Izrael bombardovao pojas Gaze

Izrael bombardovao pojas Gaze

6 aprila 2014

palestina_620x0Izraelski borbeni avioni bombardovali su u noći subota na nedelju pet ciljeva u pojasu Gaze, u znak „osvete“ za “ terorističku agresiju“, kako je rekao vojni portparol.

Četiri „ciljane terorističke lokacije“ su bombardovane na severu Gaze i jedna na jugu, rekao je potpukovanik Peter Lerner, vojni portparol, naglasivši da su udari bili „precizni“ i zasnovani na obaveštajnim informacijama.

Doktor Ašraf al-Kidra iz bolnice Šifa u Gazi rekao je da nije bilo mrtvih ni ranjenih u izraelskim udarima. Vojna akcija je usledila nakon što je od kraja marta oko130 raketa ispljeno iz pojas Gaze na jug Izraela.

„Naša je obaveza da tražimo one koji žele da nas napadnu, eliminišemo njihove sposobnosti i gonimo ih gde god se krili, “ naveo je Lerner u saopštenju.

Do udara je došlo u trenutku kada su nastojanja da se postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca zapala u krizu.

Izrael nije oslobodio četvrtu, finalnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika, kako je bilo planirano na osnovu dogovora o obnovi pregvora krajem jula prošle godine.

Palestinci su odgovorili odlukom da se pridruže 15 međunarodnih sporazuma, suprotno obećanju da neće tražiti međunarodno priznanje države dok traju pregovori.

Državni sekretar SAD Džon Keri upozorio je da takvi potezi nisu od pomoći i da postoje granice nastojanjima Vašingtona da doprinesu sporazumu o miru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *