Izetbegović je umešan u brojna ubistva

Izetbegović je umešan u brojna ubistva

30 avgusta 2013

Bakir-IzetbegovicMinistar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić ponovo je juče ustalasao političku javnost i medije u BiH ponovoljenom teškom optužbom iz maja ove godine da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović umešan u brojna ratna i poratna politička ubistva u BiH, dok je političke protivnike iz Stranke demokratske akcije optužio za direktnu vezu sa bošnjačkom mafijom.

Nakon što su poslanici SDA zatražili da se Radončićevim optužbama, koje je izneo još u maju uve godine u intervjuu „Večernjem listu“, pozabavi i Parlament BiH, Radončić, koji je i predsednik Stranke za bolju budućnost BiH, i vlasnik „Dnevnog avaza“, svojim političkim protivnicima uzvratio je svom žestinom.

„Tužilaštva u BiH moraju biti ohrabrena da razreše politički motivisana ubistva u slučajevima „Ugljen“, „Leutar“, „Halilović“, kao i ratne zločine koje je počinila jedinica „Ševe“ i zločine na Kazanima, jer to porodice stradalih zaslužuju. Zato ja o tome moram govoriti transparentno. Neće me niko obeshrabriti u tome. Ako hoćemo istinski obračun sa kriminalom, ubice ključnih policijskih funkcionera konačno moraju biti otkrivene“, rekao je Radončić pred poslanicima Parlamenta BiH.

Radončić je Izetbegovića optužio da stoji iza brojnih ubistava u BiH i da je u dosluhu s obaveštajnim službama. Takođe, rekao je da su visoki policijski funkcioner BiH Nedžad Ugljen i nekadašnji komandanat Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH Ramiz Ćelo Delalić, koji su ubijeni, pre toga tvrdili kako će ih likvidirati Bakir Izetbegović, a bošnjačku mafiju je povezao i sa ubistvom Joze Leutara.

On je istakao da se moraju ohrabriti tužilaštva da procesuiraju vrh bošnjačke mafije, koja je tesno sarađivala sa SDA, jer smenjivanje policajaca i zastrašivanje svedoka i dalje pokazuju njene krake u BiH.

Radončić je optužio aktuelnog poslanika SDA Šefika Džaferovića i nekadašnjeg pripadnika bošnjačke tajne policije AID Željka Varuneka da su bili svedoci Izetbegovićeve pretnje likvidacijom visokopozicioniranog šefa bošnjačke obaveštajne službe Nedžada Ugljena, jer je on hteo da bude rasformiran teroristički kamp „Pogorelica“, što je Džaferović tokom rasprave u svoje ime odlučno demantovao.

„Politička ubistva su još tabu tema. Bošnjačku mafiju povezanu sa SDA smatram odgovornom i za crne ilegalne fondove SDA, jedan od primera je 800.000 maraka za 20.000 paketa pomoći Turske BiH koje je SDA delila širom BiH“, rekao je Radončić.

Osim preuzimanja humanitarne pomoći i donacija koje su stizale u BiH, za koje optužuje SDA, Radončić tvrdi i da je Izetbegović bio direktno povezan sa bošnjačkom mafijom, podsećajući da je u „Slobodnoj Bosni“ iz 2008. godine Ismet Bajramović Ćelo tvrdio da je oslobođen jedan presuđeni ubica, samo zato što je viđen sa Izetbegovićem.

Sarajlić: Sveti se zbog izbornog poraza

Šef kluba poslanika SDA Asim Sarajlić pozvao je Radončića da sve dokaze, ako postoje, prosledi agencijama bezbednosti u BiH, poručujući da SDA kao stranka, nikada neće stati iza bilo kog krivca, ako se to dokaže.

„Ovo je predizborna retorika. Radončić se sada sveti zbog poraza od Bakira Izetbegovića na prošlim izborima za člana Predsedništva. Tražimo od Predstavničkog doma da se osude navodi i tvrdnje kojima je Radončić teško oklevetao člana Predsedništva BiH i SDA, na neprimeren način, nanevši štetu ugledu BiH, a od predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande da preduzme prema Radončiću zakonom predviđene mere“, rekao je Sarajlić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *