ИЗНЕНАЂЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ – РУСИ ПРЕД ВУЧИЋЕВУ ПОСЕТУ ПУТИНУ ПОРУЧИЛИ: Русија никада неће Србију…

IZNENAĐENJE IZ MOSKVE – RUSI PRED VUČIĆEVU POSETU PUTINU PORUČILI: Rusija nikada neće Srbiju…

15 decembra 2017

Srbija je važan ruski partner i strateški saveznik i nikada je nećemo ostaviti bez podrške! Uvek ćemo biti spremni da podmetnemo leđa za Srbiju i zastupamo srpske interese! To je za Informer rekao Sergej Železnjak, visoki funkcioner Jedinstvene Rusije. On je uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi i susreta s Vladimirom Vladimirovičem Putinom rekao da je ta poseta od izuzetnog značaja za razvoj rusko-srpskih odnosa.

– Kao istorijski saveznik i strateški partner Srbije, Ruska Federacija na međunarodnoj sceni dosledno sprovodi politiku podrške teritorijalnog integriteta Srbije, mira i stabilnosti čitavog balkanskog regiona. Poraz najveće međunarodne terorističke grupacije u Siriji od strane vojno-kosmičkih snaga Rusije zajedno sa sirijskom vojskom, i očuvanje državnosti i teritorijalnog integriteta Sirije zahvaljujući ruskim diplomatskim naporima, svedoči celom svetu da je Rusija sposobna da pobedi međunarodni terorizam, da efikasno zastupa svoje nacionalne interese i interese svojih saveznika, a takođe da je Rusija uspešno ostvarila mirovni potencijal – istakao je Železnjak.

Govoreći o razvoju rusko-srpskih međudržavnih odnosa, Železnjak je podsetio da je naredni značajan događaj za naše narode predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, zakazana za decembar, i njegov planirani susret sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. Na međupartijskom nivou treba takođe podvući intenzivnu saradnju Jedinstvene Rusije sa nizom partija koje čine osnovu političkog sistema Srbije.

– Pritom mi ističemo sa kakvom neskrivenom nervozom govore predstavnici SAD kada je reč o razvoju rusko-srpskih odnosa i porastu ruskog prisustva na Balkanu u celini. Jedan dokument, koji je nedavno predstavljen u Vašingtonu kao „nova balkanska strategija“, autori su napisali isključivo sa pozicije rusofobije i antiruske histerije. Te činjenice svedoče o tome da SAD, kao posledica njihove spoljne politike, osuđene na propast, gube uticaj na ključne tačke u svetu i plaše se da će ovog puta izgubiti pozicije na Balkanu, koje su nametnule tokom vojne agresije NATO na Jugoslaviju 1999. godine – rekao je Železnjak.

Ne dozvoliti diktat

Železnjak je podsetio da je juče predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, proglasio završetak rata u Siriji i poraz terorista:

– Kada smo stupili u savez sa Sirijom i otpočeli vojnu kampanju, veći deo sirijske teritorije je bio pod kontrolom terorista. Zapadna koalicija za taj period i sve vreme nakon toga nije postigla nikakve značajne rezultate u borbi protiv terorista. Ruska vojska, zajedno sa sirijskom državnom vojskom, je uspela relativno brzo da preokrene tok rata, oslobodi državu od terorizma i obezbedi Siriji mogućnost da se dalje razvija u miru. Mi smo dokazali celom svetu da možemo efikasno da rešavamo ozbiljne mirovne zadatke i da ne ostavljamo svoje saveznike u teškoj situaciji.

Železnjak je takođe naglasio da su „Srbija i balkanski narodi partneri i strateški saveznici, koje Rusija neće ostaviti bez podrške“.

– Zato ćemo podržavati mirovne i humanitarne predloge, koji obezbeđuju postupno i mirno razvijanje regiona. Uvek smo spremni da podmetnemo leđa i zajedno zastupamo interese srpskog naroda. Niko na svetu nema prava da Balkanu diktira kako će da živi, posebno nakon toga što su balkanski narodi preživeli tokom poslednjih 18 godina. Mi cemo jačati našu saradnju i sa razumevanjem i uvažavanjem ćemo se odnositi prema vašim inicijativama. Što se tiče rešavanja kosovskog problema, mi ćemo se zalagati za rešenja usvojena na međunarodnom nivou u interesu srpskog naroda – istakao je Železnjak i dodao:

– Danas je situacija takva da je delovanje američkih partnera na Balkanu sve više nepredvidivo i samim tim predstavlja posebnu opasnost. Nije tajna da se u Crnoj Gori, Makedoniji i na teritoriji Kosmeta, direktnim učešćem SAD i NATO, vrše opasni etnički i politički eksperimenti i podržavaju kriminogeni režimi, koji se bave trgovinom narkoticima, oružjem i svercom cigareta. Međutim, još veću opasnost predstavljaju napori vašingtonskih stratega da vojnu bazu Bondstil pretvore u stalno američko prisustvo u jugoistočnoj Evropi.

Potreban je dijalog

On je naglasio da „američki vojno-politički planovi predstavljaju direktnu provokaciju za opštu destabilizaciju i rušenje balansa snaga oko Kosmeta i celog regiona i suštinski mogu da unište preduzete napore za mirno rešavanje kosovskog konflikta“.

– U uslovima novih pretnji i izazova, stvorenih ne našom krivicom, nama je sada preko potreban aktivan dijalog sa partnerima iz Srbije i regiona na svim nivoima, sa ciljem sprečavanja nove eskalcije napetosti na Balkanu – zaključio je Železnjak.

KOMENTARI11 komentara

 1. goran says:

  Opet Rusi mlate praznu slamu. Ili otvarajte ovde bazu ili nas pustite da nas EU satre za nekoliko godina. Kakav crni dijalog, bas fraza na frazu.

  • arso says:

   Realno Srbija je opkoljena, a nesto ne vidim volju Rusije da nam pomogne, i dalje smo moneta za potkusurivanje. Da su SAD i EU 1991 stale na Srpsku stranu, ovde bi ih docekali ko Hitlera u Zagrebu, ovako ce proci kao Ferdinand u Sarajevu. Srbima je sudjeno da krvare, uvek sami protiv svih.

 2. ilija says:

  pomocesti care ali nece vucic

 3. doktrina soka says:

  Srbiji ne treba da bude problem da sa RF stvara dobre odnose na obostranu korist,kao sto to cine SL i posebno tamo leti Kolinda i sireci ruke samo da nesto capi,a nalaze se u Eu i nitko,a posebno Amerikanci ne vriste,a kada se radi o Srbiji nastaje ujdurma,ma ko im jebe mater ,bas iz inata ih treba drkati,a pogotovo sto su nas krvnicki 79 dana bombardovali necu ta govna ni da vidim ni da cujem,Ko ima zeludaca da sa njima opci neka izvoli bar se vidi da su bez mozga i morala za nase zrtve.Rat sa NJemcima je zavrsio pre 70g i danas im Srbi,i busuce generacije nemogu i nece zaboraviti tolike pobijene srpske duse.Secate se nedavno gola na nogometnoj utakmici koji je mladi nogometas posvetio pobijenim dacima u Kragujevcu.TO JE COVEK SA DIGNITETOM.

 4. Beli Orao says:

  Oće Vučko u Evropu a tamo su vuci na listi odstrela!!!

 5. vindfaker says:

  Zivela Rusija i Ruski Car! Urraaa!

 6. R.Srpska says:

  Ako SADA ne unistite teroristicke kaubojske drzave, pre svega republjik kosova, ali i rvacku,beha, pustite ih da postoje, "sutra" ce preko njih i bondstila napraviti ponovo rat na Balkanu, a mi znamo da je Balkan jedan od ruskih prioriteta. Radite ko kauboji, optuzite ih da su teroristicke i nacusticke drzave, utemeljene u genocidu i samo nam maknite bondstil, mi cemo ove sami da resimo ko sto su Sirijci kalifatlije.

 7. goran says:

  Poznajem Srpkinju cija je penzija 200 evra. Kuka zbog toga 24 sata. A istovremeno hvali Vucica. Pa, to ima samo u Srbiji.

 8. ilija says:

  putine ti trebas ocistiti srbiju od kriminala jugoslovenskog i osloboditi srbe od gladi i jadi ubisej titini partizani i susedi

 9. slobo says:

  Koji su ti to Titini pa rtizani Ilija.Nemoj da vredjas Partizane neznalice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *