„Изгредници“ без премца

„Izgrednici“ bez premca

19 avgusta 2018

U KONKURENCIJI 10 domaćih igranih filmova snimljenih između dva vrnjačka festivala, scenario za film „Izgrednici“, scenariste Đorđa Milosavljevića, u režiji Dejana Zečevića – najbolji je na ovogodišnjem, 42. po redu Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji je sinoć, posle petodnevne smotre najnovije produkcije srpske kinematografije, završen svečanim uručenjem nagrada.

– Đorđe Milosavljević u scenariju za „Izgrednike“ sigurnom rukom iskusnog scenariste, neobičan egzistencijalistički triler pretvara u alegoriju o uzrocima nasilja, psihološkoj manipulaciji i krugu zločina iz kojeg nema izlaza. Priča o troje studenata i harizmatičnom ali dijaboličnom profesoru koji pokreće rizičan sociološki eksperiment, postavljena je ekonomično, a njen razvoj baziran na dobro vođenoj gradaciji sukoba i pravovremenom otkrivanju razloga zbog kojih likovi koračaju sve dalje u tamu ka konačnom raspletu. Vizuelno sugestivan jezik scenarija svakako je barem delom zaslužan za rafiniranu stilizaciju kojom je režiser na upečatljiv način kreirao mračni svet ove priče – obrazložio je svoju odluku festivalski žiri koji su sačinjavali Ivan Velisavljević, Boško Ruđinčanin i Bojan Vuletić, pobednik prošlogodišnjeg festivala sa filmom „Rekvijem za gospođu J“.

Drugu nagradu žiri je dodelio Dimitriju Vojnovu, scenaristi filma „Ederlezi rajzing“, u režiji Lazara Bodrože, treća nagrada pripala je filmu „Meso“ za koji je scenario napisao Nikola Pejaković, a režirao Saša Hajduković, dok je specijalno priznanje otišlo u ruke Predraga Velinovića, scenariste i režisera filma „Nigde“.

Tročlani žiri grada domaćina repliku rimskog zlatnika dodelio je scenaristi, glumcu i muzičaru Nikoli Pejakoviću za doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija.

Ovim prilikom, poseban žiri koji su činili novinari i filmski kritičari, nagradu „Slavko Lazarević“ lista „Ilustrovana politika“ dodelio je Vanji Hovanu za scenario filma „Grande Punto“.

„PREKO PLOTA“

U POSTFESTIVALSKOM programu nazvanom „Preko plota“, ljubitelji sedme umetnosti danas će biti u prilici da gledaju filmove „Žaba“ Pjera Žalice i „Godinu majmuna“ Vladimira Blaževskog.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *