ИЗНЕНАЂУЈУЋА ВУЧИЋЕВА ИЗЈАВА о Космету!

IZNENAĐUJUĆA VUČIĆEVA IZJAVA o Kosmetu!

11 jula 2017

(foto: Youtube printscreen)

Prvi put imamo suficit u trgovini s Hrvatskom, jer smo uvek bili visoko uvozno zavisni, a danas imamo mnogo toga što izvozimo, i na to sam vrlo ponosan, izjavio je večeras predsednik države Aleksandar Vučić.

On je gostujući na Hepi televijziji, a govoreći o poziciji Srbije u Evropi i svetu, ponovio da ćemo nastaviti da vodimo politiku prijateljskih odnosa s Rusijom, ali da je naša budućnost u EU.

„Kao što Rusima moram uvek da kažem “hvala na svemu“, moram da istaknem da mi i dalje gotovo 70 odsto izvozimo u zemlje EU i to nam je i dalje izuzetno važno“, rekao je Vučić.

Dodao je da 20 odsto izvozimo u zemlje regiona, te da sa svima imamo suficit u trgovinskoj razmeni, te naglasio da je, kad je reč o odnosu velikih sila, posebno nakon susreta Putina i Trampa, dobro kad su „veliki igrači u boljim odnosima, jer kad se slonovi gledaju popreko mi stradamo u svakom slučaju“.

Dobro je zato, primetio je, da imamo jasnu spoznaju gde smo i ko smo i kako treba da se ponašamo, a kako sada stvari stoji mislim da ćemo moći da se ponašamo kao i do sada i da vodimo svoju politiku.

Upitan da li je to politika neutralnosti, naglasio je da smo mi vojno neutralni, dok je pitanje političke neutralnosti nešto sasvim drugo.

Vojna neutralnost je naša suverena odluka, ponovio je, te naglasio da smo mi na evropskom putu, ali za razliku od nekih drugih zemalja imamo stav i iznosimo ga.

„Naša doktrina je čelično prijateljstvo sa Kinom i iskrena i otvorena saradnja sa Rusijom“, poručio je, a govoreći o Rusiji, podsetio da pri tome misli i na ekonomsku saradnju i svaku drugu.

Kako je rekao, nekada su nam prodavali trik da su „Rusi eto dobri za umetnost i to je to“.

To je ogromna zemlja i ogromno tržište, prijateljska zemlja koja nam pomaže u očuvanju teritorijalnog intergiteta i to neretko zaboravljamo i ne poštujemo, primetio je Vučić.

Samo na jabukama imamo izvoz u tu zemlju od 200 miliona evra, dodao je i istakao da te odnose treba da razvijamo, dodajući da i nemačka kancelarka Angela Merkel razume tu našu poziciju.

Vučić o Kosmetu: Nadam se racionalnom rešenju, ako ne – taj ćemo poraz nositi na leđima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da se nada da ćemo u vezi s Kosovom imati snage da stvari postavimo na racionalan nivo, a ako se to ne dogodi, dodao je, taj ćemo poraz nositi na svojim leđima.

Kako je naveo, pribojava se da li ćemo biti u stanju da taj dijalog iznesemo, skeptik je po pitanju uspeha, ali je poručio da će taj dijalog svakako biti otvoren.

U svakom slučaju, dodao je, ako treba da bira između zamrznutog konflikta ili traženja rešenja, on je izričito za drugu opciju.

„Gotovo sam uveren da nećemo rešiti problem bez obzira na moju želju da bi to bilo blagorodnije i delotvornije za Srbiju“, rekao je gostujući u „Ćirilici“, te poručio:

„Mislim i nadam se da ćemo imati snage da stvari postavimo na racionalni nivo, a ako ne budemo imali snage to će biti poraz koji ćemo nositi na svojim leđima. I to nije ništa novo u srpskoj istoriji, bilo bi novo da izađemo iz zamrznutog konflikta“.

Uveren je i da je iluzija i priča za malu decu da će SAD odustati od zahteva za priznanje nezavisnosti Kosova.

„Zapad vam traži da nastavite razgovore, ali je jasno da to ide u smeru koji najveći deo tih zemalja podržava, a to znaci ka nezavisnosti, a s druge strane imamo podršku Rusije, Kine, i Indije i drugih“, naveo je Vučić.

On smatra da je dobro da imamo mitove, da dobro mislimo o Srbiji, ali je uveren i da moramo da živimo za našu decu i gledamo u budućnost.

„To ne znači da ćemo priznati Kosovo. Mi Srbi imamo patološku potrebu da stvari razvlačimo, a one protekom vremena postaju sve gore. Niko nema hrabrosti istinu da saopšti u lice“, primetio je, te zamolio predstavnike civilnog društva i političare u Srbiji, sve koji učestvuju u političkom životu, da uzmu učešće u raspravi o toj temi.

Jer, kako je objasnio, dobro je da se čuju različiti stavovi, da se ogole sve strane i da se onda nađe sredina u smislu – šta možemo da učinimo.

Voleo bi, naime, kako je rekao, da jednu veliku stvar ne ostavljamo našoj deci, već da „makar između sebe rešimo i sa sobom raščistimo – to ne znači, kako neki misle, priznanje nezavinosti, već da nađemo realan i racionalan pristup“.

Vučić: Ne znam zašto da nosim transkripte u vladu, ali `ajde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ono što je premijerka Ana Brnabić stvarno izgovorila u izjavi agenciji Blumberg bilo usklađeno sa politikom vlade i dodao da tu ne vidi nikakav problem.

„Ana Brnabić je predsednik vlade, ona ima pravo na svoj stav, predstavlja vladu i mora da bude usklađena sa politikom vlade. Ono što je ona stvarno izgovorila bilo je usklađeno sa politikom vlade i ne vidim tu nikakav problem. Šta me briga šta pišu novine. Kad bi novine vodile politiku odavno bih prestao politikom da se bavim“, rekao je Vučić gostujući na TV Hepi.

Na konstataciju voditelja da je (potpredsednica vlada i ministarka) Zorana Mihajlović rekla da je bolje bilo da je premijerka transkripte donela u vladu, Vučić je rekao da ni takav stav ne razume sasvim.

„Ne znam zašto bi trebalo da donosi u vladu, ali ‘ajde…“.

Vučić o Srebrenici: To više ne sme da se dogodi nijednom narodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da se u Srebrenici dogodio strašan zločin i da iskreno saoseća sa porodicama žrtava, kao i da su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za budućnost a da smo jedni drugima potrebni.

Vučić je gostujući na TV Hepi odgovarajući na pitanja rekao da nismo dobili pozivnicu za obeležavanje zločina u Potočarima, da oni koji su otišli iz Srbije u prethodnim danima mogu da iskažu svoje mišljenje ali da njegova reč kao i predsednika vlade i ministra inostranih poslova obavezuje.

Kako je rekao dogodio se stravičan zločin i nada se da smo izvukli pouke, kao i iz Bratunca, Oluje, „da ne govorim o najstrašnijem – Jasenovcu“ .

Prema njegovim rečima ključno je da tako nešto više nikada ne sme da se dogodi nijednom narodu.

Vučić: Za lečenje u inostranstvu od države 14 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je za lečenje građana u inostranstvu država izdvojila skoro 14 miliona evra, a da je preko svih SMS poruka prikupljeno svega miliona evra.

„Od kada je formiran državni fond potrošili smo 13.615.000 eva. Naravno nikada nije dovoljno kada trošite na decu, ali je država potoršila skoro 14 miliona evra, a iz svih SMS je prikupljeno svega milion evra“, objasnio je on gostujući u emisiji „Ćirilica“.

Preneo je da je na lečenje i kontrolne preglede u inostranstvo upućeno oko 1.600 građana, pretežno dece.

Vučić je kazao da neki njegovi politički neistomišljenici šta god da se desi – počnu da govore o bolesnoj deci.

Bolesne dece ima i, na žalost, biće, ne mogu da se izleče sva deca na svetu, primetio je i dodao da se u svim zemljama leči i preko SMS poruka, mnogo više nego u Srbiji, zato što tamo mora da se plaća privatno zdravstvo.

Vučić je kazao da smo do skoro bili poslednji u Evropi po zdravstvu, ali smo napredovali za sedam mesta.

„Morate da znate da prosečan osiguranik plaća 200 evra godišnje za zdravstvo, a potrošimo godišnje u proseku po 1.100 evra“, istakao je on.

Vučić je primetio da se u nekim novinama u članku pitalo na šta to država troši sedam milijardi dinara participacije, jer se, kaže, troši ne 60 miliona evra, već dve milijarde.

„Penzije i zdravstvo su najveće stavke u budžetu. Time se ranije branio socijalni mir. Mi tek danas možemo da pravimo normalne kliničke centre“, rekao je on.

Poručio je da će se Klinički centar u Nišu izgraditi do kraja godine.

„Izgadićemo, kako kažu Skadara na Bojani, za razliku od vas koji niste nikada ništa izgradili“, naglasio je on.

Istakao je da će ta bolnica biti najbolja u Evropi, imaće najmodrniju opremu i uređaje.

Vučić o kritikama na svoj račun, Čerčilu, Savamali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ga kritike koje čita o sebi ne pogađaju previše, ali i da mu nije prijatno, te dodaje da se i u tome vodi onim sto je Čerčil rekao: „najbrži put u propast kad vas svi hvale, a ozbiljne rezultate imate kada vas kude i napadaju“.

Kao primer navodi pisanje jednog tabloida, koji ga, kaže, napada zato što ne dozvoljava utaju poreza ili uzimanje kredita od državne banke, koji se posle ne vraća.

„Ako uzmete kredit od državne banke kredit morate da vratite a ne da vratite 300.000 evra a uzmete tri miliona“, rekao je Vučić gostujući na Hepi televiziji.

Na pitanje kome ne odgovara jak Aleksandar Vučić, kaže -mnogima, te dodaje da je mnogo novca uloženo u priču u vezi sa Savamalom, slučaj koji će se, siguran je, rešiti.

Ponovio je da je za taj slučaj iz inostranstva stiglo više od 25 miliona evra, pre svega za „različite kuće tzv. nezavisnog novinarsta, za slobodno posmatranje izbora, kao protočni bojleri, za druge organizacije koje je trebalo da organizuju proteste“.

„To je jedna široka akcija, ne za rušenje režima, jer znaju da nije dovoljna, nego otprilike za disiplinovanje i mene i drugih ljudi i slabljenje pozicije nezavisne i suverene države“, rekao je Vučić, dodajući da je ponosan što Srbija sama donosi odluke, sama bira svoj put u budućnost, što je država i ima svoje ja.

Vučić: Na kongresu SNS januara 2019. predložiću predsednika

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će na kongresu stranke koji je planiran za januar 2019 godine predložiti naslednika na čelu naprednjaka.

Vučić je gostujući na TV Hepi, govoreći i podršci koju ima ili ne u vreme hajke na njega rekao da je i to dobro da je mogao da vidi kakav je ko.

On je rekao da je dogodine 10 godina od rada stranke, da je za januar 2019. godine planiran kongres i da će tada i predložiti naslednika.

Kako je rekao veruje da će većina izabrati toga koga je predložio i naveo da je pomogao stranci da ostvari najveće izborne pobede u modernoj srpskoj istoriji i da Srbija postane dobro uređena normalna zemlja.

Poručio je i da će to biti osoba koja iznad svega voli svoju zemlju, neće je sramotiti i koja će i nadalje pobeđivati na izborima.

Vučić: U svetu nas poštuju, ovde nam „sve po spisku“ zbog rada

Zbog rezultata koje je Srbija ostvarila u poslednjih nekoliko godina poštuju nas svuda u svetu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, ali nas istovremeno, dodaje, ovde kritikuju za sve i svašta, pa i onda kad nema baš nikakvog razloga.

U tom je smislu, gostujući u „Ćirilici“ Hepi televizije, Vučić naveo primer visokog funkcionera jednog novinarskog udruženja, koji je, kako je rekao, napisao „Vučiću, Zorana, Dačiću, ja vam …. sve po spisku“ i to samo zato što je putovao nešto duže zbog radova na naplatnoj rampi kod Bubanj potoka.

„Posle toga stanete i pitate se šta u stvari je potrebno da radite – da ne radite i ne gradite ništa, da se nikada ništa ne promeni, da nikada ništa novo ne postoji, da nemate ideje i hrabrosti da nešto radite da bi svi bili zadovoljni?“, zapitao je Vučić, primetivši da je to paradigma naše stvarnosti.

„Verovatno mu je smetalo što je bila gužva zbog radova, a kad je živeo u zemlji visokog deficita, rasta javnog duga, urušavanja – onda nije psovao…“, dodao je.

Na drugoj strani, kako kaže, u svetu nas zbog rezultata cene, pa je tako predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, sedeći za ručkom, na kojoj su bili visoki predstavnici drugih zemalja, ustao i ispratio ga do kola, pokazujući time poštovanje prema Srbiji.

„Slično se ophode i predsednik Rusije Vladimir Putin, Kine Si Đinping, te i nemačka kancelarka Angela Merkel“, rekao je Vučić, dodajući:

„Dočekuju nas sa najvećim poštovanjem Amerikanci. Ma koliko želeli da vide slabijeg Vučića, jer jak previše štiti interese Srbije…To poštovanje se vidi na svakom koraku i ljudi to osećaju u Srbiji“.

Takođe, kako je primetio, ne razume podrugivanje u smislu navođenja, recimo, da je u Srbiji na vlasti „stabilokratija“, što je nešto na temu demokratije, ali, u suštini, reč je o stabilnosti, a u tome nema ništa loše.

Vučić: Od pada, do rasta i uloga penzionera, Nikolića, Dačića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je  da su najveći teret dosadašjnih reformi podneli građani, a najviše penzioneri, primetivši da je i on mogao da obećava „kule i gradove“ kao što su činili neki neodgovorni političari ranije, ali da je bilo najvažnije da se obezbedi fiskalna stabilnost, a zatim i rast.

Vučić je istakao da je imao podršku prethodnika Tomislava Nikolića i koalicionog partnera Ivice Dačića, kad je reč o sprovođenju teških mera fiskalne konsolidacije i smanjenja plata i penzija.

On je rekao da je Srbijagas imao dug od 800 miliona evra, te da je skoro sve dugove vratio, te da je ostalo 150 miliona duga tog preduzeća, dok EPS koji je imao velike dugove, danas ima 450 miliona na računu.

Takođe, dodao je, smanjen je i dug Beorgada sa 1,12 milijardi na 650 miliona evra.

„Kako su sprovedene reforme? Noćima nisam spavao, razmišljao sam o tome kako da provedemo reforme i znao sam da mogu da se oslonim na penzionere i radnike, da su oni najodgvorniji za državu, dok bi me mladi slabo razumeli“, rekao je Vučić gostujući na Hepi tv.

Kako kaže, plašio se reakcije koalicionih partnera i nije bio siguran kakva će da bude reakcija Tomislava Nikolića.

„Nikolićeva uloga je velika, da on nije podržao mere i da se ponašao drugačije veliko je pitanje da li bismo uspeli mere da sprovedemo“, podvukao je Vučić.

Takođe, kaže, dugo je razgovarao sa Dačićem, koji je, iako levičar, to racionalno prihvatio i podržao te mere, kao put ka ozdravljenju.

„Ušli smo u to i danas imamo drugačiju situaciju, koja ide na bolje“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da su drugi pred izbore obećavali po 1.000 evra, rekao je da to ne želi ni da komentariše, te dodao da on to nije radio, a ipak je ostvario tri najveće pobede na izborima u novijoj istoriji.

„Govorio sam samo o radu i da će videti rezultate“, rekao je Vučić i ponovio da do kraja godine sledi povećanje plata i penzija, a sledeće godine još veće.

Takođe, rekao je da će uslediti i povećanje minimalne cene rada u septembru.

„Mislim da će i najsiromašniji imati značajnije povećanje i to su dobre stvari, to je zasnovano na dobrim temeljima, da više niakd nemamo problem sa javnim finansijama“, rekao je Vučić.

Spustićemo nezaposlenost na 10% garantujem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da ne obećava, već garantuje da će spustiti nivo nezaposlenosti na ispod 10 odsto.

„Ne obećavam, garantujem“, podvukao je on u emisiji „Ćirilica“ na Hepi televiziji.

Vučić je kazao da smo prošli teške reforme i da je sada pitanje „tehnike“ da održimo trend i da ne napravimo neke greške.

„Najteže smo prošli zahvaljujući narodu. Neću nikada zaboraviti koliko divne građane imamo, koji su razumeli šta znače teške reforme“, podvukao je on.

Javna preduzeća, prema njegovim rečima nisu veliki problem.

„Srbijagas je suviše mala kompanija da bi bila veliki problem. Najveći problem je EPS“, objasnio je Vučić.

Stao je u odbranu nekadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića rekavši da nikada ne bismo ušli u ozbiljne reforme bez njegove dijagnoze, koja je bila precizna, pošto je upozorio da je stanje javnih finansija katastrofalno, nakon što smo ostali bez privatnog sektora, odnosno na tome da mora da se izdržava javni sektor bez privatnog.

Rashodi na penzije, u tom trenutku, kako je preneo, bili su 30 odsto ukupnih javih rashoda u Srbiji, odnosno svaki treći dinar išao je na penziju, što je bilo neodrživo.

Upitan za reizbor Pavla Petrovića za šefa Fiskalnog saveta Vučić je kazao da je ta ustanova kritikovala vladu iz drugačijeg ugla, dok su drugi iz populističkog.

„Petrović je jedan od veoma zaslužnih ljudi za sprovođenje reformi u Srbiji“, naglasio je i dodao da su ga drugi, za razliku od Petrovića, kritikovali iz populitičkog ugla samo u nameri – ne da bi rušili državu, već smanjili snagu nezavisne Srbije.

Vučić: Ključni faktor razvioja zemlje-gasna mreža

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  po povratku sa 22. Međunarodnog naftnog kongresa u Istanbulu, da je za razvoj važnija gasna mreža, nego čak i mreža puteva, i najavio da će Srbija biti tranzitna zemlja za gas, gde ćemo moći stotine miliona evra da zarađujemo od taksi.

Vučić je važnost gasne konekcije ilustrovao time da investitori prvo pitaju da li možemo da dovedemo gas i dodao da je, na primer, jedan od investitora odustao u Vladičinom Hanu upravo zbog toga.

On je naveo da u Istanbulu nije bilo reči samo o Turskom toku, ali i izneo podatak da tamo smatraju da će taj tok biti završen u 2019. godini.

„Turski tok nije samo pitanje gasa, već pitanje energetske bezbednosti Srbije“, istakao je predsednik Vučić.

On je napomenuo da će Bugarska biti evropski hab, gde će stizati ruski gas i iz Turske i Grčke i sa drugih strana a da nam je stoga potrebna gasna interkonekcija sa tom zemljom, te ćemo na taj način postati i tranzitna zemlja i stotine miliona evra moći da zarađujemo.

Predsednik je rekao da mi preko Mađarske dobijamo gas iz Rusije, preko Ukrajine, upozorio da su mogući i neki problemi u odnosu Rusije i Ukrajine koji se mogu onda preneti i na nas i Mađarsku i da je stoga potrebno da imamo i druge izvore gasa.

On je dodao da ćemo biti otvoreni na taj način i za sve druge vrste gasa i da ga nabavljamo po nižoj ceni bilo gde i od bilo koga.

(Tanjug)

 

KOMENTARI6 komentara

 1. kuka says:

  Šta je tu iznenadjujuće? To je AV - izdajnik i ljigavac!!! To mi svi govorimo odavno, samo se vi, novinari, sad nešto iščudjavate, kao niste znali. A jeste, znali ste, ali ste ista g.

 2. goran says:

  Laze vise i od Tadica.

 3. bane says:

  Pokušava da pegla ono što se ne može ispeglati. Kakav poraz, ko vodi borbu a misli o porazu?! Ako ima predlog sa istoka da mu se pomogne oko kosova, a neće, onda priča o porazu znači da on baš tako i hoće. A to nikakav ekonomski rast ne može da ispegla. Niti pljačka penzionera.

 4. Mi says:

  Priznajem! Nisam ni pročitala, jer sve njegove priče, liče na ovu, i naravno ne primenjuje ih u praksi, praksa je potpuno odvojena od teorije... Kuka lepo kaže, samo se "Tanjug"i slični isčuđavaju"Formuli za uspeh"...

 5. opet ja says:

  Pa naravno da će za neko vreme da prizna nezavisnost Kosova, zato je i najavljena izmena Ustava Srbije. U ostalom zbog toga i ima podršku EU/NATO/MMF: uništiti Srbiju ekonomski, vojno, politički, nacionalno, istorijski...

 6. felixfaber says:

  Razvlacis ti Migove pa nikom ništa. Svoje lažeš,a kvazi patriote lažno sokolis. Kako kaže Informer"s300 a možda i nešto jače!" I je l' ovaj najzad postao i patrijarh? Msm predsednik je,ponaša se kao premijer ..Pa rekoh,možda sam propustio informaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *