ИЗНЕНАДНИ ОБРТ – ТУРСКА ЈОШ ЈЕДНОМ ЗАБИЛА НОЖ У ЛЕЂА РУСИЈИ!

IZNENADNI OBRT – TURSKA JOŠ JEDNOM ZABILA NOŽ U LEĐA RUSIJI!

7 marta 2017

turkey_russia_flags

U svom obraćaju na konferenciji bezbednosti 2017 u Minhenu, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je predložio da bi SAD trebalo da pošalju svoje snage za specijalne operacije (SOF) u severnu Siriju da podrže “umerene opozicione snage“ u borbi protiv Islamske države (IS).

“Pre dva dana, predsednik Komiteta načelnika štabova SAD, general Džozef Danford je bio u Ankari da razgovara o svim ovim tehničkim pitanjima. Da, predložili smo Americi da pošalje svoje specijalne snage na teren da podrži lokalne umerene snage,“ rekao je on.

Prema rečima zvaničnika, Slobodna sirijska vojska će pokrenuti operaciju da povrati Raku – nezvanični glavni grad IS – od terorističke grupe Islamske države (IS), nakon što isteraju militante iz Al-Baba. Čavušoglu je takođe pozvao druge partnere anti-IS međunarodne koalicije da pošalju svoje specijalne snage zbog planirane kopnene ofanzive za povratak Rake.

Obraćanje ministra se dogodilo nakon što je sirijska vlada izdala saopštenje u kom poziva Tursku da povuče svoju vojsku iz Sirije. “Turska treba da povuče svoju vojsku sa teritorije Sirije,“ rekao je Bašar al Džafari, šef delegacije sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Astani 16. februara. Zaista, američka vojska neće imati pravni osnov za ulazak u Siriju bez dogovora sa sirijskom vladom ili odobrenja od strane UN.

Amerika je obećala podršku Ankari u borbi protiv Kurda – i sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i da spreči ekspanziju kurdske teritorije u severnoj Siriji, rekao je turski ministar odbrane Fikri Išik u intervjuu posle sastanka sa američkim sekretarom odbrane Džejmsom Matisom.

Prema rečima zvaničnika, američki sekretar odbrane mu je rekao: “Kao prvo, vi zaslužujete veću podršku u borbi protiv PKK, i mi ćemo vam je dati. Drugo, više ćemo vas podržati u operaciji Štit Eufrata. I treće, nemoguće je da se PYD pridruži kantonima.“ Koalicija predvođena Amerikom je obezbedila određenu podršku u operaciji Štit Eufrata kroz bombardovanja, najskorije u Al-Babu.

Nešto se sprema? Gledajući celu sliku, sa sklopljenim informacijama iz različitih izvora, sumnje nema – u igri smo menjanja koja će se odigrati mnogo ranije nego što se očekivalo. Ovde su činjenice koje potvrđuju ovaj zaključak.

Samo nekoliko dana pre senzacionalnog saopštenja, objavljeno je da bi američko ministarstvo odbrane moglo predložiti da Amerika po prvi put pošalje kopnene borbene snage u severnu Siriju kako bi ubrzala borbu protiv IS. “Moguće je da, za neko vreme, vidite konvencionalne snage na terenu u Siriji,“ rekao je jedan zvaničnik odbrane za CNN. Zasad, američko raspoređivanje u Siriji je ograničeno na specijalne snage i vojne savetnike, ne redovne kopnene snage.

Izveštaj CNN-a navodi da je još jedan cilj američkog prisustva taj “da bi ono pomoglo da se Turska uveri da kurdske snage ne predstavljaju pretnju interesima Ankare.“

Prisetimo se da je Majkl Flin, bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost, podržao ideju o raspoređivanju kopnenih snaga u Siriji. “Tužna činjenica je da moramo da postavimo vojnike na terenu. Nećemo imati uspeha protiv ovog neprijatelja samo sa vazdušnim napadima,“ rekao je on za Der Spiegel 2015. godine.

Predsednik Donald Tramp je naredio svom sekretaru odbrane da smisli predlog za borbu protiv IS pre kraja februara.

Nedavne izjave prate telefonski razgovor između američkog i turskog predsednika 7. februara, kada su ova dva lidera razgovarala o borbi protiv IS, uključujući i operaciju za povratak Rake. Odmah nakon telefonskog razgovora, direktor CIA-e, Majk Pompeo, je posetio Ankaru (9. februara).

Jedno je sigurno – razgovori iza kulisa se zasnivaju na stvaranju neke vrste “sigurne zone“ pod zajedničkom kontrolom Amerike i Turske. Postoji velika verovatnoća da Saudijska Arabija i Zaliv mogu finansijski ili vojno doprineti formiranju novog vojnog saveza na Bliskom istoku. Da li će ova kvazi država biti pravi multinacionalni entitet? Teško. Ako se uspostavi “sigurna zona“ samo za zaštitu sirijskih Turkmena i sunitskih Arapa, to će značiti podelu zemlje – nešto što su svi učesnici obećali da će izbeći. I kako to može da doprinese rešavanju sirijskih problema? Šta je sa Sirijom, Rusijom, Iranom, Kurdima i drugim učesnicima?

Realizacija ideje bi zahtevala veliki broj vojnika. Bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a, tu će biti samo par učesnika da nose teško brene. Stotine aviona će morati da se rasporedi pored onih koji su već u regionu. Da li su Amerika i Turska spremne da nose teret?

Najzabrinjavajuči aspekt je da će neka vrsta “sigurne zone“ ili “sigurne oblasti“ biti kreirana ne od strane međunarodne koalicije koju predstavljaju glavni akteri sukoba, nego od strane dve sile koje su u dosluhu sa državama Persijskog zaliva i, možda, NATO-om. Ako sirijska vlada ne da saglasnost, taj potez će prekršiti sirijski suverenitet, smanjujući šanse za rešavanje konflikta.

Webtribune.rs

KOMENTARI9 komentara

 1. Sodom von Gomor says:

  JA NE RAZUMEM KO DRUGAČIJE OČEKUJE OD TURSKE DA SE PONAŠA? KAO I NEMAČKA,TURSKA ĆE UVEK HTETI DA BUDE NA SUPROTNOJ STRANI RUSIJE, ONI SU IZABRALI STRANU ANTICIVILIZACIJE ILI SATANIZMA I UVEK ĆE SE BORITI PROTIV RUSIJE.

  • Jovan says:

   TACNO! Nema vera u Turcina. A ni u IV Rajh.

 2. Loperkusije says:

  Tamo svako svakome zabija noz u ledja i svako protiv svakoga ratuje. Zaista divan nacin ratovanja.

 3. dusko says:

  Turcima nikad ne treba verovati, ali to i Rusija dobro zna !!!

 4. Beli Orao says:

  Znači počelo je prestrojavanje !!! Rekoh već davno ne vjeruj Turčinu ,Putine!!!

 5. kuka says:

  Turski bućkuriš!....... Malo gramatike: neispravno je komparirati glagolski prilog sadašnji (oni glagolski oblici koji se završavaju na -ći). Ne može se reći najzabrinjavajući, i to najviše zbog forme, jer je to neki "sakati" superlativ (superlativi osim prefiksa "naj-" imaju i nastavak "-ji", a njega ovde nema, niti bi ga bilo moguće izgovoriti posle nastavka "-ći"). Umesto "Najzabrinjavajući aspekt" treba reći "Najviše zabrinjava aspekt". Iako se u poslednje vreme ovo može pronaći u mnogim tekstovima, potpuno je neispravno i ukazuje na nepismenost autora.

  • Milisav says:

   Ako ne razumijes trazi prevodioca da ti se prevede na Kineski.

 6. Trifun says:

  Ukoliko Rusija ne da svoju saglasnost na bilo kakve planove Turske i SAD ti planovi su osudeni na propast.

 7. Marinko says:

  Turčin je vazda bio Turčin, u kome se nikad vjera nije mogla držati!Kao da su rođena braća Hrvatima! Za oba naroda važi poznata Mišićeva izreka, da je to narod koji s jednom mišlju liježe a sa drugom ustaje! Riješit će to Putin da oni neće znat ni kako se zovu poslije sexa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *