Izbori u Hrvatskoj: Kerum izgubio Split, Bandić ponovo pobedio u Zagrebu

Izbori u Hrvatskoj: Kerum izgubio Split, Bandić ponovo pobedio u Zagrebu

19 maja 2013

Kerum-i-BandicZagrebački gradonačelnik Milan Bandić pobedio je u prvom krugu lokalnih izbora i sa kandidatom SDP-a Rajkom Ostojićem ide u drugi krug. Splitski gradonačelnik Željko Kerum izgubio je izbore, a u drugi krug idu SDP-ov kandidat Ivo Baldasar i HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević. U Rijeci je uverljivo pobedio dosadašnji gradonačelnik, SDP-ovac Vojko Obersnel, a u Osijeku vodi Krešimir Bubalo, kandidat krajnje desne stranke HDSSB.

Iako podaci još nisu zvanični, izlazne ankete pokazuju očekivane rezultate, kojima pre svega može da bude zadovoljan Milan Bandić, koji je dobio poverenje više od 40 odsto građana Zagreba i gotovo je sigurno da će pobediti i u drugom krugu. Poraz SDP-a u Zagrebu je veoma težak i stranka koja sada vodi vladu nakon dugo vremena neće imati prevlast u Zagrebu.

U Splitu je neizvesno ko će da bude gradonačelnik, a veću šansu ima HDZ-ov kandidat, arhitekta Vjekoslav Ivanišević, jer će njemu da idu Kerumovi glasovi. Usprkos svim vratolomijama kontroverznog Keruma posledjih dana ipak nije dobio poverenje Splićana za drugi mandat i po izlaznim anketama za njega je glasalo samo 16 odsto Splićana. Ivo Baldasar iz SDP-a dobio je poverenje 30 odsto građana Splita, a Ivanišević 22,5 odsto.

Drugi krug lokalnih izbora biće za dve sedmice.

Odziv je do 16 časoba očekivan, tako da je glasalo 1,18 miliona građana ili 32,99 odsto birača. Najmanji odaziv je u Rijeci, gde je glasalo svega 22 odsto građana, a najveći u Gospiću, gde je na izbore izašlo 40 odsto.

Glasa se na 6568 mesta širom Hrvatske, a bira se 555 gradonačelnika i načelnika opština, te njihovih zamenika, te brojni članovi skupština i ostalih tela. Prvi rezultati znaće se na osnovu izlaznih anketa oko 19 časova, a tek kasno uveče biće objavljeni i zvanični rezultati. Za većinu većih gradova u Hrvatskoj očekuje se drugi krug u kojem će biti izabrani gradonačelnici koji će biti održan za petnaest dana.

PEDESET EVRA ZA GLAS

Iako lokalni izbori u Hrvatskoj, šestio po redu, prolaze bez većih teškoća, ipak su zabeležene i nepravilnosti, pa su stranke u Slavonskom Brodu i na Viru nudile 50 evra za glas. ”Dokaz” je trebala biti slika snimljena na mobilnom i priložena u zamenu za isplatu novca!

(J.Kerbler – Novosti)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *