ИЗБОРИ У ХРВАТСКОЈ ВРЛО ВАЖНИ И ЗА СРБИЈУ! Ево шта кажу наши стручњаци: Ко је бољи по нас?

IZBORI U HRVATSKOJ VRLO VAŽNI I ZA SRBIJU! Evo šta kažu naši stručnjaci: Ko je bolji po nas?

24 decembra 2019

Dok se raspravlja o tome kome će pripasti glasovi trećeplasiranog i priprema još žešća kampanja dva pobednička kandidata za drugi krug – o predsedničkim izborima u Hrvatskoj ne prestaje da se govori i u Srbiji. Mišljenja običnih građana su podeljena, a šta na tu temu kažu srpski političari?

Opšti utisak je da u celoj drami zvanoj „hrvatski izbori“ naši političari žele da ostanu po strani, jer mnogi ili nisu bili upućeni ili nisu hteli da javno iskažu svoj stav. Ipak, iako pomalo neverovatno, deluje da su se vlast, tako i opozicija složili u oceni da je za Srbiju najbolja ona strana koju su podržali Srbi u Hrvatskoj.– Srbija se ne meša u izbore u Hrvatskoj, Milorad Pupovac i SNV znaju šta je najbolje za Srbe. Kako ne bih volela da se bilo koja država meša u izborni proces u Srbiji, na isti način ne želim da na bilo koji način utičem na predsedničke izbore u Hrvatskoj – objasnila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gađevinarstva saobraćaja i i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je ipak dala preporuku srpskim sunarodnicima u Hrvatskoj da poslušaju šta imaju da im kažu Milorad Pupovac i Srpsko nacionalno vijeće.

Na pitanje kako bi vlast Kolinde Grabar Kitarović sa jedne, a Zorana Milanovića sa druge strane mogla da se reflektuje na dijalog Srbije i Hrvatske, Mihajlovićeva kaže da su mir i stabilnost u regionu prioritet.

– Srbija će u obostranom interesu sarađivati i graditi najbolje moguće odnose sa svim legitimno izabranim predstavnicima u Hrvatskoj koga god da izaberu građani susedne države. Odnos Srbije i Hrvatske je od velikog značaja i naš je interes sararadnja sa svima u regionu kako bismo sačuvali mir i političku stabilnost kao preduslov ekonomskog rasta i boljeg života naših građana – zaključila je ministarka.

O tome kome Srbi treba da dau prednost kada je reč oizbporima u Hrvatskoj sa ministarkom se u svom odgovoru donekle saglasio i član predsedništav Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

– Za Srbiju bi bilo bolje da pobedi onaj kandidat kog su podržali Srbi u Hrvatskoj, a to je Zoran Milanović. Građani Hrvatske se nalaze pred sličnim izborom sa kojim su se suočili građani Srbije 2012. godine. Sa jedne strane je kandidat čiji izbor omogućava makar održavanje privida normalnosti političkog života i manje tenzija i bombastičnih izjava. S druge strane je kandidat desnice i populista zbog čijih istupa su građani već osećali neprijatnost, a sva je prilika da bi se to ponavljalo i u budućnosti – ističe Grbović dodajući da je njegov lični stav da bi vlasti u Srbiji više odgovarala pobeda Kolinde Grabar Kitarović zbog, kako kaže, nastavka političkog „ping-ponga“ i prikupljanja „jeftinih poena i potenciranja sukoba iz prošlosti“.

On se osvrnuo i na to to ko bi u ovoj izbornoj trci mogao da ostvari prednost i tako postane novi ili stari predsednik.

– Što se tiče drugog kruga, matematika govori da veće šanse ima kandidat desnice, a to je aktuelna predsednica, međutim izbori nisu uvek prost zbir. Gospodin Milanović je u finišu kampanje uspeo da ispliva na prvo mesto i njegovi nastupi izgledaju kao nastupi pobednika, što se ne može reći za seriju gafova njegove protivnice – objašnjava Grbović i zaključuje osvćući se na političke prilike u Srbiji da mu je trenutno nezamisliva neizvesna izborna trka, debata političkih protivnika i izborni proces koji ne obiluje gomilom nepravilnosti, te da je to njegov najjači utisak.

Šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Đorđe Milićević nije želeo mnogo da polemiše o tome ko će pobediti na izborima u Hrvatskoj.– Ne mogu mnogo da se mešam u izbore u drugoj državi. Ono što svakako mogu da ocenim je da nisam mnogo optimističan kada je bilo ko od dva kandidata u pitanju, pa smatram da se neće mnogo toga promeniti u odnosu prema Srbiji bilo da Grabar Kitarović ostane na čelu države ili da dođe Zoran Milanović – objašnjava Milićević.

On je istakao da je Srbija ta koja insistira na dobrosusedskim odnosima, što se ne može reći za drugu stranu. On je zaključio da je na Srbiji da nastavi „da radi svoj posao“ i gradi mostove sa Hrvatskom, ali ponavlja, da isto ne očekuje sa druge strane, budući da smo imali prilike da vidimo kako su se oba kandidata odnosila prema našoj državi jer su ili su bili predstavnii vlasti.

Postavili smo slična pitanja i jednom od lidera Saveza za Srbiju Bošku Obradoviću, ali on je istakao da „postoje važnije teme od te za Srbiju kao što je vlast Aleksandra Vučića“.

(Blic)

KOMENTARI7 komentara

 1. Portopranco says:

  Srbin sam,rođen u Dalmaciji,trenutno živim u Trstu.Smatram da bi za nas Srbe najbolje bilo da oboje kandidata za predsjednika hrvatske što prije UMRU.To im od srca želim.

  • RASPUCHIN says:

   U pravu ste ali kada pročitam ove nebulozne izjave političara iz Srbije jednostavno mi se smuči život. Koliko god ustaše nisu normalne nekako ih ovi "naši" šiju po pitanju nenormalnosti. "Naši" se ponašaju kao da nikada ništa nije bilo.

   • Dražen Jovan Petrović says:

    Veseli me kad gledam demografsku propast hrvatske pod ovom ustašijom.

  • persida says:

   Dobro velis, ali kad oni umru, pojavice se novi ustasa da kolje Srbe. I tako cemo shvatiti da je Bog na strani zla, BIO ODUVEK.

 2. petrovgrad says:

  Onaj ko više izda putovnica u jednom pravcu. Što manje Hrvata u R Hrvatskoj, više mesta za Srbe, bezbednije i manje provokacije.

  • persida says:

   Ne budi naivan, uvek ce tamo biti dovoljno ustasa da ti razbiju glavu bezbol palicama. Za nas nema mesta ni u Srbiji, a kamoli u Hrvatskoj.

 3. Kulak says:

  Jedino me zanima šta će uraditi Srbi.Naši ljudi kojih je do 1995.tamo bilo u ogromnom broju,a sada ih je manje,imaju 2 opcije.Prva je da izađu na izbore,začepe nos i sa osećajem gađenja zaokruže Milanovića.Druga je opcija da ne izađu na izbore.O njoj ne želim ni govoriti.Ona je odvratna hrvatska šovinistkinja kakve odavno nije bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *