ИЗНЕНАДНИ УПАД ШИПТАРА код Срба

ИЗНЕНАДНИ УПАД ШИПТАРА код Срба

20 јануара 2021

Више косовских полицајаца изненада је упало у двориште, а затим у моју канцеларију, показали су налог за претрес, тражили „нелегалну вакцину“ против короне, описује др Саша Крстичић, директор Дома здравља Штрпце, како је изгледала албанска рација данас у овом српском месту на Косову и Метохији.

„Ми смо на многе ствари навикли, али уопште није било пријатно. Лекари и сестре су узнемирени, али и сви људи овде у Штрпцу. На таквом смо подручју да никад не знате шта можете да очекујете“, узбуђено прича новинарима Крстичић.Он је данас био спречен да се бави својим пацијентима. У ову установу на Косову и Метохији нешто пре подне са полицијом су дошли инспектори Министарства здравља Косова. Међу њима је био и главни фармацеутски инспектор.

„Дошли су са пријавом да ми поседујемо вакцину против корона инфекције и да планирамо да вакцинишемо наше становништво. Ја сам одмах рекао да је немамо, али они нису веровали, па су са налогом обавили претрес наших просторија у којима се чувају вакцине. То је одељење за вакцинацију, а затим су претресли и хирургију, али и ковид амбуланту. Наравно, тамо су нашли само вакцине за редовну вакцинацију деце“, прича нам видно потресен др Крстичић.

Албанска рација у Штрпцу, српском месту на КиМ

Он додаје да је инспекторима објаснио да ће српско становништво бити вакцинисано на територији централне Србије, да је та одлука већ донета и да се никада није разматрала могућност да се вакцине довезу у Штрпце.

„После претреса су направили записник у коме на албанском, а ја сам тражио и на српском, пошто је то такође званични језик на Косову и Метохији, пише да нису нашли вакцину против ковид инфекције. Потписали смо тај записник. Они су рекли да је свако поседовање такве вакцине илегално и да повлачи кривичну одговорност, јер је, наводно, та вакцина неким каналима ушла на територију Косова и Метохије“, каже Крстичић.

Он је ову изјаву схватио као врсту упозорења и није могао да верује шта је чуо.

И Албанци се лече у Дому здравља

У општини Штрпце 70 одсто становника су Срби, а 30 одсто Албанаца живи углавном у селима. Они такође користе услуге Дома здравља.

„Наравно да не правимо разлику између пацијената, имамо и ски центар Брезовица, тамо се често дешавају повреде, преломи. Наше екипе увек горе дежурају у амбуланти хотела и кад год је неко повређен, поломљен, а углавном су то Албанци, уради се имобилизација, па терапија. Те пацијенте довеземо увек овде на снимање, ако је потребно даље болничко лечење, ми их возимо у Приштину или Урошевац“.

Једва преносе опрему за пацијенте

Директор Дома здравља Штрпце каже да претрес због тобожњих нелегалних вакцина није први проблем у време пандемије. Од самог почетка кризе са короном, они имају проблем када преносе личну заштитну опрему из Србије.

„Идемо из Ниша преко Мердара и увек је проблем. Прошли пут наш шофер који је преузео ту опрему, маске, рукавице и јендократне мантиле, алкохол и дезинфекциона средства, умало да добије кривичну пријаву, јер за њих је и то илегално. Невероватно је да у доба короне, у месту где постоји мешовито становништво, не дозволе људима да пренесу маске, а они нису нашли решење како да нам доставе мантиле или алкохол, тога се нису сетили“, каже др Крстичић.

Он истиче да је, у најмању руку, с обзиром на ситуацију са короном, било за очекивати да инпекција дође са неким предлогом.

„Било би нормално, у циљу заштите свих, да су рекли, ми имамо ингеренције на овој територији, добићете вакцину, направићемо попис становништва, вакцинисаћемо. То нису рекли, дошли су да траже непостојећу нелегалну вакцину која је, кажу, дошла са територије централне Србије“.

На питање, да ли би као директор Дома здравља прихватио вакицну која стигне из Приштине наш саговорник каже да свако има право да се лечи тамо где жели.

„Наши се пацијенти лече у Нишу, Београду, Новом Саду, Сремској Каменици, не лече се у Приштини. Ствар је поверења где ће ко да се лечи. Извињавам се, али наши пацијенти имају поверење у институције Републике Србије. Имамо свакодневно транспорт онколошких пацијената, оних који иду на хемиотерапију“.

Вакцина уз консултације са Србијом

Упитан како ће реаговати ако вакцина против ковида 19 ипак стигне из Приштине у Дом здравља Штрпце, др Крстичић каже да неће реаговати пре консултације са државом Србијом, односно нашим Министарством здравља.

„Радим искључиво под ингеренцијом Републике Србије, а тренутно радимо на томе да се организује превоз, да се хронични болесници, они који раде у црвеним зонама, медицински радници, вакцинишу у централној Србији. Да ли ће то бити Куршумљија или Рашка, то ће зависити од удаљености. Вакцину ће примити сви наши пацијенти који то желе“, каже овај лекар, иначе специјалиста интерне медицине.

Канцеларија за КиМ оценила је да не постоји административни или политички изговор којим се може правдати нехумано понашање Приштине и да ово није први покушај спречавања заштите и лечења Срба Косову и Метохији.

„Канцеларија за КиМ и Србија су током читаве епидемије предузимали недискриминаторске мере у циљу заштите здравља и живота људи, не правећи никакве разлике по националној или верској основи, и то је једини исправан и цивилизован начин у суочавању са заједничком претњом“, наводи се у саопштењу.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. test01 says:

    bagra teroristicka - ali to im je vucici i omogucio, dabogda mu se sve vratilo. Treba da odgovara pred sudom kad-tad za svu nesrecu sto ne naneo Srbima na KiM a o kriminalu i malverzacijama u RS da ne spominjem.

    • За Србију says:

      Navikao nas da je teror nad Srbima normalno stanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u