Izrael dobija od Amerike zeleno svetlo za napad na Iran

Izrael dobija od Amerike zeleno svetlo za napad na Iran

26 avgusta 2013
israel-airforce-hlIspred Generalštaba izraelske armije već danima se sviraju državne himne i grme vojni marševi.

Kako i ne bi, kad su u Tel Aviv – jedan za drugim – stizali glavnokomandujući američkim snagama u Evropi general Filip Bridlav, komandant ratnog vazduhoplovstva Nemačke general Karl Milner i komandant američkog ratnog vazduhoplovstva general Mark Velš. A to uopšte nisu bile „posete učtivosti“ jer se, u sva tri slučaja, radilo o jačanju „partnerskih veza“ i razradi scenarija za moguću vojnu akciju protiv Irana koja bi iziskivala i kordinisano delovanje oružanih snaga tri zemlje.

General Velš je posetio izraelsku avio-bazu sa eskadrilom udarnih lovaca F-15I Raam, vojno-vazduhoplovnu akademiju u bazi Hacerim, dok se u avio-bazi Hacor upoznao sa Combat Simulator-om. A još je posetio severnu granicu Izraela i avio-bazu Ramat-David.

U izraelskom izviđačkom avionu Beechcraft B200-Zofit Velš je detaljno osmotrio izraelske državne granice.

A ovo uopšte nije sve. Načelnik operativne komande ratnog vazduhoplovstva Izraela general Amikam Norkin, samo što se vratio iz Evrope gde je posetio američku avio-bazu Ramštajn u Nemačkoj gde je sa vrhom američke i nemačke armije održao tajno savetovanje. Potom je posetio Pariz i sreo se sa najvišim oficirima francuske armije. Na putu za Tel Aviv, sleteo je na pistu italijanske avio-baze u Pizi i razgovarao sa ključnim ljudima ratne avijacije te zemlje.

Ovako intenzivni kontakti izraelskog vojnog vrha povezuju se sa situacijom oko Irana koji Tel Aviv i Vašington, navodno na osnovu proverenih podataka svojih obaveštajnih službi, optužuju da se „velikom brzinom približava proizvodnji islamske atomske bombe“.

Još konkretnije, Izrael i SAD veruju da će Teheran već do leta 2014. raspolagati potrebnom količinom obogaćenog uranijuma za proizvodnju atomskog oružja.

Posebnu pažnju zaslužuje poseta Izraelu načelnika Ujedinjenog komiteta načelnika štabova armije SAD generala Martina Dempsija.

To je bila njegova već treća poseta Izraelu za protekle dve godine (njegov prethodnik Majkl Malen posetio je Izrael 13 puta).

Dempsi je sreo sa izraelskim kolegom generalom Beni Gancem, načelnikom vojne obaveštajne službe generalom Avivom Kohavijem, načelnikom operativne uprave generalštaba generalom Nimrodom Šeferom, premijerom Benjaminom Netanjahuom, šefom države Šimonom Peresom i ministrom odbrane Moše Jalonom.

Iako se ceo Bliski Istok polako pretvara u vulkan koji se budi, Dempsijevi pregovori u Tel Avivu bili su usredsređeni uglavnom na Iran.

Pravu svrhu i rezultate Dempsijevih razgovora otkrio je general Amos Jadlin, koji je do 2010. godine rukovodio obaveštajnom upravom izraelske armije: „Nama su Amerikanci upalili crveno svetlo 2012. godine kad smo planirali da napadnemo Iran. Danas, međutim, iz Vašingtona dolaze sasvim drugi signali. Amerikanci nam govore: ako je likvidacija iranske atomske pretnje glavni cilj nacionalne bezbednosti Izraela i vi mislite da ste spremni da napadnete iranske atomske objekte – onda vam je na američkom semaforu uključeno žuto svetlo.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *