ИЖИВЉАВАЊЕ НАД СРБИМА У СРБИЈИ: Шиптари ће тужити Србе, јер Шиптаре називају Шиптарима

IŽIVLJAVANJE NAD SRBIMA U SRBIJI: Šiptari će tužiti Srbe, jer Šiptare nazivaju Šiptarima

3 maja 2019

NACIONALNI savet albanske manjine razmišlja da tuži ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog korišćenja uvredljivog termina „Šiptari“ za Albance, izjavio je predsednik tog saveta Ragmi Mustafa.

„Time omalovažavaju Albance i stavljaju ih u grupu drugorazrednih građana. To je uvredljivi jezik devedesetih. Ne bi trebalo da se tako etiketiraju Albanci. Taj jezik gospodina Vulina poručuje nam da mi nismo deo ovog društva“, rekao je Mustafa za Radio Slobodna Evropa (RSE).Mustafa je kazao i da su incidenti ispred pekara u beogradskom naselju Borča i Dolovu kod Pančeva posledica govora koji promovišu mediji, ali i pojedini zvaničnici u Srbiji.

Vulin je juče izjavio da je „za što hitnije i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima“ kao rešenje kosovskog pitanja.

Termin „Šiptar“ ima negativnu konotaciju u Srbiji jer se više od 100 godina vezuje za primitivne i necivilizovane ljude, zbog čega Albanci ne žele da ih drugi tako nazivaju, navodi RSE.

(Beta)

 

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivke says:

  Siptarcine

 2. Roki says:

  Šiptari, u čemu je problem, pa oni sami sebe tako nazivaju!

 3. Branicevac says:

  Pa oni sami sebe tako zovu!Albanac je srpsko ime!Nije siptarsko!jer Albanija je Bela zemlja,a rec Siptar na njihovomkavkaskom jeziku znaci"Brdjanin" a ne znaci " sin orla" kako oni lazu!

 4. Pera says:

  Kao prvo, oni jesu prelazna sorta izmedju majmuna i ljudi. Imaju pljuvacne zljezde u ustima koje im prave zvale. To ne vazi za posiptarenu srpsku djubrad, koji su nazalost vecina na kosovskoj sceni ubica i lopova. Nazovi narod koji se drzi osvetnickog pravila leke dukadjina, pa i nije narod. Drugo, kvazi narod koji se stidi sebe tj. svog naziva za najvece albansko pleme, siptari su beda ! Stariji oblik reči Albanac u srpskom jeziku je glasio Arbanas. Pored toga, ranije se za Albance koristio i turski naziv Arnaut. Sami sebe Albanci nazivaju Šćiptar (alb. Shqiptar), od reči šćip (alb. Shqip) ili šćipri (alb. Shqip‘ri), što bi značilo krš ili brdo, jer su oni živeli uglavnom na brdima i krševima, pa su sebe nazivali brđanima. Međutim postoji i značenje „govoriti jasno, razumljivo“[traži se izvor]. Savremeni autori dodali su i tumačenje po kojem Šćiptari znači sinovi orlova, a Šćiprija zemlja orlova, jer je shqipe odnosno shqiponjë albanska reč za orla.

 5. Danys says:

  Albanija se nekada zvala Šiptarija. Sta je sporno? A imidz koji su kreirali kroz istoriju... kreirali su sami.

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  A šipe? Možemo da promenimo u šiptaroidi :-)))

 7. Zoran says:

  Prave veliku Albaniju. A nasaa vrla budala pregovara s anjima, a nasi gradjani izlaze d apodrze onog u Borci sto pokazivao 2 orla.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *