Изоловање Катара или почетак „балканизације“ Блиског истока

Izolovanje Katara ili početak „balkanizacije“ Bliskog istoka

19 juna 2017

Piše: Predrag Ćeranić

Donald Tramp je postao predsjednik SAD u okruženju, odnosno, na svjetskoj sceni koja je postavljena prema matrici iz „zlatnog doba“ Klintonove Amerike. Pojavom Klintona i novih doktrina SAD, svjetskom scenom dominira svjetski šerif, novi saveznici i novi neprijatelji. Tu su i novi akteri: nadnacionalne korporacije, Islamska država… Svjetska scena obiluje i pojavama kao što su medijske dezinformacije, korupcionaške afere ogromnih razmjera koje su uzrokovale svjetsku krizu, uništenje srednjeg sloja, socijalnih struktura … Zastrašujuće razmjere siromaštva, trgovina ljudima i njihovim organima, kršenje međunarodnog prava i napuštanje međunarodnih normi … Insistiranje na samo jednoj, istini Zapada.

Suočen sa snažnim otporom „dukobe države“ Tramp je pravio kompromise, odstupio od proklamovane politike, i nastavio ići kolosjekom svog prethodnika. Tako je Rusiji ostala uloga glavnog negativca, a Saudijska Arabija zadržala pozu „mudrog kraljevstva“, kako je ovu državu, finansijera terorizma, nazvao Tramp tokom svog nedavnog boravka u Rijadu, iako je u predizbornoj kampanji iznosio sasvim oprečno mišljenje o ovom „mudracu“. Nedugo nakon Trampovog povratka iz Rijada, Katar se našao na „stubu srama“, izložen javnoj osudi i sankcijama susjednih arapskih država.

Sve optužbe izrečene na račun katarskog emira, a ulavnom se odnose na kontakte sa terorističkim organizacijama i njihovo finansiranje, sa mnogo više logike i argumenata mogu se uputiti saudijskoj kraljevskoj kući. Krizu u Zalivu Tramp je kratko prokomentarisao sa „isplatila se posjeta saudijskom kralju“. Iz Teherana su poručili da je situacija u kojoj se nenadano našao Katar „prvi rezultat plesa sa sabljama“.

Kako će se Katar izvući iz nimalo ugodne situacije, krize koja je počela optužbama zasnovanim na rezultatima hakovanja sajta katarske vlade, odnosno kada je na QNA (Qatar National Agency) zvaničnoj stranici Vlade Katara objavljen govor Emira Tamim bin Hamad Al Thani, vladara Katara. U tom govoru, Emir navodno otvoreno podržava vladu Izreala i Irana, kritikuje vezanost i saradnju Saudijske Arabije sa USA, i podržava terorizam u Iranu. Iz Katara su stigla brojna demantija, a katarski zvaničnici su odmah zatvorili stranicu i Twitter account, tvrdeći da je sajt hakovan i da su informacije netačne. Nije vrijedilo. Informacije o kontaktima i finansiranju terorističkih država i organizacija prihvaćene su „zdravo za gotovo“ i uslijedila je lavina osuda.

Nije teško pretpostaviti situaciju u Kataru gdje se vjerovatno očekuje najcrnji scenarij, moguće i vojna intervenicije i invazija od susjeda, i američkih snaga na Bliskom istoku. Da bi se pravilno protumačila kriza u Zalivu nije zgoreg podsjetiti da je Katar ogromnim novcem finansirao uticajne američke think tankove i na taj način pokušao da se involvira u američku unutrašnju politiku. Novac je ulagan i u Klinton fondaciju i Trampovog protivkandidata Hilari u predizbornoj kampanji. Takođe, bilo bi dobro prisjetiti se planova Pentagona o „balkanizaciji Bliskog istoka“ u kojima politička mapa regiona izgleda sasvim drugačije od trenutne. Na primjer, Saudijska Arabija bila bi podijeljena na tri države, sveti islamski gradovi Meka i Medina imali bi eksteritorijalni status, Hašemitska kraljevina Jordan dobila bi znatno teritorijalno proširenje na račun Saudije itd.

Kad je riječ o „balkanizaciji“, odnosno cijepanju regiona po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, neminovna asocijacija na Balkan je i početak krize, odnosno hakovanje vladinog sajta i njegov proskribovani sadržaj. Naime, u Makedoniji, i Republici Srpskoj, takođe, politička kriza je nastala objelodanjivanjem nelegalno prisluškivanih, odnosno „hakovanih“ razgovora zvaničnike makedonske vlade, a skoro identična operacija vođena je u Republici Srpskoj. Uzalud su bila upozorenja da se radi o montiranim snimcima – na „hakovanom sadržaju“ zasnivali su se zahtjevi za smjenom vladajuće političke garniture.

Na produbljivanje krize na Bliskom istoku, usmjeravanje jedinica Islamske države prema centralnoj Aziji i centralnoj Africi već smo ukazivali. O pokoljima koje pobornici Islamske države rade na afričkom kontinentu niko i ne izvještava, a vrlo oskudni podaci dolaze i sa Filipina. Niko se i ne pita kako je to najednom Islamska država našla rezervni položaj u jugoistočnoj Aziji.

Da li će Islamska država „osvanuti“ na Balkanu? Sa sajta britanske vlade već drugi put upozoravaju da hoće, odnosno da su teroristički napadi mogući u Bosni i Hercegovini, te se britanskim državljanima sugeriše da ovu zemlju izbrišu sa mape poželjnih turističkih destinacija. Šta to Englezi znaju, a nama samo uvijeno hoće da kažu? Britanska upozorenja treba shvatiti ozbiljno. Iz Londona je ukazivano i da bi se u Parizu i Briselu mogli dogoditi teroristički napadi, i dogodili su se. Kako su MI5 i MI6 znali da će biti ono što je zaista i bilo u Parizu i Briselu, a nisu mogli saznati šta se spremalo u Mančesteru i Londonu – ostaje misteriozno.

Što se tiče Saudijaca, glavnih izvođača radova za račun SAD na Bliskom istoku, stići će ih sve što rade drugima. Glavna meta su, ipak, oni. Kako oni progone Katar, tako će njih Jordan. Samo se mijenjaju uloge. Reditelj je opštepoznat.

slika http://www.advance.hr/vijesti/zaljevska-kriza-i-uvertira-u-neizbjezni-sukob-moguca-vojna-invazija-na-katar-kao-pocetak-rata-s-iranom/

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *