Izlivi evropskog ponašanja

Izlivi evropskog ponašanja

9 септембра 2013

Dragomir-Andjelkovic-ProfilPiše: Dragomir Anđelković

Fraza „evropske vrednosti“ odavno je postala ogoljeni cinizam. Retko ko u Srbiji to nije shvatio još dok su mnoge članice EU, pričajući humanističke bajke, slale svoje bombardere da po Srbiji prolivaju krv. Da i ne govorimo o više nego ciničnom nazivu „Milosrdni anđeo“, dat NATO operaciji iza koje se krila agresija nalik onima koje je sprovodila nacistička Nemačka. No, vreme leči sve, pa se i istina „izliže“.

Ako i ne zaboravimo šta je šta, raskoraku između reči i dela počnemo da pridajemo mnogo manji značaj. Nekako oguglamo na laži. One nam sve manje „bodu oči“, pa polako totalno utonemo u „realnost“ satkanu od njih. Jedno je da privremeno prihvatamo ono što nismo u stanju da promenimo, a drugo je da se sa tim suštinski poistovetimo. Zato, da poslednje ne bi bilo naš slučaj, suočavajući prazne reči i dela na koja se odnose, podsećajmo se koliko su bedne priče o„evropskim vrednostima“. Ne treba nam mnogo napora da vidimo da u interpretaciji onih koji se najglasnije na njih pozivaju, one zapravo „ne vrede ni pola lule duvana“.

Da je tako i ovih dana, imamo brojne primere. Dok neoustaški elementi u novopečenoj EU Hrvatskoj, uz simpatije, čini mi se, većinskog dela tamošnje javnosti, priređuju šovinistički pir u Vukovaru – Brisel gotovo da ćuti. Iz EU prestonice čuju se tek načelne i blage osude onoga što bi, da se kojim slučajem događa u Srbiji, bilo razlog za ozbiljne pritiske pa i sankcije. A Crna Gora, da i nju ne zaboravim, tretira se u pomenutom centru moći, kao uspešna „tranziciona demokratija“, koja se ubrzano približava kapijama Evropske unije. Nema veze što je na njenom čelu kriminalni režim koji kao da se inspiriše delima Bokase ili Idi Amina a ne, što bi bilo prirodno s obzirom na EU pohvale, naprimer, Konrada Adenauera. Eto, to su danas takozvane „evropske vrednosti“!

O njima mnogo govori i ponašanje naših političara, medija i NVO delatnika – koji se u iste već decenijama kunu. Tako arogantni i agresivni B. Popović, miljenik „naše“ Anti-Srbije, kao što je nekada u duhu totalitarnih sistema pokušavao da cenzuriše medije u Srbiji, sada to nastoji da obavlja za M. Đukanovića. I toliko je prilježan da čak i fizički napada novinare koji njemu i njegovom gazdi nisu po volji. O tome svedoči Popovićev „evropski“ atak na ekipu podgoričkih „Vijesti“. Doduše, valjda je to i normalno.

Kako se kaže – s kim si, onakav si.

A kakve su vladajuće strukture vodećih država EU ukazuje i njihov odnos prema ratu u Siriji, odnosno najnovijoj, najavljenoj ako ne i započetoj, američkoj agresivnoj avanturi. Tu je i učestvovanje u, ne samo nelegalnom, već i divljem lovu na Snoudena. Dovoljno je pomenuti grubo kršenje međunarodnog prava u vezi sa nedavnim prizemljenjem i pretresom aviona predsednika Bolivije. U nastojanju da se zadovolji Vašington, u tome su učestvovali Francuzi, Austrijanci i Portugalci.

Toliko o naličju „evropskih vrednosti“, pre nego što i završimo sa tom temom osvrtom na „povratak Francuske na Balkan“, što nam je ovih dana najavio jedan francuski ministar. Kao da se ona nije ovamo vratila 1999. ili 1995. godine, kada je, uz njeno aktivno učešće, izvršena agresija na Srbiju i RS. U vezi sa tim, setio sam se jednog sjajnog dokumentarnog filma RTS-a (istog imena kao i NATO agresija), posvećenog bombardovanju, u kome jedan naš pilot iz Drugog svetskog rata, u skladu sa nekadašnjom srpskom zabludom o prijateljstvu sa Francuskom, kaže da mu je najteže to što nas je i ta država napala. Izneverena ljubav najviše boli. Zato ne nasedajmo više na kukavičja jaja koja nam se ponovo podmeću. Možda ima smisla da budemo evro-pragmatici, ali ne smemo da budemo evro-fanatici i da prihvatimo bajke o EU vrednostima!

(Novine novosadske)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u