IZBORI U SEVERNOJ KOREJI: Postoji samo jedan kandidat, u 14h odziv 91%

IZBORI U SEVERNOJ KOREJI: Postoji samo jedan kandidat, u 14h odziv 91%

9 marta 2014

1508550_10152249080104060_1006446497_nGrađani Severne Koreje glasaju na parlamentarnim izborima, prvim otkad je u decembru 2011. aktuelni lider Kim Džong-Un nasledio svog oca Kim Džong-Ila.

Glasanje za izbor predstavnika Vrhovne narodne skupštine se odvija po planu, objavila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA, dodajući da je odziv do 14 sati po lokalnom (6 sati po srednjeevropskom) vremenu iznosio čitavih 91 odsto, prenela je agencija AFP.

Osim što će građani fizički glasati, u ovim izborima nema ništa demokratski pošto u svakoj od 687 izbornih jedinica ima samo jedan kandidat, navodi AFP.

Kao i njegov otac pre njega, Kim DŽong-Il je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu. Severnokorejanci toj planini pripisuju božanski status, pošto je na njenim obroncima, prema legendi, rođen Kim DŽong-Il.

Izbori za Vrhovnu narodnu skupštinu se održavaju svake pete godine, a ta institucija obično zaseda dvaput godišnje kako bi zvanično odobrila budžet ili druge odluke koje je donela vladajuća Radnička partija.

Budući da nema protivkandidata, glasači mogu samo da napišu „da“ pored imena jedinog kandidata na glasačkom listiću.

„Svi glasajmo ‘da'“, piše na jednom velikom plakatu u centru Pjongjanga, a građani Severne Koreje to i rade, ističe AFP.

Izlaznost na poslednjih izborima za skupštinu, održanim 2009. godine, iznosila je 99,98 odsto, od kojih su svi glasali za predloženog kandidata u svojoj izbornoj jedinici.

Za severnokorejske vlasti ovi izbori služe i za popis stanovništva, budući da zvaničnici posećuju svako domaćinstvo u zemlji kako bi obezbedili da su svi registrovani glasači prisutni.

Za one koji zbog bolesti ne mogu da glasaju obezbeđene su „mobilne glasačke kutije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *