ИЗНЕНАЂУЈУЋИ ПОТЕЗ МЕРКЕЛОВЕ! Немачка рекла „НЕ“ Америци

IZNENAĐUJUĆI POTEZ MERKELOVE! Nemačka rekla „NE“ Americi

18 decembra 2019

Berlin je protiv sankcija koje imaju ekstrateritorijalni efekat, odnosno deluju na teritorijjama trećih zemalja, bez obzira da li one ciljaju gasovod Severni tok 2 ili Iran, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu.

„Protivimo se ekstrateritorijalnim sankcijama, a one nisu počele juče jer smo se suočili sa sličnom situacijom u pogledu Irana“, rekla je Merkel, prenosi agencija Tass.„Ne vidim drugu opciju osim odlučnog odgovora (Sjedinjenim Državama) i isticanja da ne prihvatamo ekstrateritorijalne sankcije“, dodala je ona.

Američki Senat odobrio je budžet za odbranu kojim se, pored ostalog, predviđa uvođenje sankcija kompanijama koje rade na velikom ruskom gasnom projektu do Nemačke, javio je CNBC, ocenjujući da sankcije možda neće imati mnogo efekta budući da je gasovod Severni tok 2 skoro završen.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, kako je preneo Tass, istovremeno izjavio da američke sankcije neće obustaviti izgradnju Severnog toka 2.

„Moguće američke sankcije protiv Severnog toka 2 krše međunarodno pravo, one predstavljaju savršen primer nelojalne konkurencije i širenja njihove veštačke dominacije na evropskim tržištima nametanjem skupljih i nekonkurentnih proizvoda evropskim potrošačima – skupljeg prirodnog gasa“, rekao je Peskov.

CNBC je izvestio takođe da je u Zakonu o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), koji je velikom većinom glasova usvojio Senat i koji pokriva širok spektar odbrambene politike i vojne potrošnje, pomenut i gasovod Turski tok, ali da bi, s obzirom na to da on treba da bude otvoren početkom januara, sankcije prema njemu bile neefikasne.

Takođe, Merkelova je izjavila danas da vlasti te zemlje beleže više kontakata nego ranije sa ruskom stranom u vezi sa istragom o ubistvu državljanina Gruzije u Berlinu.

Nemačka je ranije proterala dvoje ruskih diplomata zbog sumnje da je Rusija umešana u to ubistvo.

„Morali smo da proteramo te diplomate jer nismo primetili nikakvu spremnost za saradnju sa ruske strane“, rekla je Merkel obraćajući se u Bundestagu.

Ona je naglasila da je to prenela i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na sastanku Normadijske četvorke, prenosi TASS.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Baba Mrkela radi za babu Hitleri.

  • Slobodanka says:

   Po pitanju Severnog toka 2 Merkelova radi u ekonomskom interesu Nemačke, a SAD zapravo ekonomski ratuje protiv Rusije u oblasti prodaje gasa u Evropi, sa ciljem da evropsko tržište gasa snabdevaju SAD i drugi proizvodjači i izvoznici gasa, samo NE Rusija. Rusija će biti pobednik u ovom ekonomskom ratu koji se odnosi na Severni tok 2.

 2. Milan says:

  Biće neefikasne američke sankcije protiv Severnog toka 2 zato što upravo izglasani američki zakon predvidja izvesni "prelazni period". Kompanijama koje obezbeđuju brodove za postavljanje cevi daje se mesec dana da završe te aktivnosti, a za tih mesec dana mogu biti već postavljene sve cevi u morskom delu i ceo krak gasovoda biće sastavljen, dakle gasovod će biti završen. Posle toga ostaje da se izvrši još puštanje u rad, što ovim sankcijama nije zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *