Изложба у Галерији „Уроборос“: У соби са Шејком

Izložba u Galeriji „Uroboros“: U sobi sa Šejkom

3 maja 2017

NA jednog od naših najznačajnijih umetnika druge polovine 20. veka Leonida Šejku podseća postavka otvorena sinoć u beogradskoj Galeriji „Uroboros“ (Ulica kralja Milana 13/1). Za izložbu „Soba Leonida Šejke“, upriličenu povodom 85 godina od umetnikovog rođenja, autor postavke Vladimir Vasić odabrao je 63 dela nastalih u periodu od 1954. do 1969. godine.

Slike, objekti i crteži pozajmljeni su iz privatnih kolekcija, a većina njih je ponovo pred publikom posle više od četiri decenije. Fondacija „Plavo“, koja je organizator izložbe, tokom njenog trajanja priprema i predavanje za studente o značaju dela ovog avangardnog stvaraoca. Biće snimljen i desetominutni film o ovoj postavci, a prati je i katalog s tekstovima Dejana Đorića, Miodraga B. Protića i Branka Kukića i reprodukcijama svih eksponata.

Šejka je bio jedan od osnivača i teoretičara grupe „Baltazar“, a uz Mira Glavurtića, Olju Ivanjicki i Vladana Radovanovića, i osnivač pokreta Mediala. Bavio se teorijom umetnosti, a za studiju „Traktat o slikarstvu“ dobio je Nolitovu nagradu. Preminuo je 1970. i sahranjen je u Beogradu

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *