Изложба „Соба очекивања“ у „Хаосу“: Бескрајна љубавна сусретања

Izložba „Soba očekivanja“ u „Haosu“: Beskrajna ljubavna susretanja

5 aprila 2017

14 (3)_620x0

MOTIVI crteža Vesne Knežević, na izložbi „Soba očekivanja“ u „Haosu“ (14. mart – 14. april), jesu poljupci i senke koje prate detalje iz prirode. Kroz celu galeriju oni se ređaju na neprekinutoj papirnoj traci, koja na momente, poput harmonike, izlazi iz prostora zida, kako kaže slikarka, naglašavajući ritam i smenjivanje crtanih motiva.

Na ovom frizu, beleži u katalogu istoričar umetnosti Ljiljana Slijepčević, nižu se „oblici i impulsi iz prirode, gradeći jednu dinamičnu univerzalnu priču o čežnji za ljubavlju – u senci i hladu drveta…

Učestalo se pojavljuju dve glave kao amblematski „modeli“ susreta muškog i ženskog principa.“

Na pitanje da li to neprekidno protezanje papira kroz galeriju ukazuje i na beskonačnost ljubavi, autorka izložbe, za „Novosti“, kaže:

– Njegovu neograničenost sam doslovno shvatila, pa mi je to dalo mogućnost da uđem u priču o neprekidnom nizanju stvari, a istovremeno on može da označava i beskonačno trajanje ljubavi – objašnjava Vesna Knežević, vanredni profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

– Kako god da sam se kretala meni je ljubav prema životu, svemu što nas okružuje, uvek bila osnovni motiv koji me vodi kroz stvaralačku priču likovnog umetnika.

ANALIZA POLJUBACABAVIM se poljupcima, istražujem taj susret, kao analitičar koji pokušava da shvati šta se tu dešava – kaže sagovornica odgovarajući na pitanje koliko ima ispovednog u ovom njenom delu.
– Istraživanje te energije je delimično i autobiografski proces. Ja se ne ispovedam, ali ne mogu ni da se izmestim iz svog osećanja i tela. Nisu sve stvari na ovoj izložbi autobiografske, nisu se sve meni desile, ali su se dogodile i ja sam ih primećivala.

Neprekidno i nezaustavljivo smenjivanje događaja na tom papiru, kako ističe umetnica, potencira i ideju da se u istu vodu ne može dvaput ući. Iako je pokretač događaja susret muškog i ženskog principa, manje je erotskih, a više ljubavnih motiva, o čemu nam umetnica priča:

– Taj friz, ipak, ima svoju ograničenost, pa su ti erotski susreti, potisnuti u odnosu na one nežne. Prikazala sam ih preko različitih mogućnosti olovaka, tuševa, fleka, pasti… Zanele su me mogućnosti kolorističkih detalja, ali bilo je i onih crtačkih izazova. Želela sam da postignem energiju susreta, da kroz neke izlaske u prostor produžim sagledavanje i trajanje tih susreta.

Na crtežima Vesne Knežević preovladava i jedan gotovo optimistički, veseli kolorit:

– Pokušala sam da budem potpuno spontana, iskrena i ispričam nešto što je bilo trenutak mog života, u kome sam osećala da bi baš tako bilo najadekvatnije da reagujem, pa su neke stvari tako raspevane i usaglašene koloristički, ali imam i taj deo koji pokazuje promenu osećanja – tvrdi slikarka.

– Postoje i crni detalji, tamno cveće, jer nam se kao ljudima svašta dešava, i lepo i ružno, pa je to promenilo uzburkanost tih crvenih fleka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *