Изложба фотографија: Ратне „лекције 91.“ из фото-објектива

Izložba fotografija: Ratne „lekcije 91.“ iz foto-objektiva

28 februara 2017

14 iyloyba (1)_620x0

RATNE godine na tlu nekadašnje zajedničke zemlje viđene kroz objektive foto-reportera s različitih strana koje su se u to vreme gledale preko nišana, ali i njihovih stranih kolega, čine postavku „Lekcije iz 91“, koja će od 28. februara od 18 časova biti otvorena u Muzeju istorije Jugoslavije. Kustos izložbe je dr Sandra Vitaljić, a organizator Foto-savez Srbije u saradnji sa MIJ.

– Projekat je pokrenulo Društvo za evropsko zavest iz Maribora, koje je konkurisalo za sredstva fonda „Evropa za građane“, smatrajući da je 25 godina od raspada Jugoslavije dovoljna istorijska distanca kako bi se sa svih strana predstavilo ono što se dešavalo tokom ratova devedesetih – kaže, za „Novosti“, Miroslav Predojević, sekretar FSS. – Ispostavilo se da je izložba fotografija reportera koji su beležili događaje s različitih zaraćenih strana bila primerena da pruži upravo jedan takav uvid.

Prvi put postavka je predstavljena u Zagrebu, na međunarodnom festivalu fotografije „Organ vida“, u galeriji „Zvono“, a potom u mariborskom Muzeju fotografije. Posle Muzeja istorije Jugoslavije, preseliće se u Berlin, a postoje naznake da bi, posle ovog ciklusa izlaganja, mogla da gostuje i u Sarajevu.

– Foto-reporteri su, bez obzira na to što su beležili dramatična dešavanja na različitim stranama u sukobu, tokom ratnih godina, čak i među sobom razmenjivali snimke, tako da je i ova izložba potvrda njihove dobre profesionalne saradnje – objašnjava Predojević.

Bez pretenzija da bude univerzalni istorijski prikaz ili da ponudi odgovore, izložba predstavlja pogled ratnih fotografa na stvarnost koju su beležili obilazeći ratišta od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine pa do Srbije, Kosova i Makedonije. Sve fotografije i danas nose snažne emocionalne naboje, a i sami fotografi, kada im se vraćaju, ponovo proživljavaju sopstvene ratne košmare.

Domaći fotografi, za razliku od stranih profesionalaca, mogli su najčešće da snime rat samo s jedne strane, a u takvoj situaciji bilo je vrlo teško isključiti lična osećanja i osećaj pripadnosti, iako svi autori ističu da su posao obavljali profesionalno i objektivno. Izložba će biti otvorena do 26. marta.

OSAM AUTORA IZ SRBIJE

OD 32 autora, njih osmoro je iz Srbije, a među njima je i foto-reporter „Večernjih novosti“ Zoran Jovanović Mačak, sa dva dela u postavci: antologijskim „Kosačem“ iz 1999. (na slici levo) i „Izbeglim iz Oluje“. Zastupljeni su i Darko Bandić, Nina Berman, Matko Biljak, Renato Branđolica, Davor Višnjić, Božidar Vukičević, Zijah Gafić, Željko Gašparović, Tom Dubravec, Amel Emrić, Dragoljub Zamurović, Romeo Ibrišević, Srđan Ilić, Milomir Kovačević Strašni, Borut Krajnc, Saša Kralj, Rikard Larma, Pol Lou, Entoni Lojd, Antun Maračić, Sajmon Norfolk, Nebojša Radosavljević Raus, Imre Sabo, Željko Sinobad, Tone Stojko, Srđan Sulejmanović Suki, Pavo Urban, Velija Hasanbegović, Toni Hnojčik, Filip Horvat i Miloš Cvetković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *