ИЗРАЕЛ ДИРЕКТНО ПОМАЖЕ СИРИЈСКЕ ПОБУЊЕНИКЕ новцем, храном, горивом и лековима!

IZRAEL DIREKTNO POMAŽE SIRIJSKE POBUNJENIKE novcem, hranom, gorivom i lekovima!

19 juna 2017

Podrška je suštinska i direktna, navodi se u izveštaju, a podrazumeva novac, hranu, gorivo i isporuke lekova, zbog čega nekoliko naoružanih grupa i veliki deo civilne populacije u zavisnosti od pomoći Izraela.

Izrael tajno već godinama pomaže sirijske pobunjenike na Golanskoj visiji kako bi se održala tampon zona prijateljskih snaga i potisnule snage terorističke organizacije Islamska država i one koje su u savezu s Iranom, navodi strit džornal (Wall Street Journal).

Podrška je suštinska i direktna, navodi se u izveštaju, a podrazumeva novac, hranu, gorivo i isporuke lekova, zbog čega nekoliko naoružanih grupa i veliki deo civilne populacije u zavisnosti od pomoći Izraela.

Američki list zasniva svoje tvrdnje na informacijima koje je dalo nekoliko pubunjenika i oni koji su bliski razmišljanju Izraela.

Izvori su rekli da su tajni poslova Izraela s pobunjenicima počeli 2013. godine dok je izraelski ministar odbrane bio Moše Jalon i da su nastavljeni do danas kako bi se proiranske organizacije, kao što je Hezbolah, držale podalje od granice.

Isti izvori navode da je specijalna jedinica izraelske vojske zadužena da nadgleda operaciju pomoći i da Izrael razmatra situaciju na vreme kako bi izdvojio određeni budžet za ta nastojanja.

Borci u Siriji rekli su za Vol strit džornal da je glavna grupa koja sarađuje s Izraelom Fursan al-Džulan (Vitezovi Golana) i da ona prima oko 5.000 dolara mesečno, a da nema podršku drugih zapadnih zemalja i nije povezana sa Slobodnom sirijskom vojskom.

„Izrael je stajao na našoj strani na herojski način. Ne bismo preživeli bez pomoći Izraela“, izjavio je portparol grupe Moatasem al-Golani za američki list.

On je rekao da su saradnju počeli ranjeni borci koji su stigli do izraelske granice i molili za pomoć izraelske vojnike koji su govorili arapski. Ranjenici su preneti na lečenje u Izrael, čime je otvoren tajni kanal.

Pomenuta grupa ima oko 400 boraca i u bliskom je savezništvu s još četiri grupe na sirijskoj strani granice s Izraelom od kojih sve navodno primaju izvesnu pomoć od Izraela. Za razliku od Vitezova Golana neke grupe imaju koristi od podrške Zapada i povezene su donekle sa Slobodnom sirijskom vojskom, navodi se u izveštaju.

I dok se za medicinsku pomoć Izraela ranjenim Sirijcima koji stignu na granicu znalo od početka grđanskog rata u Siriji, nova informacija, u kojoj se do detalja opisuje podrška Izraela pobunjenicima, mogla bi da poveća napetost sa sirijskim vladom i snagama predsednika Sirije Bašara Asada.

Izrael i Sirija su tehnički u ratu već decenijama i u izraelskim vazdušnim udarima napadane su snage u Sriji u više navrata. Glavni cilj su bile isporuke oružja libanskom Hezbolahu koji se bori na strani snaga sirijskog predsednika, a protiv izraelske vojske je ratovao više od mesec dana u leto 2006. godine.

Jedan izvor potvrdio je za američki list da novac prelazi granicu u Siriju, ali je rekao da se navodno koristi u humanitarne svrhe. Pobunjenici su to porekli, objasnivši da se fondovi koriste za plate i kupovinu municije.

Izraelska vojska nije htela da komentariše tvrdnje pobunjenika, ali Vol strit džornal piše da je Izrael posvećan osiguranju svojih granica i sprečavanju osnivanja terorističkih grupa i neprijateljskih snaga uz obezbeđenje humanitarne pomoći za Sirijce koji žive u pograničnom području.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *