Izbori za EP u Hrvatskoj otvorili „stare rane“

Izbori za EP u Hrvatskoj otvorili „stare rane“

4 marta 2014

ZagrebPartizani i ustaše, udbaši i komunisti, stari sporovi Hrvata i Srba, špijuni… teme su koje su se na velika vrata vratile u Hrvatsku, uoči izbora za Evropski parlament. Kulminacija je sukob predsednika Ive Josipovića i šefa opozicije Tomislava Karamarka, kada je prvi čovek HDZ-a mirno prešao preko vulgarnih uvreda na skupu stranke upućenih ocu hrvatskog predsednika. Ubrzo je usledio protivudar, jer je na svetlo dana izašla afera sa spornim zapošljavanjem u obaveštajnoj upravi iz vremena dok joj je na čelu bio Karamarko.

Josipović je najavio sednicu Veća za nacionalnu bezbednost, kako bi se sve proverilo, a iz HDZ-a su odgovorili Josipoviću da ni on nikada ne bi postao predsednik da je morao da prođe bezbednosnu proveru. Stavljaju mu na teret mnoge finansijske afere, koje nikada nisu dokazane, a sve provere završile su povoljno za predsednika. „Lov na veštice, lažne informacije, prizivanje jama, traženje izdajnika, komunista, jugonostalgičara. To je jedino što ovo vođstvo HDZ-a zna“, kaže Ivo Josipović.

Retorika koja se poslednjih dana čuje u Hrvatskoj snažni je povratak u prošlost, a čini se da osim tema iz istorijskog naftalina ništa u ovom času nije zanimljivo hrvatskim političarima. Desnica je koncentrisana da dokaže kako su na vlasti naslednici bivših udbaša i komunista, a levica je zaokupljena sukobima u vlastitim redovima. Evropske teme nikoga ne interesuju, a Hrvati su danas udaljenije od Evrope nego ikada. Ulazak u Evropsku uniju nije iskorišćen kao prilika da se hrvatsko društvo gleda napred, već obratno, Hrvati su danas više zaokupljeni prošlošću nego ikada ranije.

POLITIČKI GREŠNIK

Šta se sve smatra „političkim grehom“ u Hrvatskoj danas može da posluži primer Dejana Jovića, glavnog analitičara predsednika Josipovića. HDZ optužuje obojicu: Jovića kojem zameraju da se zauzimao za očuvanje Jugoslavije i da je bio za to da Hrvatska uđe zajedno sa Srbijom u EU, a Josipovića što ga je, kao takvog, uopšte zaposlio.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *