Izborne paralele

Izborne paralele

22 marta 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Rezultate izbora u Srbiji već je zaboravio i Aleksandar Vučić. Samo partije iz RS još uvek komentarišu ubedljivu pobedu naprednjaka, traže sličnosti, povlače paralele, neki priželjkuju sličan scenario, a drugi na to gledaju posprdno, uz obavezne prigodne doskočice.

Logično je zašto, recimo, u SNSD-u odbijaju da se bave poređenjima, jer im od mogućnosti da ih zadesi sudbina njihovih partnera iz DS-a sigurno pada mrak na oči. Doduše, nisu se preterano izjašnjavali o podršci partnerima pred ove izbore, kao što je Dodik radio pred one iz 2012. Može biti da nisu bili načisto ko im je partner, Đilas ili Tadić.

Druga stvar su reakcije iz opozicionih redova. Ako je po jednom delu tog kruga, nakon prolećnog beogradskog, uslediće i jesenji banjalučki cunami, a Dodika i SNSD zadesiće sudbina demokrata. Gde je pronađen temelj za ovu vrstu paralela nije poznato, ali dosta govori o ukupnom osmogodišnjem pristupu opozicije „rušenju“ SNSD-a. Celo vreme čekali su da im se sve samo namesti, a nakon nedelje vide novu šansu. Za čekanje, naravno.

Ipak, zanemaruju fakt da okolnosti u Srbiji i kod nas nisu iste. Tamo su u prvi plan izbile proevropske stranke, oslobođene nacionalnih okova, dok je kod nas stvaranje klime za tu rabotu tek u povoju. Opozicija nešto i pokušava na tom planu, ali bez jasnog koncepta. Drugo, prelivanje rezultata iz Srbije u RS nije se događalo ni u vremenu kada su tenzije bile na mnogo višem nivou. Tada su u Srbiji pobeđivali radikali, a kod nas su se raspadali. Danas, kada Vučić navodno pravi savez vlasti i građana u Srbiji, takav scenario kod nas još uvek je u magli, jer naše stranke uglavnom prvo prave saveze između sebe, a građanima šta ostane. A kada već povlače paralele sa Srbijom, opozicionari, verovatno namerno, izbegavaju da uporede Vučićevu dominaciju 2014. sa Dodikovom 2006. Dodik je tada sam imao većinu u Skupštini, kao Vučić danas. Dodik je tada rasturio najvećeg protivnika, SDS, na dva-tri dela, kao što je Vučić uradio DS-u. Dodik je tada preuzeo sve poluge vlasti, kao što Vučić radi danas, ali lider SNSD-a taj izborni cunami nije iskoristio za sklapanje saveza sa narodom, već je priliku propustio, hteo on to da prizna ili ne. Osim toga, zaboravlja se da je Vučić godinama, sa mesta zamenika predsednika najjače opozicione stranke, bio jedan od najpopularnijih političara u Srbiji. Istovremeno, za zamenika predsednika najjače opozicione stranke u RS ne zna se dalje od Čajniča.

Kada bi izgubio sve poluge koje trenutno drži, SNSD-u bi se, zbog strukture od koje je sagrađen, lako mogla desiti sudbina DS-a. Problem naše opozicije je što u svojim redovima nema nikoga sličnog Vučiću da taj proces ubrza. Otuda je i svako povlačenje ovdašnjih predizbornih paralela sa današnjom Srbijom samo gubljenje vremena.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *