ИЗРАЕЛ БЕСАН ЗБОГ РЕЗОЛУЦИЈЕ У УН – СПРЕМА ОСВЕТУ! Америка на удару

IZRAEL BESAN ZBOG REZOLUCIJE U UN – SPREMA OSVETU! Amerika na udaru

25 decembra 2016

netanyahu-israel-564

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama. SAD su na glasanju bile uzdržane, što je razbesnelo zvaničnike u Tel Avivu. Tako je Izrael pozvao na razgovor predstavnike država koje su podržale rezoluciju UN, dok je istovremeno smanjio civilnu saradnju s Palestincima.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Emanuel Nahšon rekao je da će 14 izaslanika država članica Saveta bezbednosti UN posetiti ministarstvo u Jerusalimu tokom dana, prenosi AFP, dodajući da američki izaslanik nije među pozvanima.

SB UN usvojio je rezoluciju u petak nakon što su SAD bile uzdržane, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će učiniti „sve što treba“ kako bi obezbedio da Izrael ne bude oštećen rezolucijom koja je ove nedelje usvojena u UN.

Netanijahu je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je danas rekao da Izrael razmatra „akcioni plan“ protiv UN, prenosi AP.

Otkako je rezolucija usvojena u Savetu bezbednosti UN, Izrael je pozvao na konsultacije svoje ambasadore na Novom Zelandu i Senegalu i otkazao posetu senegalskog ministra spoljnih poslova Izraelu koja je prvobitno bila planirana za januar.

Otkazana je i poseta ukrajinskog premijera, a američka agencija navodi da se to dešava u svetlu glasanja u svetskoj organizaciji.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu za „sraman potez“ u UN nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije i poručio da se raduje saradnji sa svojim „prijateljem“ novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Odluku SAD da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao „sramnom zasedom“ protiv Izraela u UN.

Agencije su, takođe, ranije prenele da je Netanijahu odbacio rezoluciju SB UN i poručio da će Izrael preispitati svoje odnose sa svetskom organizacijom nakon što je rezolucija usvojena.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo. Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

KOMENTARIJedan komentar

  1. ! says:

    Ovaj glupan je stvarno umislio da je neko i nešto!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *