ИЗЕТБЕГОВИЋ СТИЖЕ У БЕОГРАД: Огласила се и Aмбасада СAД у Сарајеву

IZETBEGOVIĆ STIŽE U BEOGRAD: Oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu

14 novembra 2017

Predsedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je u utorak na sednici poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posetu Srbiji 6. i 7. decembra, javlja Fena.

Istovremeno, u Beogradu su se sastali predstavnici ministarstava spoljnih poslova BiH i Srbije, koji su se složili da je bilateralna saradnja između BiH i Srbije dobra i intenzivna, ali je potrebno rešiti pitanje međudržavne granice.

Kako je zaključeno, Komisije Srbije i BiH za pitanje granice trebale bi što pre da se sastanu i razgovaraju o toj temi.

Na sastanku je naglašeno da dve države imaju dobre političke i ekonomske odnose, koji poslednjih godina, idu uzlaznom putanjom.

Razgovarano je i o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja, a naglašeno je i da o dobroj bilateralnoj saradnji svedoči i broj realizovanih najavljenih poseta zvaničnika dve države, posebno u 2017. godini.

Kako se navodi, s obzirom da su aspiracije obe zemlje približavanje EU, na sastanku su razmenjene informacije o stanju evropskih procesa, te je razgovarano o jačanju saradnje u oblasti evropskih integracija, uz izraženo očekivanje da će uskoro biti potpisan Sporazum o saradnji između Saveta ministara BiH i Vlade Srbije u procesu pristupanja EU.

Delegaciju BiH predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Josip Brkić, dok je srpsku delegaciju predvodio državni sekretar Nemanja Stevanović, navodi Fena.

Oglasila se Ambasada SAD u Sarajevu

Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, a SAD su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, poručuju iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Sarajevu na molbu Tanjuga da prokomentarišu izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i eventualne posledice po region.

Upitani kako vide Izetbegovićevu izjavu da je BiH trebalo odavno da prizna Kosovo, čime se osporava teritorijalni integritet Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma, odnosno ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta BiH, i da li to može da ugrozi krhke odnose u regionu, u odgovoru navode:

– Stav Vlade SAD po ovom pitanju je jasan. Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i pre Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Kako ističu, kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i sami srpski zvaničnici su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH.

U Kancelariji za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Sarajevu ističu da su Republika Srpska i Federacija BiH fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH.

– Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcepe od BiH. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti zavisno od postojanja BiH – zaključuje se u odgovoru.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Dejton ne daje prava RS da se otcijepi tacno, ali takoder niti oduzima ta prava koja su neotudivo pravo RS i srpskog naroda na samoopredeljenje jer je ona usla u zajednicu sa Federacijom BiH kao RS, nija nastala kao RS Dejtonskim sporazumom. Naprotiv. Tako da to proizvoljno nametanje i pritsci amerckih diplomata koji nemaju ocito nikakvu legalnu podlogu nego samo pricaju sta im padne na pamet ne piju vodu. Drugo ni Ustavni sud i Tuzilac BiH ne postoje u Dejtonu pa oni ipak postoje i imaju prava koja su sebi dali mimo Dejtona, sto znaci da i mi isto tako po analogiji mozemo da postupamo i kreiramo svako pravo koje hocemo za sebe mimo Dejtona koje nije izricito oduzeto. Nema nazad.

  2. R.Srpska says:

    Beogradjani, ruske zastave na prozore,SVI !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *