„Izetbegović je manipulator koji nikad neće pomenuti hrvatske i srpske žrtve“

„Izetbegović je manipulator koji nikad neće pomenuti hrvatske i srpske žrtve“

30 oktobra 2013

ERDOGAN - IZZETBEGOVIC GORUSMESICela Bosna je groblje nevino stradalih muslimana, a reka Drina na granici sa Srbijom je njihova najveća masovna grobnica!

Ovo je, tokom predavanja o temi „Iskustva bosanskih muslimana“ na Univerzitetu Oksford, poručio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, što je u Srpskoj ocenjeno nastavkom širenja radikalne bošnjačke propagande lažima i jezikom mržnje.

– Bošnjaci su od 1918. do 1992, od završetka Prvog svetskog rata do početka agresije na BiH, živeli u četiri različite južnoslovenske zajednice koje su ih ignorisale, asimilirale i dopuštale agresivne napade na njihove živote i imovinu – rekao je Izetbegović.

Dodao je da su kroz istoriju „nacionalizmi ugrožavali fizički opstanak Bošnjaka“.

– U vremenu prve Jugoslavije, kojom su dominirali Srbi, Bošnjacima je oduzeto preko milion hektara zemlje, zabranjeno je ime Bošnjak, ukinut naziv bosanski za jezik, čak je i vera nazivana muhamedanskom umesto islamom. Čitava sela su poklana – naveo je on.

Naglasio je i da je vreme Drugog svetskog rata jedan od dva mračna istorijska momenta u 20. veku, u kojem su Bošnjaci „dodirnuli dno patnje i iskušenja“.

– Otpor mladih bošnjačkih intelektualaca organizovanih u ilegalnu organizaciju „Mladi muslimani“ je skršen drakonskim kaznama. Vođe su streljane ili osuđene na višedecenijske kazne – kazao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva BiH je, ipak, zaključio da je „najteži, genocidni napad na Bošnjake izvršen u vremenu raspada bivše Jugoslavije, početkom devedestih godina, kad su se Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili o podeli BH. teritorije“.

– Ipak, na referendumu o nezavisnosti koji je organizovan u martu 1992. pokazalo se da je ogromna većina građana, uključujući i deo Srba, a posebno Hrvata, privržena BiH. Oko dve trećine stanovništva je izašlo na referendum i skoro stopostotno podržalo nezavisnost – kazao je Izetbegović i dodao da je potom usledio „brutalni napad tadašnje JNA i paravojnih srpskih jedinica na BiH kojem se krajem 1992. priključila i Hrvatska“.

Srpski poslanici u parlamentu BiH tvrde da je Izetbegovićev govor na Oksfordu nastavak ratne bošnjačke propagande, u kojoj se ne biraju reči da se napadne Srpska i Srbi u BiH.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“, da je Izetbegović na uglednom britanskom univerzitetu, jednoj od najrespektabilnijih svetskih naučnih institucija, saopštio gomilu – laži.

– Neprimereno je da čovek koji obavlja funkciju člana Predsedništva BiH govori tako ostrašćeno, neargumentovano i radikalno. To je mržnja koja razara ovu zemlju. Zašto nije pomenuo nijednom rečju srpske i hrvatske žrtve? – rekao je Jovičić.

On je istakao da je to sistematska bošnjačka manipulacija ratom i žrtvama.

– Uporno insistiraju na tezi o isključivo bošnjačkoj žrtvi i srpskom zločinu koja je najveća laž – rekao je Jovičić i dodao da sve dok bošnjački političari budu govorili na ovakav način, u svetu BiH nema evropsku budućnost.

Osim Izetbegovića, lekciju o BiH držao je i ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija na američkom Univerzitetu Kolumbija. Lagumdžija je napao dejtonsko uređenje zemlje.

– Dejtonski sporazum je postao smetnja samom sebi. Taj sporazum je jedna od prepreka za BiH da krene brže napred, jer omogućava etnički ekskluzivitet, čak i segregaciju – smatra Lagumdžija.

Poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić kaže, za „Novosti“, da su Izetbegović i Lagumdžija u Londonu i SAD udruženo napali Srpsku i Dejton.

– Ništa dobro od njih ne možemo ni očekivati. To su destruktivni političari, koji ruše celu zemlju – upozorio je Bojić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *