IZRAEL: Četvoro Palestinaca poginulo u Gazi, srušena sedmostpratnica

IZRAEL: Četvoro Palestinaca poginulo u Gazi, srušena sedmostpratnica

24 avgusta 2014

Palestinians school girls walk on the rubble of a building destroyed during earlier Israeli bombardment, as they make their way to their nearby school in Gaza CityDvoje Palestinaca je danas poginulo i petoro je ranjeno u jednom izraelskom vazdušnom udaru na pojas Gaze, saopštile su hitne službe, dan nakon sto je Egipat pozvao na uspostavljanje neograničenog prekida vatre, kako bi se pregovaralo o trajnijem primirju.

Udar na zapadni deo grada Gaze dogodio se u 05.00 sati po lokalnom vremenu (04.00 po srednjevropskom) i dve žrtve su kasnije jutros podlegle povredama, preneo je AFP.

Asošijeted pres navodi da je napadnuta grupa ljudi koja je izlazila iz džamije, nakon jutarnjih molitvi, da je poginulo dvoje ljudi, a da je su još dva Palestinca poginula, kada je gađan motocikl koji je pratio vozilo s ranjenicima iz prethodnog udara.

Jutros je potpuno srušena sedmospratna poslovna zgrada u Rafi na jugu pojasa, u kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova i jako je oštećen jedan šoping centar sa desetinama radnji, gde je nakon udara izbio požar.

To se smatra novom eskalacijom u sukobu koji traje sedam nedelja.

Udari u gradu Rafi, usledili su samo nekoliko sati, nakon što je bombardovana i srušena stambena kula od 12 spratova sa 44 stana u gradu Gazi.

Izraelska vojska je navela da su te dve zgrade gađane jer su u njima prostorije povezna s militantima ali nije obelodanila detalje.

Dvanaestopsratnica je juče gađana jer je u njoj operativni centar Hamasa, kako je rečeno.

Ciljanje velikih zgrada izgleda kao deo nove vojne taktike Izraela.

Tokom vikenda armija je počela da upozorava stanovnike Gaze preko telefona da će na meti biti zgrade u kojima je „teroristička infrastruktura“ i da bi trebalo da se udalje odatle.

Jedan visoki vojni zvaničnik porvrdio je da Izrael ima politiku udara na zgrade u kojima su operativni centri Hamasa, ili se odatle pokreću vojne aktivnosti.

On je rekao da svaki udar zahteva prethodno odobrenje od vojnih advokata i da se izvodi samo nakon upozorenja lokalnom stanovništvu.

Međutim, on je dodao da se sada šire lokacije koje vojska može da cilja.

U međuvremenu su palestinski ekstremisti nastavili sa ispaljivanjem raketa i granata na Izrael, te je danas ispaljeno najmanje 10 projektila, a u subotu oko 100, uglavnom na južnu izraelsku teritoriju.

Egipat je juče apelovao na Izrael i Palestince da obnove inidrektne pregovore u Kairu o trajnijem zatišju ali pozive još nije uputio.

Nekoliko rundi indirektnih pregovora Izraela i Hamasa je propalo, uz privremene prekide vatre, koji su ih pratili.

Jaz između dve strane u odnosu na olakšanje restrikcija na granicama Gaze je suviše dubok i ni jedna nije spremna na kompromis.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela 20 vazdušnih napada od ponoći u subotu.

UN procenjuje da je u Gazi od početka sukoba 8. jula 17.000 kuća oštećeno toliko da se ne mogu obnoviti.

U nekim napadima porodične kuće od tri do četiri sprata su sravnjene sa zemljom.

Ovog vikenda su, međutim, prvi put su srušene velike zgrade.

Prema podacima izraelske vojske, od počcetka sukoba Izrael je izveo oko 5.000 napada na Gazu i militanti iz Gaze su ispalili skoro 4.000 raketa i granata.

Više od 2.100 Palestinaca je ubijeno, uključujući 500 dece, navode palestinski zdravstveni zvaničici i UN.

Izrael je izgubio 64 vojnika i četvoro civila.

Izrael tvrdi da gađa mesta povezana s militantima, kao što su lansirne rampe, komandni centri i skladišta oružja.

UN navodi da su tri četvrtine poginulih Palestinaca civili.

Novosti.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *