost širom zemlje je na rekordno niskom nivou, sa stopom uzdržanih od 68,5 procenata, jer su se glasači radije odlučili da uživaju u sunčanom danu posle višemesečnih ograničenja zbog kovid-19, navodi Rojters

Drugi krug regionalnih izbora biće održan 27. juna.

Regionalni izbori su test popularnosti Marin Le Pen i njenog imidža, manje od godinu dana pre narednih predsedničkih izbora.

Socijalisti i konzervativni republikanci , koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine i dalje se dobro drže na regionalnom nivou.

Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Nacionalno okupljanje je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, naveo je „Juronjuz“.

KOMENTARI4 komentara

 1. 1389 says:

  Macron je pokasirao šamar, a sada će da izkuburi još izbore...

  • test01 says:

   postavice vlada iz senke nekog drugog baboje... Nista se nece promeniti mada sam ocekivao malo zesce demonstracije u Francuskoj ali se samo pokazalo kako je u stvari sve dirigovano iz centara moci.

 2. šiško says:

  Makaron ni na prethodnim izborima nije dobio većinu, pa je ipak postao predsednik francuske. To je ta demokratija, u prevodu vladavina naroda.

 3. Rista says:

  Ništa od Marin lepen. Čak iako bude postavljena na "vlast", ubrzo će biti gora od Makrona i Serakozija zajedno. Evo sve trčim da poverujem u izbore. I Krivokapić je pobedio kao narodni kandidat. Koja smejurija. Državama ne vladaju precednici. Ni u Rusiji ni u Kini ni u Americi, pa tako ni u Francuskoj. Zamislite, čak ni u Srbiji iako mi mislimo da vlada precednik. Čudo jedno od vladanja a još čudnije mišljenje. A Francuska stvarno ima značaj danas za ovaj svet kao i lanjski sneg. Ima tamo neka institucija koja vlada Svetom. Zove se Amerika. A ima i onih koji to ne znaju ili ne veruju i uporno nas ubeđuju da Amerika samo što nije krepala. Kao da će krepati samo zato što mi tako mislimo. Kako se jadno nadamo, jaučemo i kako jadno shvatamo stvari. Da Bog sačuva. Pa dobro. Dok dišem, nadam se. A kad odapnem, onda vi dišete...dok ne odapnete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *