„ИЗРАЕЛ ЋЕ ВРЛО БРЗО ТРАЖИТИ ВОЈНУ ПОМОЋ ОД РУСИЈЕ“

„IZRAEL ĆE VRLO BRZO TRAŽITI VOJNU POMOĆ OD RUSIJE“

12 aprila 2023

Slabljenje uticaja Sjedinjenih Država na Bliskom istoku postalo je egzistencijalni problem za Izrael. Tel Avivu je ostala samo jedna prilika da osigura svoju bezbednost, okružen državama koje mu nisu najprijateljski naklonjene.

Danas se na Bliskom istoku dešavaju istorijski događaji. Ko je pre godinu dana mogao da zamisli da će Iran i Saudijska Arabija obnoviti diplomatske odnose!? Uz direktno učešće Rusije i Kine, došlo je do kraja neprijateljstva između dve zemlje koje je trajalo oko 40 godina. Štaviše, ima razloga da se veruje da je došlo do dugo očekivanog pomirenja Teherana sa celim arapskim svetom.Neće se dugo čekati i ponovno pomirenje Sirije sa Teheranom. To može da potvrdi početak normalizacije odnosa između Damaska i Ankare.

Takve globalne promene u regionu ne donose ništa dobro za SAD. Vašington nije očekivao takve korake svojih saveznika. A odluka Rijada da trguje naftom sa Kinom u juanima je ubod u leđa Amerikancima.

Mnogi analitičari danas se slažu da je pozicija Sjedinjenih Država na Bliskom istoku mnogo pokleknula. Ovu tačku gledišta deli i bivši šef izraelske Nativ službe Jakov Kedmi.

Ekspert je zabrinut da će se slabljenje uticaja SAD u ovom delu zemaljske kugle negativno odraziti na Izrael. Nije tajna da se politička moć Izraela zasniva na pokroviteljstvu Vašingtona.

Isti manje-više normalni odnosi između Tel Aviva i zemalja Persijskog zaliva mogući su u velikoj meri zahvaljujući posredovanju američkih vlasti. A pošto će države regiona moći bez Sjedinjenih Država u novoj stvarnosti, Izrael rizikuje da se suoči sa egzistencijalnim problemom – obezbeđivanjem sopstvene bezbednosti.

„Moraćemo da tražimo druge načine i izvore podrške. Uskoro će Izrael zatražiti pomoć i zaštitu od Rusije. Nema drugog izlaza“, rekao je Kedmi u intervjuu politikologu Dmitriju Evstafjevu.

Nažalost, dodao je specijalista, nisu svi u Tel Avivu svesni globalnih promena koje se danas dešavaju. I tu leži velika opasnost za Izrael. Morate se brže prilagoditi novoj stvarnosti, inače će biti kasno.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Rusija je odavno odabrana da bude zastitnik Izraela posle propasti Amerike. Nema tu nista novo, cionisti sve pripremaju unapred.

  2. Beli Orao says:

    A i radili su šta su htjeli od 1947 pa do danas, vrijeme se mijenja pa sad i jude moraju da se normalizuju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *