Изложбе за рођендан

Izložbe za rođendan

12 februara 2017

kul-izlozbe-za-(2)_620x0

DVEMA izložbama – „Srpska umetnost u 10 slika“ i „Košnica“ – otvorenim u četvrtak u holu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, Galerija Matice srpske započela je obeležavanje svog 170. rođendana.

Izložbu su otvorili rektor novosadskog Univerziteta prof. dr Dušan Nikolić i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Autorka izložbe „Srpska umetnost u 10 slika“ mr Snežana Mišić kazala je za „Novosti“ da nije bio lak zadatak izabrati od oko 10.000 umetničkih dela iz fonda Galerije 10 slika koje reprezentuju srpsku umetnost u periodu od 18. do 20. veka.

– Opredelila sam se za dela najznačajnijih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba: od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića, do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića – objašnjava Mišićeva.

Odabrana dela, koja su izložena u obliku digitalnih printova, ujedno reprezentuju različite teme, umetničke stilove i žanrove kao što su: religiozna kompozicija, portret i autoportret, istorijsko slikarstvo…

Izložba „Košnica“, pak, nastala je povodom 190. godišnjice osnivanja Matice srpske. Košnica kao mesto sakupljanja i sabiranja u simboličnom smislu, označava savremenu umetničku riznicu, izjednačavajući se tako sa muzejom/kućom u kojoj se sakupljaju i čuvaju umetnička dela. Autor izložbe je viši konzervator mr Danilo Vuksanović.

Sava Šumanović, „Mornar na molu“

PROGRAMI

POVODOM 170. rođendana, Matičina Galerija će tokom čitave godine priređivati izložbe, predavanja, radionice u partnerskim ustanovama sa željom da se i van prostora Galerije široj javnosti predstave njen rad i umetnička kolekcija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *