ИЗЈАВА И НОВИ ПЛАНОВИ НЕТАНИЈАХУА ЗАПАЛИЛИ РЕГИОН: Где се населе Израелци, ту је наша територија!

IZJAVA I NOVI PLANOVI NETANIJAHUA ZAPALILI REGION: Gde se nasele Izraelci, tu je naša teritorija!

8 aprila 2019

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će proširiti suverenitet Izraela nad Zapadnom obalom ako ponovo postane premijer nakon parlamentanih izbora, 9. aprila.

Benjamin Netanjahu je za izraelski Kanal 12 izjavio da će pripojiti Izraelu jevrejska naselja na Zapadnoj obali.– Proširiću suverenitet Izraela, neću praviti razlike između blokova naših naselja i onih izolovanih. Smatram da je svako mesto, gde su se naselili Izraelci, deo naše teritorije i biće pod našom kontrolom. Svakako ih neću predati na upravu Palestincima – istakao je izraelski premijer.

Međutim, ostalo je nejasno je da li Netanjahu planira aneksiju čitave Zapadne obale, ili samo nekih delova jevrejskih naselja.

Na plan izraelskog premijera, Palestinci odgovaraju da ga u tom slučaju čeka veliki problem.

– Ako Netanjahu želi da proglasi suverenitet Izraela nad Zapadnom obalom, imaće veliki problem. Tamo živi četiri i po miliona Palestinaca i nećemo nigde da odemo. Netanjahua je samo ohrabrilo Trampovo priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela – naveo je palestinski šef diplomatije Rijad el Maliki.

Ono što se događa u tim naseljima jedno je od najspornijih pitanja između Izraela i Palestinaca koji kažu da prisustvo naselja čini nemogućom „buduću nezavisnu državu“.

Prema međunarodnom pravu, ta jevrejska naselja su nezakonita, iako Izrael to osporava.

Zvaničnici Izraela navode da Palestinci pitanje naselja koriste kao izgovor da bi izbegli direktne mirovne pregovore. Smatraju da ona nisu stvarna prepreka miru i da mogu pregovarati.

Inače, oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu gde živi više od 2,6 miliona Palestinaca.

Palestinci žele da uspostave državu na okupiranoj Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalimu i Pojasu Gaze.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran says:

    Kosovo nase, a oni dole prodali 4 ara za 300.000 evra Siptarima, dosli u BG i kupili nekretnine i uzivaju, izdaju. I kKosovo nase. Nase moega. Eno u Krusevcu prodao kucu Siptaru. Meni trazio stan jedna, al ja nisam hteo da prodam.

  2. samostalan says:

    Ima li veceg ludaka od ovog coveka?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *