Izložba lične bibliotekle patrijarha Pavla

Izložba lične bibliotekle patrijarha Pavla

8 septembra 2014

biblioteka56898Povodom 100 godina od rođenja patrijarha Pavla u četvrtak 11. septembra u 13h u Narodnoj biblioteci Srbije, otvara se izložba posvećena ličnoj biblioteci patrijarha Pavla.

Izložbu koja će biti otvorena do 15. novembra, otvoriće patrijarh srpski Irinej, najavila je danas Narodna biblioteka Srbije. Biće predstavljen veoma bogat i jezički raznovrstan fond koji broji oko 9.000 jedinica bibliotečke građe, navodi se u saopštenju.

Izložena su dela čiji je autor patrijarh Pavle, bogoslužbene knjige sa njegovim rukopisnim beleškama, različita izdanja Biblije, knjige iz oblasti teologije i one koje osvetljavaju druge religije. Izdvojene su knjige i iz različitih oblasti znanja koje su bile predmet interesovanja patrijarha Pavla, kao i one posebno koričene njemu u čast.
Prema najavi, posetioci će biti u prilici da vide i veliki broj autografa patrijarha Pavla kojima je on označavao svoje knjige kao i njegov ekslibris.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu Biblioteke Srpske patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u prostorijama konaka manastira Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici, u kojem je patrijarh Pavle sahranjen.

Sređivanje i obrada njenog fonda i izrada štampanog kataloga čiji je prvi tom u pripremi za izdavanje, povereni su stručnjacima Narodne biblioteke Srbije koji na ovom značajnom zadatku istrajno rade već gotovo dve godine, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *